Zwijnaardsesteenweg 69000 Gent – T 09 222 91 67 – F 09 221 03 56 – boekhandel@walry.be

Om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan heeft Boekhandel Walry, samen met de betrokken partners, beslist dit evenement te schrappen. Een vervangdatum is nog niet in zicht. Daarover berichten we u later.

Boekhandel Walry • Uitgeverij Atlas Contact • Vbk België

In de veelgeprezen boeken Baltische zielen en De gloed van Sint-Petersburg dompelde Jan Brokken de lezer onder in de verhalen en cultuur van steden en plaatsen. Nu verschijnt zijn nieuwe boek en bewijst hij opnieuw zijn onbetwistbare meesterschap van de verhalende non-fictie.

JAN BROKKEN

STEDEVAART

Stedevaart

Jan Brokken beschrijft hierin 22 steden aan de hand van 22 markante persoonlijkheden – beeldende kunstenaars, schrijvers, componisten, architecten, politici, geleerden of een boekbinder – die de geest van de stad incarneren. Hij begint met Mahlers thuisoord (Amsterdam) en waaiert dan uit over de wereld. Zo neemt hij de lezer mee naar onder andere de stad van Morandi (Bologna), Donizetti (Bergamo), Nishida (Kyoto), Frank Gehry (Bilbao), Eva Mameli Calvino (Cagliari), Joseph Beuys (Düsseldorf) en Iosif Raiskin & Dmitri Sjostakovitsj (Sint-Petersburg). Soms blijft hij dichter bij huis: Satie (Parijs), Hobbema (Middelharnis), Chouchou Debussy (Arcachon) of zijn schoonmoeder (Bordeaux).

Jan Brokken

Op speelse wijze rijgt Jan Brokken de verhalen aaneen, laat het onzichtbare en geheimzinnige van steden zien en maakt van zijn impressies en belevenissen een halve autobiografie. Het omvangrijke en rijk geïllustreerde Stedevaart barst van de vitaliteit, kennis, eruditie, nieuwsgierigheid.

Stedevaart wordt in de Minard gepresenteerd met het wervelende, vijf kwartier durende programma Parade, het Parijs van Erik Satie. Jan Brokken laat zich daarvoor muzikaal bijstaan door Tobias Borsboom (piano) en Peter Vigh (altsaxofoon). Zij voeren bekende en minder bekende werken uit van Erik Satie.

We hopen u te mogen verwelkomen op
maandag 30 maart 2020 om 20 uur in de
MINARDSCHOUWBURG
Romain Deconinckplein 2, 9000 Gent

TOEGANGSTICKETS

Een ticket kost € 8 (voorverkoop), bestel hier via deze link. De avond van de boekvoorstelling, aan de kassa, kost een ticket € 10.

terug naar boven ^

Om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan heeft Boekhandel Walry, samen met de betrokken partners, beslist dit evenement te schrappen. Een vervangdatum is nog niet in zicht. Daarover berichten we u later.

Unieboek | Het Spectrum • Lannoo • Boekhandel Walry • Campo

Veel bekende muzikanten waagden zich tijdens hun carrière aan een literaire zijsprong. Heel even ruilden ze de muziek voor de literatuur; voor een roman, een poëziebundel of een theaterstuk. Voor sommigen was het een ambitieus plan, voor anderen een frivole uitstap.

Grondtonen

GRONDTONEN
Als muzikanten schrijvers worden

Redactie
FRANCIS MUS

In deze nieuwe uitgave worden de literaire hoogstandjes en poëtische flaters van een selectie van dertig Nederlandse, Belgische en internationale muzikanten uitvoerig onder de loep genomen. Bij de dertig namen horen o.a. Adamo, Nick Cave, Luc De Vos, Bob Dylan, Kristin Hersh, Patti Smith en Willy Vlautin. De muzikanten worden in Grondtonen belicht door een reeks vooraanstaande journalisten, schrijvers en academici (o.a. Peter Vantyghem, Wouter Bulckaert, Cin Windey, Christophe Van Gerrewey, Christophe Vekeman, Tom Viaene, Sven De Potter, Tom Van Imschoot en Thomas Heerma van Voss). Een aantal van de meewerkende auteurs zal op de boekpresentatie worden geïnterviewd over de door hen besproken muzikant.

