Zwijnaardsesteenweg 69000 Gent – T 09 222 91 67 – F 09 221 03 56 – boekhandel@walry.be

Boekhandel Walry • Uitgeverij Houtekiet

Roel Richelieu van Londersele

Hij was de eerste Gentse stadsdichter. Behalve als dichter verdiende hij al zijn sporen als romanschrijver. Nu verschijnt bij Uitgeverij Houtekiet zijn nieuwe roman, een meeslepend verhaal over een zoon en zijn ouders en de overlevingsstrijd van een kleine sigarenfabrikant.

ROEL RICHELIEU VAN LONDERSELE

REIS NAAR MIJN VADER

Het nieuwe boek wordt voorgesteld door auteur Jan Vantoortelboom.

Londersele - Reis naar mijn Vader

Griet Pauwels interviewt de auteur.

Acteur en regisseur Bob De Moor leest voor uit de nieuwe roman.

Muzikaal wordt de boekpresentatie opgeluisterd door BASta! - Joris Vanvinckenroye (contrabassist en componist) en Jana Arns (fluitiste).

We hopen u te mogen verwelkomen
op woensdag 10 oktober 2018 om 20u in de
MINARDSCHOUWBURG
Romain Deconinckplein 2, 9000 Gent

De Minard is ook met de wagen makkelijk bereikbaar. Er liggen twee grote parkings op loopafstand: parking Gent Zuid (200m) en parking Kouter (200m).

De toegang is gratis maar we horen graag vooraf of u komt. Mail of bel naar Boekhandel Walry: paul.luyten@walry.be of 09 222 91 67.

terug naar boven ^

Boekhandel Walry • Uitgeverij Houtekiet • De Buren Van De Abdij

Parys Joris

Joris van Parys (1944) is de biograaf van Frans Masereel, Cyriel Buysse en Raymond Brulez. Net als Masereel, een biografie (1995) is ook Het leven, niets dan het leven. Cyriel Buysse en zijn tijd (2007) een boeiende combinatie van biografie en historiografie. In 2015 verscheen Gelukkig en vol droefenis. De werelden van Raymond Brulez, opnieuw geen conventionele literaire biografie. Nu verschijnt bij Houtekiet een indrukwekkend boek over studenten tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Joris van Parys

Oorlogsstudenten
Brieven en dagboeken uit Gent tijdens
de Eerste Wereldoorlog

Oorlogsstudenten

In de zomer van 1916 ging het derde jaar van de Eerste Wereldoorlog in zonder uitzicht op vrede. Omdat de Belgische universiteiten na de Duitse invasie gesloten bleven, hadden de laatstejaars van de middelbare scholen in 1914 en 1915 geen enkele mogelijkheid om een universitaire studie aan te vatten. In Vlaanderen veranderde dat toen de bezetter in oktober 1916 de Franstalige Rijksuniversiteit in Gent liet heropenen als Vlaamse Hogeschool. Aan de hand van nooit eerder gepubliceerde egodocumenten vertelt Oorlogsstudenten de zeer uiteenlopende lotgevallen van de studenten aan een hogeschool op betrekkelijk korte afstand van het front.
De uitgave werd rijk geïllustreerd met unieke foto’s en documenten.

Het nieuwe boek wordt voorgesteld door Herman Balthazar, emeritus hoogleraar geschiedenis van de Universiteit Gent en eregouverneur van Oost-Vlaanderen.

We hopen u te mogen verwelkomen op
donderdag 27 september 2018 om 20uur in
HERBERG MACHARIUS
Coyendanspark 1, 9000 Gent

De toegang is gratis maar het is handig als u ons vooraf een seintje geeft. U kunt ons bellen of mailen: 09 222 91 67 of paul.luyten@walry.be.

terug naar boven ^

Boekhandel Walry ●

De Buren Van De Abdij

Nieuwe historische uitgave over Gent

De vrienden-historici van de Buren van de Abdij hebben een nieuw project afgerond. Na De Buren van de Abdij en De Buren van de Abdij - 800 jaar arm en rijk in de Machariuswijk en Het slachthuis verteld/t verschijnt nu een vierde boek over de Machariuswijk. Met deze nieuwe uitgave willen de Buren van de Abdij de bijna vergeten geschiedenis van Het Spaans Kasteel of Spanjaardenkasteel in Gent weer onder de aandacht brengen.

HET SPAANS KASTEEL GENT
VAN DWANGBURCHT TOT WOONWIJK

Spaans Kasteel Cover

Het Spaans Kasteel is onlosmakelijk verbonden met de Gentse geschiedenis. Deze reusachtige vesting werd in 1540 in opdracht van Keizer Karel gebouwd op de plaats van de vroegere Sint-Baafsabdij, in de eerste plaats om de opstandige Gentenaars in bedwang te houden. De gebastioneerde versterking is in zijn bestaan zowel door Spaanse, Oostenrijkse, Brits-Hollandse als Frans legers gebruikt. In 1781 besliste Jozef II om Gent niet langer als versterkte stad te erkennen en werd er begonnen met de ontmanteling van het Spaans Kasteel. Het duurde meer dan honderd jaar vooraleer de laatste restanten ervan verdwenen waren.

Om het Spaans Kasteel toch zichtbaar te maken heeft Dirk Van Wittenberghe gewerkt aan een 3D-model. Zo kan de lezer zich een beeld vormen van hoe het Spaans Kasteel er vroeger moet hebben uitgezien en ook nu nog enigszins te herkennen is in de structuur en het stratenplan van de Machariuswijk.

In de nieuwe uitgave wordt ook aandacht besteed aan de meer subtiele sporen die nog verwijzen naar de tijd van het Kasteel. Ook de stroppendragers en zij die keizer Karel V herdenken kunnen niet voorbij aan zijn dwangburcht.

Met bijdragen van onder andere Griet Maréchal, Marie Christine Laleman, Gunter Stoops, Maarten Berkers, Luc Devriese, Bart D’hondt en John Vandaele. Redacteur-samensteller Fabien Audooren noemt dit boek het meest uitdagende project van de Buren van de Abdij. Het leverde een indrukwekkend, veelzijdig boek op, met veel eruditie geschreven en prachtig vormgegeven door Johnny Bekaert.

Het Spaans Kasteel
gebonden, 19,5 x 27,5 cm, 270 bladzijden
ISBN 978 90 814 1463 0
€ 25 (Te koop in Boekhandel Walry)

Stroppendragers

Musket

24c

30c

terug naar boven ^