Zwijnaardsesteenweg 69000 Gent – T 09 222 91 67 – F 09 221 03 56 – boekhandel@walry.be

Boekhandel Walry ●

De Buren Van De Abdij

Nieuwe historische uitgave over Gent

De vrienden-historici van de Buren van de Abdij hebben een nieuw project afgerond. Na De Buren van de Abdij en De Buren van de Abdij - 800 jaar arm en rijk in de Machariuswijk en Het slachthuis verteld/t verschijnt nu een vierde boek over de Machariuswijk. Met deze nieuwe uitgave willen de Buren van de Abdij de bijna vergeten geschiedenis van Het Spaans Kasteel of Spanjaardenkasteel in Gent weer onder de aandacht brengen.

HET SPAANS KASTEEL GENT
VAN DWANGBURCHT TOT WOONWIJK

Spaans Kasteel Cover

Het Spaans Kasteel is onlosmakelijk verbonden met de Gentse geschiedenis. Deze reusachtige vesting werd in 1540 in opdracht van Keizer Karel gebouwd op de plaats van de vroegere Sint-Baafsabdij, in de eerste plaats om de opstandige Gentenaars in bedwang te houden. De gebastioneerde versterking is in zijn bestaan zowel door Spaanse, Oostenrijkse, Brits-Hollandse als Frans legers gebruikt. In 1781 besliste Jozef II om Gent niet langer als versterkte stad te erkennen en werd er begonnen met de ontmanteling van het Spaans Kasteel. Het duurde meer dan honderd jaar vooraleer de laatste restanten ervan verdwenen waren.

Om het Spaans Kasteel toch zichtbaar te maken heeft Dirk Van Wittenberghe gewerkt aan een 3D-model. Zo kan de lezer zich een beeld vormen van hoe het Spaans Kasteel er vroeger moet hebben uitgezien en ook nu nog enigszins te herkennen is in de structuur en het stratenplan van de Machariuswijk.

In de nieuwe uitgave wordt ook aandacht besteed aan de meer subtiele sporen die nog verwijzen naar de tijd van het Kasteel. Ook de stroppendragers en zij die keizer Karel V herdenken kunnen niet voorbij aan zijn dwangburcht.

Met bijdragen van onder andere Griet Maréchal, Marie Christine Laleman, Gunter Stoops, Maarten Berkers, Luc Devriese, Bart D’hondt en John Vandaele. Redacteur-samensteller Fabien Audooren noemt dit boek het meest uitdagende project van de Buren van de Abdij. Het leverde een indrukwekkend, veelzijdig boek op, met veel eruditie geschreven en prachtig vormgegeven door Johnny Bekaert.

Het Spaans Kasteel
gebonden, 19,5 x 27,5 cm, 270 bladzijden
ISBN 978 90 814 1463 0
€ 25 (Te koop in Boekhandel Walry)

Stroppendragers

Musket

24c

30c

terug naar boven ^

Amsab - Isg • Stichting Gerrit Kreveld • Samenleving & Politiek • Boekhandel Walry

Turan

Uitnodiging gespreksavond
kracht uit afkomst

Baanbrekers

Naast onderwijs is ondernemerschap een beproefde strategie voor mensen met een migratieachtergrond en nieuwkomers om hun plaats te vinden in de samenleving. Recent verschenen twee boeken waarin er dieper wordt ingegaan op dit thema. De beide schrijfsters onderstrepen dat vruchtbaar ondernemen geen zaak is van geslacht of huidskleur maar van passie, inzet en talent.


Smienos
foto© Koen Broos

BAANBREKERS

GÜLER TURAN

Heft In Handen

Voor dit boek zocht Vlaams parlementslid Güler Turan ondernemers op van wie de roots buiten België liggen, ondernemers uit heel de wereld, van India tot Brazilië. Ze vormen het gezicht van een nieuwe economie en dragen bij aan een moderne maatschappij.WIJ NEMEN HET HEFT IN HANDEN

YASMIEN NACIRI

Iedereen heeft een mening over diversiteit in de samenleving. Omdat er zoveel om ons heen verandert, klinkt vaak de boodschap dat we heel wat aan het verliezen zijn. Nog te zelden krijgen we mensen te horen die duidelijk maken dat er ook veel gewonnen wordt. Yasmien Naciri doet dat wel, met luide stem.Beide dames, Güler Turan en Yasmien Naciri, gaan, naar aanleiding van hun nieuwe boek, met elkaar in gesprek. De avond wordt gemodereerd door Tina De Gendt, auteur van Turkije aan de Leie.

Na afloop van het gesprek is er tijd voor een drankje en een babbel.

