Zwijnaardsesteenweg 69000 Gent – T 09 222 91 67 – F 09 221 03 56 – boekhandel@walry.be

Boekhandel Walry • Campo • L & M Books • Uitgeverij Querido

Gerda Dendooven (1962) doceert grafische vormgeving in Gent en illustreert boeken van onder anderen Toon Tellegen en Bart Moeyaert. Daarnaast schrijft ze toneel en kinderboeken. Voor Mijn mama ontving ze de prestigieuze driejaarlijkse Vlaamse Cultuurprijs. Stella werd onlangs bekroond met de Woutertje Pieterse Prijs. Nu nodigen we u graag uit op de presentatie van haar eerste roman voor volwassenen:

Gerda Dendooven
foto© Rika Vanhove

GERDA DENDOOVEN

TABAC

Tabac

Het boek vertelt het verhaal van een jonge vrouw en een oude man die met de trein op weg zijn naar het zuiden. Hoe goed kennen ze elkaar? Wat bracht hen samen? Maken ze een vakantiereis of zijn ze op de vlucht? Tijdens de reis vertelt de vrouw verhalen uit haar jeugd. Langzaam wordt duidelijk wat haar aan de man bindt en waarom ze samen zijn vertrokken.

Tabac is een onalledaagse roadnovel over schuld en boete, over de liefde of wat daar moet voor doorgaan. Gerda Dendooven liet zich voor haar eerste roman inspireren door een krantenbericht over de raadselachtige verdwijning van een koppel. Het verhaal laat zich lezen als een boze droom.

Het nieuwe boek wordt voorgesteld door acteur en Radio Gaga-presentator Joris Hessels. Hij interviewt de schrijfster.

Gerda Dendooven leest voor uit haar nieuwe roman.

Voor het muzikale luik zorgt allround artieste Steffie Van Cauter. Ze speelt accordeon, percussie, zingt, schrijft, componeert, maakt getekende films…

We hopen u te mogen verwelkomen op
zaterdag 21 oktober 2017 om 20u in
CAMPO NIEUWPOORTTHEATER
Nieuwpoort 31-35, 9000 Gent

De toegang is gratis maar we horen graag vooraf of u komt. Geef ons een seintje, bel of mail naar Boekhandel Walry: T 09/222 91 67 - E paul.luyten@walry.be

terug naar boven ^

Boekhandel Walry • Campo • L & M Books • Uitgeverij Athenaeum – Polak & Van Gennep

Hij is zonder twijfel een van onze allerbeste schrijvers, een grootmeester in het vertellen van verhalen, in het tot leven wekken van personages. Hij heeft een hekel aan burgerlijkheid, dogmatisme en volwassenen die kinderen niet serieus nemen. Hij gelooft niet in God, maar de verhalen van de Bijbel vindt hij fascinerend. Hij hervertelde het hele Oude Testament, een volkomen originele literaire onderneming die zijn weerga niet kent. Hij heeft een diepe afkeer van ‘gewauwel’ over het persoonlijk leven van de auteur, dat, volgens hem, “nergens iets aan toevoegt en niets verheldert bovendien”. Daarom laat hij zich niet graag interviewen en bovendien houdt hij niet van lange reizen. En toch. We kunnen hem straks persoonlijk feliciteren met zijn 75ste verjaardag, hij komt naar Gent.

GUUS KUIJER

Guus Kuijer
foto© Stefan Tell

Guus Kuijer (Amsterdam, 1942) was zes jaar onderwijzer voor hij zich volledig op het schrijven richtte. Aanvankelijk schreef hij voor volwassenen maar in de jaren zeventig maakte hij furore met zijn kinderboeken, onder meer de reeksen over Madelief en Polleke. Guus Kuijer is onderscheiden met diverse prijzen; een Gouden Griffel voor Met de poppen gooien, Krassen in het tafelblad, Het boek van alle dingen, een Deutsche Jugendliteraturpreis, een Staatsprijs voor kinder- en jeugdliteratuur en een Woutertje Pieterseprijs voor Ik ben Polleke, hoor!. In 2012 was hij de laureaat van de Astrid Lindgren Memorial Award, de Nobelprijs voor de jeugdliteratuur.

