Zwijnaardsesteenweg 69000 Gent – T 09 222 91 67 – F 09 221 03 56 – boekhandel@walry.be

Boekhandel Walry • Uitgeverij Van Gennep • Pelckmans Distributie

Met genoegen nodigen wij u uit op de boekvoorstelling van

PIET DE MOOR

GUNZENHAUSEN
Het parallelle leven van J.D.Salinger door
hemzelf verteld

Gunzenhausen

Na de slag van Hürtgenwald en de Duitse capitulatie in mei 1945 wordt J.D.Salinger als inlichtingenofficier gestationeerd in het Beierse provinciestadje Gunzenhausen. Daar verhoort Salinger oud-nazi’s. Hij trouwt er met Sylvia Welter, een Duitse arts die haar man voor een verscheurende keuze plaatst: de liefde of het schrijverschap.

De auteur maakt in Gunzenhausen gebruik van een personage dat soms een loopje met de feiten neemt. Salinger fingeert bewust een aantal gebeurtenissen om zijn biografen, die hij verafschuwt, op een dwaalspoor te brengen. Het boek is een oorlogsverklaring aan het adres van alle biografen. Gunzenhausen is een virtuoze mystificatie, een koorddans op de grens van werkelijkheid en verbeelding.

Piet de Moor (1950) is de schrijver van onder meer Berlijn. Leven in een gespleten stad (2016) en Hotel Europa (2018, de nieuwe, herziene editie van Schemerland (2005)). De auteur woont en werkt in Berlijn.

Piet De Moor 2018
foto© Guy van Kerkhove

Inleiding door Chris Ten Kate, Directeur Uitgeverij Van Gennep.

Interview met de auteur door Els Snick, docente Duits aan de UGent, literair vertaalster en publiciste. Ze wijdde diverse publicaties en vertalingen aan de Oostenrijkse schrijver Joseph Roth en is voorzitter van het Joseph Roth Genootschap.

We hopen u te mogen verwelkomen op
dinsdag 9 oktober 2018 om 20uur in het
GEUZENHUIS (ZUILENZAAL)
Kantienberg 9, 9000 Gent

De toegang is gratis maar het is handig als u ons vooraf een seintje geeft. U kunt ons bellen of mailen: 09 222 91 67 of paul.luyten@walry.be.

terug naar boven ^

Boekhandel Walry

Met genoegen nodigen de auteur en Boekhandel Walry u uit op de boekpresentatie van

Arm Der Wet

DE GEBROKEN ARM DER WET
De gerechtelijke politie bij het parket
van Gent 1937 – 1947

MARC VERSCHOORIS

In oorlogstijd is de gerechtelijke politie meer dan enkel de brigade bij de parketten. Er is de Veiligheid van de Staat, de bijzondere brigade bij het parket-generaal, de gerechtelijke politie bij het krijgsauditoraat en de bijzondere dienst der kust. De gebroken arm der wet is het resultaat van een diepgaand onderzoek in de archieven van het parket-generaal en de gerechtelijke politie en in de persoonlijke archieven van vele direct betrokkenen. Het is een gefundeerd relaas van een turbulente tijd binnen het ambtsgebied van de procureur-generaal van Gent, namelijk Oost en West-Vlaanderen.

Verschooris Marc

Marc Verschooris heeft zijn lesopdracht aan de Hogeschool Gent afgerond. Hij is de auteur van o.a Hoe zwart in het donker gedijt. De Sicherheitsdienst en de Sicherheitspolizei Gent-Leeuwarden 1940 - 1945 (2015). Elk nieuw werk van Verschooris wordt gekenmerkt door dezelfde ambitie: de lezer zo grondig en objectief mogelijk informeren. Momenteel is hij geassocieerd onderzoeker bij het Cegesoma. Hij maakt tevens deel uit van het wetenschappelijk comité dat de tentoonstelling Museum van de Misdaad (STAM Gent, van 26.10.2018 t/m 30.04.2019) heeft begeleid.

Op de avond van de presentatie wordt u welkom geheten door Eddy Dhont, eerste hoofdcommissaris van politie, coördinator beleidscel FGP Oost-Vlaanderen

Het nieuwe boek wordt voorgesteld door Francis Desterbeck eerste advocaat-generaal bij het hof van beroep van Gent.

