Zwijnaardsesteenweg 69000 Gent – T 09 222 91 67 – F 09 221 03 56 – boekhandel@walry.be

Walry 50 Bladwijzer

Boekhandel Walry viert in 2019 zijn vijftigjarig bestaan. Jenny Walry begon in 1969 haar boekhandel op de Zwijnaardsesteenweg, tien jaar later, in 1979 nam Paul Luyten haar winkel over.

Dat we reeds onze vijftigste verjaardag vieren, verbaast ons zelf heel erg, zo snel ging het. Omkijkend zijn we trots op het afgelegde parcours, ook dankbaar. Boekhandel Walry is al vijftig jaar een onafhankelijke, bezielde ‘echtemensenboekhandel’ met een uitgekiende selectie en toegewijde, enthousiaste medewerkers.


Hartelijke groet, het Walry-team

terug naar boven ^

Boekhandel Walry • Punct • De Buren van de Abdij

Jeanne Boden

Jeanne Boden is doctor in de Oosterse Talen en Culturen (Sinoloog). Ze schreef talloze boeken; over hedendaagse Chinese kunst, over de complexiteit van de Oeigoeren in Xinjiang, over Chinese karakters, taal en discours in China en nu over propaganda. Haar nieuwe boek, dat eerder dit jaar in het Engels verscheen, verschijnt nu ook in het Nederlands:

CHINESE PROPAGANDA VERBLINDT DE WERELD

JEANNE BODEN

Jeanne Boden - Chinese Propaganda Verblindt De Wereld

Bodens boeken zijn vaak een dialoog tussen foto’s en tekst. Dertig jaar lang bouwde ze aan een indrukwekkend fotoarchief van China. Chinese propaganda verblindt de wereld is het resultaat van onderzoek van 2500 foto’s met slogans en andere propaganda, genomen in een periode van 25 jaar, in de publieke ruimte in heel China. Het boek vertelt op unieke wijze hoe de Chinese Communistische Partij gebruikmaakt van propaganda om haar positie te legitimeren en om China’s macht in de wereld te versterken. De auteur toont op een indringende wijze hoe de Partij binnendringt in het hoofd van Chinezen en in dat van ons.

Welkomstwoord

John Vandaele, auteur en journalist bij MO*.

Boekpresentatie

Aan de hand van een reeks unieke en onthullende foto’s van China stelt de auteur haar boek voor. Daarna praat John Vandaele uitgebreid met Jeanne Boden.

We hopen u te mogen verwelkomen op
donderdag 14 november 2019 om 20uur in
HERBERG MACHARIUS
(Coyendanspark 1, 9000 Gent)

De toegang is gratis maar het is handig als u ons vooraf een seintje geeft. Bel of mail naar T 09 222 91 67 of E paul.luyten@walry.be.

terug naar boven ^

Boekhandel Walry • Uitgeverij Horizon

Nele Van den Broeck is niet in twee woorden te omschrijven. Behalve schrijfster is zij ook muzikant en theatermaker, columnist en presentator op radio en TV. Voor haar muziekcarrière verhuisde ze naar Engeland, voor de liefde naar Zweden. Halfvolwassen is het relaas van die omzwervingen en alle groeipijnen, van de grote emoties en grappige inzichten die ze onderweg geserveerd kreeg.

NELE VAN DEN BROECK

Halfvolwassen

Nele Van Den Broeck - Halfvolwassen

Nele Van den Broeck wil haar jeugddroom waarmaken: wereldberoemd worden. Dat ambitieus avontuur start met verhuizen naar een piepklein appartementje in Londen, het epicentrum van de popmuziek. Al snel blijkt dat de wereld niet op Nele zit te wachten, helaas. Toch blijft ze jarenlang volharden. Ze vecht tegen de demonen in haar hoofd, terwijl haar hart sneuvelt in de liefde, keer op keer. Halverwege de dertig zoekt Nele nog steeds naar haar plek in de wereld. Gelukkig kan ze erom lachen. Soms.

Halfvolwassen is een hilarisch anti-hoge-schijn-boek vol zelfrelativering. Een zoektocht naar de gebruiksaanwijzing van het leven.

PROGRAMMA

Cathérine Ongenae stelt het nieuwe boek voor en interviewt de auteur over Halfvolwassen.

Lucie De Ley luistert de avond muzikaal op met piano en zang.

Nele Van Den Broeck leest voor, zingt en speelt.