We hopen u te mogen verwelkomen op
donderdag 28 juni 2018 om 19uur in
AMSAB - ISG
Bagattenstraat 174, 9000 Gent

De toegang is gratis maar we horen graag vooraf of u komt. Stuur een mailtje naar orders@amsab.be of bel naar 09 224 00 79.

terug naar boven ^

Boekhandel Walry • Atlas Contact • Geuzenhuis • Vermeylenfonds@Ugent

Brinkgreve
foto© Peter Smith

Dankzij haar talloze publicaties werd Christien Brinkgreve (1949) een van Nederlands zichtbaarste sociologen. Ze schreef onder meer boeken over modern ouderschap (Wie wil er nog moeder worden?, met Egbert te Velde, 2006) en over gezag (Het verlangen naar gezag, 2012). In 2014 verscheen haar veelbesproken boek Vertel. Over de kracht van verhalen. In 2017 werd Weten vraagt meer dan meten, met Sanne Bloemink en Eric Koenen, uitgegeven. Vorige maand verscheen een nieuw, erg persoonlijk, essayistisch boek:

HET RAADSEL VAN GOED EN KWAAD
OVER WAT MENSEN BEWEEGT

CHRISTIEN BRINKGREVE

Brinkgreve Raadsel

Brinkgreve tracht in haar boek het geheim te ontrafelen van de helse destructieve kanten van het bestaan, zoals oorlogsmisdaden, zelfmoorden en depressies. Maar ze gaat ook op zoek naar het goede, naar de vitale krachten van het bestaan, zoals geluk, kinderen, aandacht en liefde. Ze verbindt in haar zoektocht het persoonlijke met het wetenschappelijke en het literaire. Ze laat zien hoe essentieel en helend contact is tussen mensen. Brinkgreve pleit voor meer nataliteit, voor de scheppende vermogens van mensen die iets ‘geboren’ willen laten worden. Niet mortaliteit, sterfelijkheid, maar nataliteit, het levenwekkende, is volgens haar de kern van het bestaan. Het raadsel van goed en kwaad bestaat hoofdzakelijk uit 32 kortere stukjes – Brinkgreve noemt ze ‘variaties’ naar de Goldbergvariaties van Johann Sebastian Bach.

“Haar boek dringt door tot de ingewikkelde kern van het bestaan en is ook nog prachtig geschreven” (Anne-Mei The)

De nieuwe uitgave wordt voorgesteld door klinisch psycholoog, psychoanalyticus en hoogleraar aan de UGent Paul Verhaeghe.

Christien Brinkgreve wordt over haar nieuwe boek geïnterviewd door de Pools-Belgische filosofe, schrijfster en tv-maakster Alicja Gescinska.

We hopen u te mogen verwelkomen op
woensdag 20 juni 2018 om 20uur in de Zuilenzaal van
HET GEUZENHUIS
Kantienberg 9, 9000 Gent
(vlakbij Kinepolis, aan de Muinkbrug)

De toegang is gratis, maar we horen graag vooraf of u komt. Reserveren kan op www.vermeylenfonds.be (activiteiten) of telefonisch via Fabjen Schotte (Vermeylenfonds) - 09 223 02 88 (kantooruren) of 0475 58 85 08.

terug naar boven ^

Boekhandel Walry • Café Posthotel • Lannoo

Demoor

Paul de Moor (1957) schrijft reisreportages, jeugdromans (o.a. Toen de wereld nog werelt was 2015) en young adult-boeken over kunstenaars (o.a. over de schilders Luc Tuymans (2011), Raoul De Keyser (2012) en Francis Alÿs (2013)). De Moors beeldende teksten nemen de lezer steeds mee op een spannend avontuur. Nu verschijnt een nieuw boek, met verhalen over bijzondere ontdekkingsreizigers.

Deleeuw

De tekeningen zijn van Mattias De Leeuw (1989). Zijn afstudeerproject De steltenloper (2012) werd meteen bekroond met een Boekenpluim. Daarna illustreerde hij ook nog De zeepridder (Kristien In-’t-Ven 2012, 2014 en 2017), Dertien Rennende Hertjes (Edward van de Vendel, 2012), Het grote treinenboek (John Porter, 2015) en Het telboek van Prins Hayo de Gelukkige (Edward van de Vendel, 2016). Met Circusnacht (2016) won hij het Gulden Palet 2017.

Nu verschijnt dus een nieuwe parel, een prachtig boek voor kinderen en volwassenen:

Buitengewone Ontdekkingsreizigers
Van Columbus tot Armstrong

Paul De Moor & Mattias de Leeuw

Reizigers

Dit nieuwe boek vertelt de verhalen van de allergrootste ontdekkingsreizigers ter wereld; Alexander de Grote, Marco Polo, Christoffel Columbus, Charles Darwin, Joeri Gagarin, Jacques-Yves Cousteau en Neil Armstrong. Het zijn spannende verhalen over helse tochten en grote ontberingen, en dat allemaal in naam van de wetenschap.

Het nieuwe boek wordt voorgesteld door redacteur (Lannoo) Judith Van Doorselaer.

Muzikaal wordt de boekpresentatie opgeluisterd door de stem en de gitaar van Kasper De Moor.

Na het optreden signeren Paul de Moor en Mattias De Leeuw hun nieuwe uitgave.

Het zondagse boekenfeestje krijgt extra kleur en smaak door de aanwezigheid van Louis’ pizza’s. In zijn professionele mobiele oven bakt Louis pizza’s zoals het moet, met eerlijke, verse ingrediënten. Louis’ pizza’s zijn overheerlijk, u wordt er vrolijk van.

We hopen u te mogen verwelkomen op
zondagmiddag 3 juni 2018 om 11u in
CAFÉ POSTHOTEL
Stationsplein 11, 9230 Wetteren

De toegang is gratis, maar het is handig als u ons vooraf een seintje geeft. Ook Louis wil graag vooraf weten hoeveel aanwezigen een pizza willen bestellen (vanaf € 10).

U kunt ons bellen of mailen: telefoon 09 222 91 67, mailadres: paul.luyten@walry.be

terug naar boven ^