Daarna licht de auteur de nieuwe uitgave kort toe.

Na afloop heffen we samen het glas op het nieuwe boek. De boekpresentatie loopt af om 22u30.

We hopen u te mogen verwelkomen op
donderdag 18 oktober 2018 om 19u30
Podiumzaal, gebouwen van de federale gerechtelijke politie, Groendreef,
ingang en onthaal: Lijsterstraat, Gent

De toegang is gratis, maar reserveren is noodzakelijk. Een federaal overheidsgebouw bezoeken gaat gepaard met strengere veiligheidsregels. Om de boekpresentatie te kunnen bijwonen dient u vóór 10 oktober 2018 uw naam, adres en geboortedatum door te sturen naar boekhandel@walry.be . Er is ruime parkeermogelijkheid binnen de site (binnenrijden via de Lijsterstraat en tot het einde doorrijden).

terug naar boven ^

Boekhandel Walry • Uitgeverij Angèle

Met genoegen nodigen wij u uit op de feestelijk boekvoorstelling van

Bedert Lam

LAM

HANNELORE BEDERT

De eenzaamheid thuis en op school, het verlangen naar een moederfiguur en de onmacht van haar vader drijven Lucia als jonge vrouw haar dorp uit. Meer dan tien jaar later leidt Lucia een chaotisch leven in de stad, het verleden lijkt begraven en vergeten. Tot ze telefoon krijgt. Het lijk van haar vader is gevonden. Tegen haar zin keert Lucia terug naar het dorp dat ze ooit bewust de rug toekeerde, terug naar het ouderlijk huis, waar ze terechtkomt in haar vaders best bewaarde geheim.

Bedert
foto © Selina De Maeyer

Hannelore Bedert (1984) is een Vlaamse singer-songwriter met vier gelauwerde albums op haar naam. Haar liefde voor taal leidde ertoe dat zij begin 2017 de muziek even aan de kant schoof en een sterk, overtuigend debuut schreef.

Welkomstwoord door Joris Hessels.

Nadien interviewt Joris Hessels de auteur en enkele intimi.

Live illustraties van Sassafras De Bruyn.

Annelies Moons leest enkele sprekende passages uit het boek voor.

Na afloop signeert Hannelore Bedert en biedt Uitgeverij Angèle u een drankje aan.

We hopen u te mogen verwelkomen
op donderdag 11 oktober 2018 om 20u in de
MINARDSCHOUWBURG
Romain Deconinckplein 2, 9000 Gent

TICKETS € 5

Reserveren kan uitsluitend via de Minard

De Minard is ook met de wagen makkelijk bereikbaar. Er liggen twee grote parkings op loopafstand: parking Gent Zuid (200m) en parking Kouter (200m).

terug naar boven ^

Boekhandel Walry • Uitgeverij Houtekiet

Dirk Van Thuyne schrijft al bijna 20 jaar als freelance auteur over de dingen die hem boeien. Daar hoort ook politiek bij. Zijn interesse gaat vooral uit naar het verhaal en de mens achter de feiten. Hij schreef een uitstekende, diepmenselijke biografie van de huidige burgemeester van Gent.

TERMONT
De biografie

Dirk Van Thuyne

Termont

Daniël Termont is een fenomeen, met een naturel die bij vriend en vijand respect afdwingt. Op een zucht van zijn pensioen is het tijd voor een terugblik, voor een toelichting bij zijn passies en de hoogtes en laagtes van zijn politiek parcours. Termont schetst het verhaal van de doodgewone jongen die het als bij wonder – of toch niet? – schopte tot politiek zwaargewicht. Een kind van woonwagenbewoners dat bleef staan waar hij wilde staan: met beide voeten tussen het volk.

Welkomstwoord Vé Bobelyn, uitgeefdirecteur Houtekiet.

De auteur interviewt Daniël Termont, burgemeester Gent.

Na afloop is er een receptie en een signeersessie.

We hopen u te mogen verwelkomen op deze boekpresentatie op
zaterdag 29 september 2018 om 10u30 in
HISTORISCHE KELDER, BOND MOYSON
Vrijdagmarkt 10, 9000 Gent

De toegang is gratis maar het is handig als u ons vooraf een seintje geeft. Stuur voor 15 september een bevestiging naar info@houtekiet.be.

terug naar boven ^

Het Humanistisch Verbond • Geuzenhuis • De Bijloke & Kask • Boekhandel Walry • Knack

Een filosofisch festival dat jaarlijks toonaangevende denkers uit binnen- en buitenland samenbrengt rond vragen die ertoe doen. Een avond vol hersenkrakend plezier.

