Zwijnaardsesteenweg 69000 Gent – T 09 222 91 67 – F 09 221 03 56 – boekhandel@walry.be

Walry 50 Bladwijzer

Boekhandel Walry viert in 2019 zijn vijftigjarig bestaan. Jenny Walry begon in 1969 haar boekhandel op de Zwijnaardsesteenweg, tien jaar later, in 1979 nam Paul Luyten haar winkel over.

Dat we reeds onze vijftigste verjaardag vieren, verbaast ons zelf heel erg, zo snel ging het. Omkijkend zijn we trots op het afgelegde parcours, ook dankbaar. Boekhandel Walry is al vijftig jaar een onafhankelijke, bezielde ‘echtemensenboekhandel’ met een uitgekiende selectie en toegewijde, enthousiaste medewerkers.


Hartelijke groet, het Walry-team

terug naar boven ^

Boekhandel Walry en ASP Academic and Scientific Publishers

De boeken Van Suse Esberg -
tentoonstelling ● boekvoorstelling

Jürgen Pieters
© Faculteitsbibliotheek Letteren en Wijsbegeerte UGent

Jürgen Pieters doceert Algemene Literatuurwetenschap aan de Universiteit Gent. Hij is de auteur van (o.m.) De tranen van de herinnering, Het gesprek met de doden (2005), Op zoek naar Huygens. Italiaanse leesnotities (2014) en Shakespeare. Auteur voor alle seizoenen (2016). In de nieuwe uitgave vertelt hij het fascinerende verhaal van de boeken van de Joodse vrouw Suse Esberg.

De asse waait de tuin weer binnen - De boeken van Suse Esberg

De asse waait de tuin weer binnen De boeken van Suse Esberg

Jürgen Pieters

Suse Esberg

In het voorjaar van 1953 vindt de Vlaamse auteur Willy Roggeman (1934) op zijn studentenkamer in Gent een verzameling Duitse boeken. De meeste ervan bevatten een exlibris dat de naam van de oorspronkelijke eigenares weergeeft: Suse Esberg (1895-1935). Tot vandaag wist Roggeman niet wie Suse Esberg was. Behalve haar naam kende hij enkel ook de plaats waar ze ooit woonde: het Duitse stadje Wolfenbüttel.

Jürgen Pieters keert in dit boek terug naar het moment waarop de boeken van Suse Esberg Duitsland verlaten. In 1933 stuurt Suse Esberg haar zoon Joachim (1916-1942) naar Gent. De dreiging van het nazisme wordt te groot. Joachim wordt leerling aan het Atheneum aan de Ottogracht en vervolgens aan de Gentse Universiteit. Wanneer de oorlog uitbreekt, wordt hij samen met zijn vader het land uitgewezen. Elf jaar voor Roggeman de boeken van Joachims moeder vindt, eindigt diens leven in Auschwitz.

De avond wordt geopend door de uitgever Philippe Aernout.

Het nieuwe boek wordt ingeleid door hoogleraar ethiek aan de Universiteit Gent Freddy Mortier.

De auteur zelf licht de tentoonstelling toe Jürgen Pieters.

We hopen u te mogen verwelkomen
op donderdag 7 november 2019 om 19 uur
PAVILJOEN VANDENHOVE UGENT
Rozier 1, 9000 Gent

De toegang is gratis maar we horen graag vooraf of u komt. Mail of bel naar Boekhandel Walry: paul.luyten@walry.be of 09 222 91 67

terug naar boven ^

Het Geuzenhuis • Het Humanistisch Verbond • De Maakbare Mens • Kunstencentrum Vooruit • Willemsfonds • Upv Wetenschapspopularisering • ’T Zal Wel Gaan • Boekhandel Walry

FILOSOFIEFESTIVAL ZATERDAG 9/11 VOORUIT

Vrijdenker 2019

Gooien we het roer van ons economisch systeem om of niet? Hoe bezweren we de ecologische crisis? Hoe kunnen we helder blijven denken over polarisatie, racisme en dekolonisatie? Kan filosofie een wapen zijn in de strijd tegen populisme? Wat kunnen 21e-eeuwse mensen leren van het existentialisme, Marcus Aurelius en Niccolò Machiavelli? Deze en andere vragen liggen op tafel tijdens de Nacht van de Vrijdenker, vragen die ertoe doen. Een avond lang nemen toonaangevende denkers uit binnen- en buitenland bezit van alle podia van de Gentse Vooruit. Ze zorgen voor een avond hersenkrakend plezier. De Nacht brengt een ware wervelwind aan inzichten en ideeën. Met ondermeer:

Susan Neiman, Tomás Sedláček, Sarah Bakewell, Donald Robertson, Diana Fleischman, Philippe Van Parijs, Tinneke Beeckman, Alicja Gescinska, Ludo Abicht, Francesca Minerva, Griet Vandermassen, Simon Gusman, Arjen Kleinherenbrinck, Maarten Boudry, Naima Charkaoui, Pieter-Paul Verhaeghe, Christophe Busch, Koert Debeuf, Jan Dumolyn, Heidi Mertes, Guido de Wert, Dirk Holemans, Gerard Govers, Marco Visscher, An Van Damme, Hidde Boersma, Farah Focquaert, Jesse Meijers, Liza Cornet, Hans Claus, Peter Venmans, Jaffe Vink, Jeroen Hopster, Joost de Vries, Sebastien Valkenberg.

De Nacht van de Vrijdenker 2019 staat garant voor een bomvol en uiterst boeiend programma. Een resem topsprekers gaat in op de belangrijkste uitdagingen van onze tijd in lezingen, panelgesprekken en discussies. Boekhandel Walry bouwt op de Nacht een grote boekenstand waar de diverse sprekers hun boeken signeren. Bestel tijdig uw tickets.

Van harte welkom op
zaterdag 9 november 2019 vanaf 17uur in
Kunstencentrum Vooruit
Sint-Pietersnieuwstraat 23, 9000 Gent

INFO & TICKETS

www.nachtvandevrijdenker.be
Facebook: www.facebook.com/nachtvandevrijdenkerVooruit Logo

terug naar boven ^

Boekhandel Walry • Uitgeverij Houtekiet

In 2017 publiceerde Stefan van den Bossche Ge zijt zoveel mensen geweest, de biografie van Herman Teirlinck. Nu komt hij met een literaire biografie over de Schelde.

Stefan van den Bossche

DE SCHELDE
EEN LITERAIRE BIOGRAFIE

STEFAN VAN DEN BOSSCHE

De Schelde -  een literaire biografie

In dit boek gaat de auteur op zoek naar sporen van literaire auteurs die de Schelde in hun werk geïntegreerd hebben. Voor heel wat schrijvers fungeerde deze stroom als een thuishaven; anderen maakten haar tot een wezenlijk thema in hun oeuvre. De nieuwe uitgave bevat de levensfeiten van een groot aantal schrijvers en hun talrijke literaire personages. Deze bijzondere biografie leidt de lezer naar onvergetelijke literaire hoogtepunten en naar pittoreske plekjes langs de Schelde.

PROGRAMMA

Vé Bobelyn, directeur Houtekiet, verwelkomt.

Leen van Dijck, voorzitter KANTL, houdt een lofrede over het nieuwe boek en de auteur ervan.

Prof. dr. Elke Brems, hoofddocent Nederlandse literatuur en Vertaalwetenschap aan de KU Leuven, leidt het boek in.

We hopen u te mogen verwelkomen op
woensdag 13 november 2019 om 20u in
K A N T L
Koningstraat 18, 9000 Gent

De toegang is gratis maar we horen graag vooraf of u komt. Mail vóór 8 november naar Uitgeverij Houtekiet: info@houtekiet.be.

Houtekiet Logo

terug naar boven ^

Boekhandel Walry • Punct • De Buren van de Abdij

Jeanne Boden

Jeanne Boden is doctor in de Oosterse Talen en Culturen (Sinoloog). Ze schreef talloze boeken; over hedendaagse Chinese kunst, over de complexiteit van de Oeigoeren in Xinjiang, over Chinese karakters, taal en discours in China en nu over propaganda. Haar nieuwe boek, dat eerder dit jaar in het Engels verscheen, verschijnt nu ook in het Nederlands:

CHINESE PROPAGANDA VERBLINDT DE WERELD

JEANNE BODEN

Jeanne Boden - Chinese Propaganda Verblindt De Wereld

Bodens boeken zijn vaak een dialoog tussen foto’s en tekst. Dertig jaar lang bouwde ze aan een indrukwekkend fotoarchief van China. Chinese propaganda verblindt de wereld is het resultaat van onderzoek van 2500 foto’s met slogans en andere propaganda, genomen in een periode van 25 jaar, in de publieke ruimte in heel China. Het boek vertelt op unieke wijze hoe de Chinese Communistische Partij gebruikmaakt van propaganda om haar positie te legitimeren en om China’s macht in de wereld te versterken. De auteur toont op een indringende wijze hoe de Partij binnendringt in het hoofd van Chinezen en in dat van ons.

