Zwijnaardsesteenweg 69000 Gent – T 09 222 91 67 – F 09 221 03 56 – boekhandel@walry.be

Gevel van Boekhandel Walry anno 1969 1979

Gevel van Boekhandel Walry anno 19691984

verbouwing van Boekhandel Walry 1986 Openwerfdag

Voorgevel van Boekhandel Walry2006 Literaire lente

Boekhandel Walry interieur na renovatie in 20082008 Boekhandel Walry geheel gerenoveerd

Terugblik Walry 30Affiche voor 30 jaar Walry (ontwerp: Kris Demey)

Walry is een onafhankelijke boekhandel met een eigenzinnig profiel. Een eigen gezicht laten zien in deze nivellerende tijd is alsmaar minder vanzelfsprekend. Walry heeft dit echter van oudsher nagestreefd, is altijd blijven opteren voor een op kwaliteit gericht beleid. Dat zal in de toekomst niet anders zijn.

De boekhandel werd in 1969 opgericht door Jenny Walry. Literatuur, filosofie, pedagogie en natuurwetenschappen waren in haar boekhandel belangrijke rubrieken maar haar meest spraakmakende afdeling was zonder twijfel die van de kinderboeken.
Tien jaar later, in 1979, nam Paul Luyten de boekhandel over. Walry bleef de handelsnaam. In 1982 opende Walry recht tegenover de boekhandel, aan de andere kant van de straat, een dagblad- en tijdschriftenwinkel: Nieuwscentrum Walry.

1985 is het jaar van de grote verbouwingen en vernieuwingen. Walry kocht en verbouwde het leegstaande pand naast de deur waar eerder transportfirma Verbraeken was gevestigd. Nog in 1985 vond de opening plaats van de nieuwe Boekhandel en het even nieuwe Nieuwscentrum. Achter beide winkels werd een grote binnentuin aangelegd en in die tuin werd het Lunchcafé gebouwd dat in 1986 haar deuren opende. Deze drie zaken, Boekhandel, Nieuwscentrum en Lunchcafé Walry hebben weliswaar hun eigen identiteit maar door hun verbondenheid en hun samenwerking hebben zij van Walry een unieke plek gemaakt, een schitterende ontmoetingsplaats voor lezers, lunchers en koffiedrinkers. In de loop van de jaren kregen het Nieuwscentrum en het Lunchcafé nieuwe zaakvoerders. Het aantrekkelijke karakter van Walry bleef echter behouden, aan het concept veranderde niets.

Terug naar de boekhandel nu. Vanaf het begin is literatuur onze belangrijkste rubriek geweest. Oorspronkelijk ging het alleen over Nederlandse en in het Nederlands vertaalde literatuur. Gaandeweg is Walry echter geëvolueerd naar een meer internationaal gerichte boekhandel. Walry is het aangewezen adres voor Spaanse en Italiaanse boeken. U vindt er zowel literaire werken als allerhande taalhandboeken en cursussen.

Walry is een servicegerichte boekhandel. Dat betekent dat wij bijzonder veel aandacht hebben voor een correcte en vlotte dienstverlening. Een goede besteldienst maakt daar deel van uit. Bij onze bereidwillige en vakkundige medewerkers kunt u zo goed als elk boek uit binnen- of buitenland bestellen.

Boekhandel Walry treedt op als leverancier aan o.a. tal van bibliotheken, scholen, hogescholen, universiteiten, stedelijke diensten en culturele instellingen. Walry is een van de belangrijkste leveranciers aan de centra voor volwassenenonderwijs in Oost-Vlaanderen.

Begin 2008 werd Boekhandel Walry volledig gerenoveerd. Geen kast bleef staan, geen tegel bleef liggen. Op zaterdag 31 mei 2008 zwaaiden de deuren open van de nieuwe Walry. Het werd een boekenhoogdag. De winkel was groter, efficiënter en comfortabeler geworden. Van oudsher wil Walry een boekhandel zijn met een eigen gezicht. Dat eigen gezicht zag er na de verbouwing weer bijzonder scherp en fris uit. Iedereen was erg opgetogen over de renovatie. De persbelangstelling deed ons veel deugd. Ook de blog van Fontshop schreef een lovend stuk – met schitterende foto’s – over de gerenoveerde boekhandel.

Boekhandel Walry is uitgegroeid tot een begrip in Gent en omstreken, ook als culturele ontmoetingsplaats. Behalve boekhandel is Walry ook organisator van talrijke literaire avonden, boekpresentaties, interviews, lezingen, debatten en signeersessies. Ooit, in 1988 en 1989 organiseerde Walry zelfs een wielerkoers voor boekenmakers en boekenlezers, Walry-Walry. Maar Walry’s hart klopt beduidend sneller voor de literatuur dan voor de sport. Dat bewijst het mooie parcours dat Boekhandel Walry heeft afgelegd. Het is een van de aantrekkelijkste en interessantste boekhandels van het land geworden.

In 2009 was het 30 jaar geleden dat we Boekhandel Walry overnamen. Die verjaardag werd flink in de verf gezet met een opzienbarende jubileumactie. 30 weken lang, van 3 september 2009 tot 31 maart 2010 boden wij om de 3 weken een uitgekiende selectie boeken aan met 30% korting.

Bij de tiende en laatste aanbieding (11 maart 2010) beloofden wij onze klanten: “Walry’s verjaardagsfeest is afgelopen. Maar we blijven voor u mooie, erudiete, luchtige, ontroerende, spannende, tegendraadse, intrigerende, grimmige, fascinerende boeken uitzoeken. Ook na 30 jaar willen we u blijven verrassen met het aanbod van onze boekhandel.” Die belofte willen we te allen tijde nakomen.