NACHT VAN DE VRIJDENKER

NVDVpromobeeld

Gerenommeerde filosofen, wetenschappers en opiniemakers gaan in op de belangrijkste persoonlijke, maatschappelijke, filosofische en wetenschappelijke uitdagingen van onze tijd. Onze sprekers laten hun heldere denkkracht op u los in lezingen, panelgesprekken en discussies.

De Nacht brengt een wervelwind aan inzichten en ideeën die je geest stimuleren, nieuwe perspectieven openen en verdieping bieden op het scherpst van de snee. Ontregelend en ontwarrend. 

 

STEVEN PINKER

Pinker Steven
foto© Max S Gerber

Absolute headliner dit jaar is de Canadees-Amerikaanse taalkundige en psycholoog Steven Pinker (Montréal, 1954). Hij hoort zonder twijfel bij de meest invloedrijke intellectuelen van deze tijd. Pinker is hoogleraar psychologie aan de universiteit van Harvard en de auteur van een reeks populaire wetenschappelijke boeken, voornamelijk over taal, cognitie en het menselijk brein, zoals The Language Instinct (1994, Het taalinstinct. Het taalscheppend vermogen van de mens.), How the Mind Works (1997, Hoe de menselijke geest werkt.), The Stuff of Thought: Language as a Window into Human Nature (2007, De stof van het denken. Taal als venster op de menselijke natuur.), The better Angels of our Nature: Why Violence Has Declined (2011, Ons betere ik. Waarom de mens steeds minder geweld gebruikt.) en Enlightenment Now. The Case for Reason, Science, Humanism and Progress (2018, Verlichting nu. Een pleidooi voor rede, wetenschap, humanisme en vooruitgang.). In dit nieuwe boek pleit Pinker voor een herwaardering van wat de Verlichting ons heeft gebracht.

Verlichting Nu

Aan de hand van harde cijfers en statistieken toont Pinker aan dat doemdenkers ongelijk hebben. De wereld is vrijer, schoner en vreedzamer dan ooit tevoren. En dat is niet alleen zo in het rijke Westen, maar overal ter wereld. De oorzaak? Het vertrouwen in wetenschap en redelijk denken dat sinds de Verlichting steeds wijder is verspreid. Die Verlichting staat echter onder druk. Er is scepsis jegens de wetenschap, en demagogen proberen het vertrouwen in redelijk denken te ondermijnen. Pinker verdedigt de Verlichting met verve. Zijn pleidooi is meeslepend en overtuigend. Op de Nacht van de Vrijdenker presenteert Steven Pinker de belangrijkste inzichten uit z’n boek en gaat daarna in gesprek met filosoof Johan Braeckman.

PHILIPP BLOM

Phillip Blom
foto© Peter Hassiepen

De historicus, filosoof en auteur Philipp Blom werd bekend met zijn boek Het verdorven genootschap, een geweldig werk over het ontstaan van het moderne denken dankzij de ideeën van Hume, Diderot en Rousseau. Volgens Blom zijn die prachtige ideeën uit de zeventiende eeuw echter omgeslagen in egocentrisme en opportunisme, met als gevolg dat we nu in een situatie verzeild zijn geraakt waar alles op het spel staat. In zijn boek Wat op het spel staat vraagt Blom zich luidop af of we ons nog zullen kunnen redden, of we blind op een muur zullen knallen. Philipp Blom gaat hierover in debat met vooruitgangsoptimist Maarten Boudry. Behalve non-fictieauteur is Philipp Blom ook romancier. Recent verscheen zijn eerste roman, Bij storm aan zee, een intiem portret van een familie die worstelt met eenzaamheid en verdriet.

EN VERDER

In totaal staan er meer dan 30 toonaangevende denkers uit binnen- en buitenland op het programma, met onder meer: Alicja Gescinska, Julian Baggini, Susan Blackmore, Paul Cliteur, Ignaas Devisch, Peter-Paul Verbeek, René Ten Bos, Katleen Gabriels, Jean Paul Van Bendegem, Floris van den Berg, Raymond Tallis, Montasser AlDe’emeh en vele anderen.