Welkomstwoord

John Vandaele, auteur en journalist bij MO*.

Boekpresentatie

Aan de hand van een reeks unieke en onthullende foto’s van China stelt de auteur haar boek voor. Daarna praat John Vandaele uitgebreid met Jeanne Boden.

We hopen u te mogen verwelkomen op
donderdag 14 november 2019 om 20uur in
HERBERG MACHARIUS
(Coyendanspark 1, 9000 Gent)

De toegang is gratis maar het is handig als u ons vooraf een seintje geeft. Bel of mail naar T 09 222 91 67 of E paul.luyten@walry.be.

terug naar boven ^

Boekhandel Walry • Kunstencentrum Vooruit • Uitgeverij Atlas Contact • VBK België

Geert Mak

De journalist-historicus Geert Mak (1946) werkte onder andere bij De Groene, VPRO en NRC Handelsblad. Hij brak in 1996 door met Hoe God verdween uit Jorwerd, een beschrijving van de teloorgang van de Europese boerencultuur. Daarna verschenen: De eeuw van mijn vader (1999), In Europa (2004) en het boekenweekgeschenk De Brug (2007). Het boek Reizen zonder John, over de geschiedenis van Amerika, verscheen in 2012 en werd in 2016 gevolgd door De levens van Jan Six. Een familiegeschiedenis. Binnenkort vieren we het verschijnen van zijn nieuwe grote werk over het verleden en de toekomst van Europa.

GEERT MAK GROTE VERWACHTINGEN

IN EUROPA 1999 - 2019

Grote Verwachtingen

Grote verwachtingen is het vervolg op het succesvolle In Europa (2004) dat de geschiedenis van de vorige eeuw exploreerde. In de nieuwe uitgave neemt de auteur de draad op vanaf 1999 en beschrijft hij de eerste twee decennia van deze eeuw. Het nieuwe boek schetst de sfeer en stemming rond de eeuwwisseling, het optimisme dat toen hoogtij vierde maar gaandeweg verdween, de gevoelens rond de invoering van de euro, de gevolgen van de aanslag op de Twin Towers, de toestand in Oost-Europa en Rusland, de bankencrisis, de Verenigde Staten, Noord- versus Zuid-Europa en de ongekende stroom vluchtelingen.

De bekroonde auteur komt naar Vooruit om dit nieuwe hoofdstuk in onze geschiedschrijving voor te stellen. Hij gaat daarbij in gesprek met de Europa-correspondent van de VRT Rob Heirbaut.

Na afloop signeert Geert Mak bij de boekenstand.

We hopen u te mogen verwelkomen op
donderdag 21 november 2019 om 20 uur
Theaterzaal Kunstencentrum Vooruit
Sint-Pietersnieuwstraat 23, 9000 Gent

Toegang € 10 / € 5
Tickets en reservaties via www.vooruit.be, of telefoon 09 267 28 28

terug naar boven ^

Boekhandel Walry • De Gebeten Hond • Vooruit

Jan Van Herreweghe

Bibliothecaris Jan Van Herreweghe (1958) is bezeten van boeken. Sinds 2008 schrijft hij aan een cyclus met als overkoepelende titel Het menselijk tekort bij een teveel aan papier. De cyclus legt de avonturen bloot van een verwoed lezer, een literair reiziger en een obsessief verzamelaar. Nu verschijnt deel 11 van de reeks:

De zegeningen van het boekenschap De fantastische wereld van de boekhandel en het antiquariaat

Jan Van Herreweghe

De zegeningen van het boekenschap

In dit boek staat de boekhandel en de boekhandelaar centraal. Jan Van Herreweghe laat u kennismaken met een uitgekiende selectie romans, verhalen en gedichten waarin de lof van de boekhandel wordt bezongen. Steeds opnieuw wordt hij getroffen door de magie van de boekhandel en het antiquariaat.

De nieuwe uitgave wordt voorgesteld door Sam De Graeve. In het verleden was hij aan de slag bij mediabedrijven waaronder VRT, Humo en Woestijnvis. Op dit ogenblik is hij uitgever bij Borgerhoff & Lamberigts.

Na afloop heffen we samen het glas op de nieuwe uitgave.

We hopen u te mogen verwelkomen op
donderdag 28 november 2019 om 20 uur in
BOEKHANDEL WALRY (Zwijnaardsesteenweg 6 in Gent)
en GEN ‘EAT’ (het koffiehuis naast de boekhandel)

De toegang is gratis maar we horen graag vooraf of u komt. Mail of bel naar Boekhandel Walry: paul.luyten@walry.be of 09 222 91 67.

terug naar boven ^