Dit jaar verscheen het zesde en laatste deel van De Bijbel voor ongelovigen. Met deel 2 en 3 van deze reeks haalde hij de longlist en shortlist van de AKO-literatuurprijs 2014. Guus Kuijer zet in deze hervertaling de oorspronkelijke teksten op zijn kop. De personen die in de Bijbel worden geprezen om hun onverwoestbare vertrouwen in God, zijn in Kuijers versie machtswellustelingen, manipulators of psychiatrische patiënten.

Kuijer Books

We openen de avond met een korte lofrede van journaliste Jelle Van Riet.

De gevierde auteur wordt in Campo geïnterviewd door twee beslagen dames: Hilde Van Den Eynde, redactrice wetenschap bij De Standaard en Veerle Vanden Bosch, chef Letteren van De Standaard.

Guus Kuijer zal het interview geregeld onderbreken om voor te lezen uit zijn werk.

De avond wordt muzikaal opgeluisterd door The Cat’s Whiskers Band met Barbara Vlaeminck (zang), Dirk Messens (gitaar) en Wim Coessens (contrabas). Een band met veel liefde voor oude jazz-songs.

We hopen u te mogen verwelkomen op
vrijdag 20 oktober 2017 om 20u in
CAMPO NIEUWPOORTTHEATER
Nieuwpoort 31-35, 9000 Gent

De toegang is 8 euro. Reserveren kan uitsluitend in Boekhandel Walry. Geef ons een seintje, bel of mail naar Boekhandel Walry:
T 09/222 91 67 - E boekhandel@walry.be

DRIE CITATEN

Over de bijbelverhalen van Guus Kuijer:

“In de versie van Kuijer zijn ze een feest om te lezen: hij haalt de scènes achter de mythen naar de voorgrond en schrijft dialogen die alledaags zijn, maar die het verhaal een soepelheid geven die het origineel vaak ontbeert. Dan hoor je Achab, de Koning van Israël, verzuchten: “Ik vind alles best, als het maar gaat regenen”. Alsof een kind uit een van Kuijers Madelief-boeken aan het woord is. Zoals hij veertig jaar geleden de geminachte kinderen bevrijdde uit de autoritaire schema’s van het pedagogische kinderboek, doet hij dat nu met de Bijbelfiguren.” Arjen Fortuin in NRC Handelsblad

“Aan de manier waarop Kuijer de oude verhalen vertelt, kunnen de oorspronkelijke auteurs van de Bijbel nog een puntje zuigen: meeslepend, onweerstaanbaar grappig, intelligent en licht.” Wilma de Rek in De Volkskrant

De jury van de Astrid Lindgren Memorial Award motiveerde haar keuze als volgt:

“Guus Kuijer geeft met onbevooroordeelde blik en intellectuele scherpte de problematiek van de moderne samenleving en de grote levensvragen vorm. In zijn boeken is het respect voor het kind net zo vanzelfsprekend als het afstand nemen van intolerantie en onderdrukking. Kuijer verenigt diepe ernst en messcherp realisme met warmte, subtiele humor en visionaire fantasieën. Zijn eenvoudige, heldere en exacte stijl omvat filosofische diepzinnigheid evenals vederlichte poëzie.”

terug naar boven ^

Boekhandel Walry • Amsab-ISG • Uitgeverij Lannoo

Sven Tuytens
Sven Tuytens (foto © Lieven Bulckens)

Sven Tuytens (1967) werkt sinds 2010 als buitenlandcorrespondent voor de VRT in Madrid. Hij schreef samen met historicus Rudi Van Doorslaer de biografie Israël Piet Akkerman, Van Antwerpse Vakbondsleider tot Spanjestrijder. Hij publiceerde verschillende artikels over de rol van de Internationale Brigades tijdens de Spaanse Burgeroorlog. Hij maakte ook twee documentaires over deze burgeroorlog: Les Mamàs belgues en Résister au Tyran, des Destins Individuels (2017). We nodigen u graag uit op de voorstelling van zijn nieuwste boek:

Mamas Belgas

LAS MAMÁS BELGAS
Jonge Spanjestrijdsters uit de Lage Landen

SVEN TUYTENS

In 1937 vertrok een groep jonge Joodse migrantenvrouwen uit Antwerpen en Brussel naar Spanje om tijdens de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) aan de zijde van de Spaanse republiek tegen Franco te vechten. Samen met een groep verpleegsters uit Nederland werkten ze in een republikeins oorlogshospitaal. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zetten sommigen hun strijd verder in het gewapend verzet in België en Nederland. Ze betaalden allen een bijzonder hoge prijs voor hun inzet.