De Nacht van de Vrijdenker, dat zijn vier zalen met interessante sprekers. Bereid je voor op een bomvol programma dat niemand onberoerd zal laten. Bestel tijdig uw tickets.

Van harte welkom op
zaterdag 10 november 2018 om 19u.
DE BIJLOKE & KASK
GENT

PRAKTISCH

Alle info en tickets: www.nachtvandevrijdenker.be

Facebook: www.facebook.com/nachtvandevrijdenker

terug naar boven ^

Boekhandel Walry • Uitgeverij Houtekiet

Roel Richelieu van Londersele

Hij was de eerste Gentse stadsdichter. Behalve als dichter verdiende hij al zijn sporen als romanschrijver. Nu verschijnt bij Uitgeverij Houtekiet zijn nieuwe roman, een meeslepend verhaal over een zoon en zijn ouders en de overlevingsstrijd van een kleine sigarenfabrikant.

ROEL RICHELIEU VAN LONDERSELE

REIS NAAR MIJN VADER

Het nieuwe boek wordt voorgesteld door auteur Jan Vantoortelboom.

Londersele - Reis naar mijn Vader

Griet Pauwels interviewt de auteur.

Acteur en regisseur Bob De Moor leest voor uit de nieuwe roman.

Muzikaal wordt de boekpresentatie opgeluisterd door BASta! - Joris Vanvinckenroye (contrabassist en componist) en Jana Arns (fluitiste).

We hopen u te mogen verwelkomen
op woensdag 10 oktober 2018 om 20u in de
MINARDSCHOUWBURG
Romain Deconinckplein 2, 9000 Gent

De Minard is ook met de wagen makkelijk bereikbaar. Er liggen twee grote parkings op loopafstand: parking Gent Zuid (200m) en parking Kouter (200m).

De toegang is gratis maar we horen graag vooraf of u komt. Mail of bel naar Boekhandel Walry: paul.luyten@walry.be of 09 222 91 67.

terug naar boven ^

Boekhandel Walry • Uitgeverij Houtekiet • De Buren Van De Abdij

Parys Joris

Joris van Parys (1944) is de biograaf van Frans Masereel, Cyriel Buysse en Raymond Brulez. Net als Masereel, een biografie (1995) is ook Het leven, niets dan het leven. Cyriel Buysse en zijn tijd (2007) een boeiende combinatie van biografie en historiografie. In 2015 verscheen Gelukkig en vol droefenis. De werelden van Raymond Brulez, opnieuw geen conventionele literaire biografie. Nu verschijnt bij Houtekiet een indrukwekkend boek over studenten tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Joris van Parys

Oorlogsstudenten
Brieven en dagboeken uit Gent tijdens
de Eerste Wereldoorlog

Oorlogsstudenten

In de zomer van 1916 ging het derde jaar van de Eerste Wereldoorlog in zonder uitzicht op vrede. Omdat de Belgische universiteiten na de Duitse invasie gesloten bleven, hadden de laatstejaars van de middelbare scholen in 1914 en 1915 geen enkele mogelijkheid om een universitaire studie aan te vatten. In Vlaanderen veranderde dat toen de bezetter in oktober 1916 de Franstalige Rijksuniversiteit in Gent liet heropenen als Vlaamse Hogeschool. Aan de hand van nooit eerder gepubliceerde egodocumenten vertelt Oorlogsstudenten de zeer uiteenlopende lotgevallen van de studenten aan een hogeschool op betrekkelijk korte afstand van het front.
De uitgave werd rijk geïllustreerd met unieke foto’s en documenten.

Het nieuwe boek wordt voorgesteld door Herman Balthazar, emeritus hoogleraar geschiedenis van de Universiteit Gent en eregouverneur van Oost-Vlaanderen.

We hopen u te mogen verwelkomen op
donderdag 27 september 2018 om 20uur in
HERBERG MACHARIUS
Coyendanspark 1, 9000 Gent

De toegang is gratis maar het is handig als u ons vooraf een seintje geeft. U kunt ons bellen of mailen: 09 222 91 67 of paul.luyten@walry.be.

terug naar boven ^