Francis Mus

Grondtonen werd samengesteld door literatuurdocent en Leonard Cohenexpert Francis Mus. Hij is de auteur van o.a. De demonen van Leonard Cohen (Lannoo, 2017).

Het uitgebreide muzikale luik wordt verzorgd door Sophia Ammann, Tim Vandenberghe en Floris De Decker.

We hopen u te mogen verwelkomen op
donderdag 2 april 2020 om 20u in
CAMPO KUNSTENCENTRUM
Nieuwpoort 31-35, 9000 Gent

De toegang is gratis, maar we horen graag vooraf of u komt. Geef ons een seintje, bel of mail naar Lannoo: T 051 42 42 98 E laurence.deschout@lannoo.be.

terug naar boven ^

AMSAB - ISG • Het Geuzenhuis • Boekhandel Walry

Rosa Luxemburg

De Poolse Rosa Luxemburg (1871-1919) was activiste, filosofe en medeoprichtster van de Spartacusbond. Tijdens de opstanden van 1919, waar Spartakisten tegenover het leger en rechtse burgermilities stonden, werden zij en haar politieke bondgenoot Karl Liebknecht door leden van deze milities gearresteerd en vermoord. Ze vocht in haar tijd voor hoop, voor politieke vrijheid en een rechtvaardige samenleving, ze pleitte voor een volksradendemocratie als tegengif tegen het kapitalisme. Haar werk blijft actueel en bevat opvallende linken met het heden. Dit voorjaar verschijnt een nieuwe editie van een selectie van haar brieven.

ROSA LUXEMBURG

IK VOEL ME IN DE HELE WERELD THUIS
BRIEVEN
MET EEN NAWOORD VAN JOKE J. HERMSEN

Rosa Thuis

Rosa Luxemburg was haar tijd ver vooruit. Ze leverde op een heel erudiete manier kritiek op het kapitalisme en de moderne consumptiemaatschappij. Tijdens de Eerste Wereldoorlog bracht ze als politieke gevangene tweeënhalf jaar in de gevangenis door. Daar bleef ze schrijven. Behalve haar politieke geschriften schreef ze ook heel persoonlijke brieven naar vrienden, vol tedere, genuanceerde levensobservaties, wat erop wijst dat ze naast een rebels hart ook een poëtische ziel had. Ze was ook iemand die van de natuur hield, wier hart bloedde als dieren mishandeld werden, die ontroerd werd door muziek en graag zong.

De selectie brieven die Van Oorschot in de jaren ’50 en ’70 al uitgaf in de vertaling van M. Verdaasdonk is opgefrist en uitgebreid met enkele nieuwe brieven.

Het nieuwe brievenboek wordt in Het Geuzenhuis ingeleid door de Nederlandse schrijfster en filosofe Joke J. Hermsen. Ze zal er ook enkele brieven uit de nieuwe bundeling voorlezen. Tot haar essayistische werk behoort onder meer Stil de tijd (Jan Hanlo Essayprijs 2011), Kairos. Een nieuwe bevlogenheid (shortlist beste filosofieboek van 2014), Melancholie van de onrust (essay van de Maand van de Filosofie 2017) en Het tij keren (over het gedachtegoed en het leven van Rosa Luxemburg en Hannah Arendt, 2019). Joke J. Hermsen publiceerde ook zes romans, onder meer De liefde dus (2008), Blindgangers (2012) en Rivieren keren nooit terug (2018).

We hopen u te mogen verwelkomen op
dinsdag 21 april 2020 om 20 uur in
HET GEUZENHUIS (ZUILENZAAL)
Kantienberg 9, 9000 Gent

Toegang € 5
Kansentarief UitPas € 1

Het aantal plaatsen is beperkt, reserveren is noodzakelijk. Dat kan uitsluitend via de evenementenpagina van www.geuzenhuis.be.

Logos

terug naar boven ^