Mamas Catalunya
Een deel van de Mamás belgas op de Paza de Catalunya in Barcelona,
1 mei 1937

PROGRAMMA

  • Vertoning van de documentaire: Les Mamàs belgues van Sven Tuytens, Prijs Beste Documentaire 2016 op het Festival van Montaverner (Valencia).
  • Getuigenis van Thérèse Szerman, dochter van de Antwerpse verpleegster Adela Korn die vrijwillig ging werken in het militair hospitaal van Onteniente.
  • Sven Tuytens praat met prof. dr. Rudi Van Doorslaer, op wiens onderzoek het boek onder meer is gebaseerd.
  • Overhandiging van het eerste exemplaar door uitgever Maarten Van Steenbergen (Lannoo) aan de auteur.

Na afloop biedt het Amsab-ISG u een glas aan.

We hopen u te mogen verwelkomen op
donderdag 12 oktober 2017 om 20u in
ONS HUIS – FERNANDEZZAAL
Vrijdagmarkt 9, ingang Meerseniersstraat
9000 Gent

De toegang is gratis maar we horen graag vooraf of u komt. Stuur een mailtje naar orders@amsab.be.

Boekhandel Walry bouwt een boekenstand, de auteur signeert.

terug naar boven ^

BOEKHANDEL WALRY • BIBLIOTHEEK HARELBEKE • UITGEVERIJ PROMETHEUS

De bibliotheek van Harelbeke is een van de actiefste bibliotheken in Vlaanderen. Voortdurend is er wat te zien of te horen. Behalve lezingen organiseert de bibliotheek ook geregeld verrassende en soms spraakmakende tentoonstellingen.

Ter gelegenheid van zijn 60ste verjaardag organiseert de Bibliotheek Harelbeke een uitgebreide tentoonstelling over het leven en werk van Herman Brusselmans van 3 tot en met 31 oktober 2017

Zaterdag 7 oktober is de hoogdag van de Brusselmansviering. In aanwezigheid van de jarige auteur zullen verschillende vrienden en fans Brusselmans vanop het podium van de bibliotheek uitgebreid feliciteren.

Diezelfde avond worden er ook drie nieuwe boeken voorgesteld:

Brusselmans Boeken

HIJ SCHREEF TE WEINIG BOEKEN

Herman Brusselmans’ 75ste boek, een vuistdikke autobiografie, een bravourestuk barstend van de humor en de tristesse.

Nog nieuwer is de omvangrijke studie van Rick Honings over het leven, werk en imago van Herman Brusselmans:

Brusselmans Majoor

MAJOOR VAN HET MENSELIJK LEED

Rick Honings (1984) is universitair docent moderne Nederlandse letterkunde aan de Universiteit Leiden. Hij voerde voor deze studie diverse gesprekken met de schrijver en met personen uit zijn omgeving. Zo rijst er een beeld op van een complexe persoonlijkheid, een veelzijdig en onvermoeibaar schrijver, en een literair fenomeen. De auteur komt zelf zijn boek voorstellen in Harelbeke.

Tenslotte wordt er ook nog een bijzondere gelegenheidsuitgave gepresenteerd:

LANG LEVE DE BIBLIOTHEEK

Een bibliofiele uitgave van een kortverhaal van Herman Brusselmans, gedrukt op 60 exemplaren.

Na afloop van alle feestredes en presentaties heffen we samen het glas op de jarige en al het moois dat boven de doopvont werd gehouden.

We hopen u te mogen verwelkomen op
zaterdag 7 oktober 2017 om 19u30
BIBLIOTHEEK HARELBEKE
Eilandstraat 2, 8530 Harelbeke
www.bibliotheekharelbeke.be

De toegang is gratis

terug naar boven ^

Boekhandel Walry • Uitgeverij Tijdsbeeld • Iedereen Ugent! • Kunstencentrum Vooruit

De UGent viert haar 200ste verjaardag. Op 9 oktober 1817 vond in het Gentse stadhuis de plechtige stichtingsvergadering plaats.

