Zwijnaardsesteenweg 69000 Gent – T 09 222 91 67 – F 09 221 03 56 – boekhandel@walry.be

nieuw(s)

handboeken

het Europees Referentiekader (ER)

extra studiemateriaal


Zoek in de boekenlijst

Genoteerd

Noticias

José C. Valés wint de Premio Nadal 2015

19/01/2015

De Spaanse schrijver en vertaler José C. Valés (Zamora, 1965) heeft de Premio Nadal gewonnen met zijn tweede roman, Cabaret Biarritz. Valés specialiseerde zich na zijn studies Spaanstalige filologie in de filosofie, de esthetica en het romanticisme. Deze invloeden waren reeds duidelijk terug te vinden in zijn victoriaans aandoende debuutroman El pensionado de Neuwelke, en zijn ook duidelijk anwezig in het bekroonde Cabaret Biarritz.

Premio Nadal 2015

Georges, een journalist die ongeïnspireerde verhaaltjes in opdracht schrijft, wordt gevraagd om een romanversie te maken van een moord die plaatsvond in het mondaine Biarritz van het jaar 1925. Het slachtoffer was een jonge boekhandelaarster, die in de nabijheid van een zomerhuis naakt op de pier werd teruggevonden, geketend aan de voeten.

De rode draad in het verhaal zijn de interviews die Georges afneemt van zowel personages uit de high society, als van eenvoudige mensen die het slachtoffer kenden. Zo ontstaat een mozaïek aan stemmen die een extravagant en vaak ook amusant portret schetsen van de decadente interbellumsamenleving in de Frans-Baskische kuststad.

Gelijktijdig met de Premio Nadal werd naar traditie ook de Premio Josep Pla uitgereikt om een Catalaanse roman te bekronen. De winnaar van deze editie werd Andreu Carranza (Ascó, 1957), voor zijn boek El poeta del poble, over het tragische leven van de dichter Jacint Verdaguer.

Tags: literaire prijzen, Spaanstalige literatuur

terug naar boven ^