Deneckere

Bijna dag op dag twee eeuwen later verschijnt een indrukwekkende synthese van de geschiedenis van de universiteit. De auteur, historica Gita Deneckere, neemt je als lezer mee in het universiteitsarchief en graaft in het collectieve geheugen van haar alma mater. Ze laat de mensen aan het woord die de universiteit gemaakt hebben tot wat ze is. Tegelijk lees je hier het verhaal van de grote maatschappelijke vraagstukken die sinds 1817 de geesten beroeren. Want een universiteit is geen ivoren toren.

UIT DE IVOREN TOREN
200 JAAR UNIVERSITEIT GENT

GITA DENECKERE

Uitdeivorentoren

In tien thematische hoofdstukken vertelt dit boek het verhaal van de UGent en van de maatschappelijke betrokkenheid van haar wetenschappers, op verschillende domeinen en tot op vandaag. Elk hoofdstuk eindigt met een ‘twistpunt voor de toekomst’. Professor Gita Deneckere schuwt de controverse niet en maakt duidelijk waarom de universiteit voor een samenleving zo belangrijk is, voor iedereen. Zo wordt het feestboek zélf een voorbeeld van hoe wetenschap en engagement hand in hand gaan. Het motto is bekend: Durf Denken.

Op de feestelijke boekvoorstelling in Vooruit wordt vooral ingegaan op drie hoofdthema’s: pluralisme, maakbaarheid en beschaving. De auteur leidt elk thema historisch in. Vervolgens reflecteren een aantal tenoren, opiniemakers, professoren en UGent-alumni over de aangegeven thema’s en formuleren hun visie op enkele ‘twistpunten’ uit het boek: Orhan Agirdag (KULeuven, sociologie & educatie), Khalid Benhaddou (Platform Vlaamse Imams), Krist Biebauw (Bibliotheek De Krook), Sylvia Burssens (Agro-Link), Lieve Gheysen (UGent moleculaire biotechnologie), Claire Tillekaerts (Flanders Investment & Trade), John Vandaele (MO*-magazine), Raymonda Verdyck (Gemeenschapsonderwijs GO!) en Paul Verhaeghe (UGent, psychoanalyse).

Muzikaal wordt de boekpresentatie opgeluisterd door epossen van en door ’t Zal Wel Gaan, de oudste studentenvereniging van de UGent (sinds 1852).

De presentatie is in handen van Heleen Debruyne.

Na afloop heffen we samen het glas op de nieuwe uitgave.

We hopen u te mogen verwelkomen op
zondag 8 oktober 2017 om 10u30 in de
Theaterzaal van Kunstencentrum Vooruit
Sint-Pietersnieuwstraat 23, 9000 Gent

De toegang is gratis. Reserveren is echter noodzakelijk. Dat kan uitsluitend via Vooruit: www.vooruit.be of http://vooruit.be/nl/show/detail/12305/Uit_de_ivoren_toren.

Boekhandel Walry bouwt een boekenstand, de auteur signeert. De in Vooruit verkochte exemplaren krijgen een speciale stempel die herinnert aan de feestelijke boekpresentatie en aan de viering van 200 jaar Universiteit Gent.

TWEE CITATEN

‘De kruising tussen kritische wetenschap en maatschappij zit in het DNA van de Universiteit Gent. Dat precies een bevlogen historica als Gita Deneckere de geschiedenis van onze alma mater neerschrijft, geeft dit boek een bijzondere meerwaarde.’ Paul Verhaeghe, hoogleraar UGent, Vakgroep Psychoanalyse

‘Een prachtig boek dat een panoramische kijk biedt op het engagement van de professoren die én hun vak én de maatschappij vooruithielpen. Zeer inspirerend voor de tijd van nu, waarin ‘vooruit’ zo’n moeilijk woord is geworden.’ Marc Van Montagu, emeritus hoogleraar UGent, International Plant Biotechnology Outreach

terug naar boven ^