We hopen u te mogen verwelkomen op
maandag 21 oktober 2019 om 20uur in de
MINARDSCHOUWBURG
Romain Deconinckplein 2, 9000 Gent

TOEGANGSTICKETS

Een ticket kost € 5, telefonisch te bestellen via 09 267 28 28 of per mail via www.minard.be Wie de avond van de voorstelling een boek koopt krijgt het ticket terugbetaald.

terug naar boven ^

Boekhandel Walry • Uitgeverij Epo

Rik Pinxten

Rik Pinxten is emeritus gewoon hoogleraar in de antropologie en de studie van religies aan de Universiteit Gent. Hij publiceerde onder andere De strepen van de zebra (2007), Kleine revoluties. Of willen we de barbarij? (2013) en Schoon protest. Want er is wel een alternatief. (2014), De eeuw van onze kinderen (2016) en Het nieuwe vertrouwen (2018). Bij uitgeverij Epo verscheen zopas zijn nieuwste boek

KUIFJE WORDT VOLWASSEN
Over de dekolonisering van de geest

RIK PINXTEN

Kuifje Volwassen

Dit boek schuift een reeks materiële en economische veranderingen naar voren voor een zinvolle toekomst van mensheid en aarde. Het is vooral een pleidooi voor een noodzakelijke mentaliteitsverandering. We moeten naar elkaar leren luisteren en respectvol tot wereldwijd gedragen afspraken komen om nog een zinvolle toekomst voor mensheid en aarde te kunnen hebben. Voorwaarde om die omslag te maken is de dekolonisering van onze geest. Want neen, Kuifje weet het niet allemaal beter. Kuifje wordt volwassen is een uitdagend verhaal over de relevantie van schaamte, interdependentie en gemeenschappelijk gedragen actieplatformen. Met een voorwoord van Jacqui Goegebeur.

Op de avond van de boekpresentatie gaat de auteur in gesprek met Prof. Dr. Gily Coene (Moraalwetenschappen VUB), Sibo Kanobana (Onderzoeker interculturaliteit UGent) en Jolien Paeleman (Extinction Rebellion Gent)

We hopen u te mogen verwelkomen
op donderdag 10 oktober 2019 om 20u
ZEBRASTRAAT (Zaal Ned Kahn)
Zebrastraat 32, 9000 Gent

De toegang is gratis. Graag inschrijven via uitgeverij@epo.be met de vermelding ‘inschrijving boekvoorstelling Kuifje wordt volwassen’. Alle info: www.epo.be

terug naar boven ^

Stad Gent • Sterck & De Vreese • Boekhandel Walry

75 jaar geleden bevrijdde het Gentse verzet op spectaculaire wijze de gevangengenomen verzetsman Albert Mélot uit Duitse handen. Mélot, een jonge advocaat uit Namen, werd op 15 juli 1944 in de Gentse Papegaaistraat bevrijd uit een Duitse auto.

Exact op de plaats waar de actie zich voltrok, op de hoek van de Papegaaistraat en de Maagdestraat, wordt in samenwerking met de Stad Gent, een herinneringsplaat onthuld, op zaterdag 28 september 2019 om 15u.

Het verhaal van de bevrijding van Albert Mélot en de dramatische gevolgen van die actie is terug te vinden in de nieuwe studie van

Papgeaai

MARC VERSCHOORIS

DE PAPEGAAI IS NIET DOOD
Geheim agenten Albert Deweer, Albert Mélot en Albert Wouters - Gent 1944

Verschooris

Behalve Albert Mélot brengt de auteur in dit boek nog twee andere geheim agenten voor het voetlicht: Albert Deweer en Albert Wouters. Op basis van tal van tot nu toe onbekende archiefstukken, ook familiearchieven, reconstrueert hij hun verzetsdaden. Het boek is geïllustreerd met meer dan 100 foto’s, vaak niet eerder gepubliceerd.

Marc Verschooris was verbonden aan de Hogeschool Gent en is nu geassocieerd onderzoeker bij het Cegesoma. Hij publiceerde al meerdere studies over het verzet in Gent tijdens de Tweede Wereldoorlog: o.a. Hoe zwart in het donker gedijt. De Sicherheitsdienst en de Sicherheitspolizei Gent-Leeuwarden 1940-1945 (2015) en De gebroken arm der wet. De gerechtelijke politie bij het parket van Gent 1937-1947 (2018).

Rond 15u30, na de plechtige inhuldiging van de gedenkplaat, wordt het nieuwe boek voorgesteld in het
INSTITUUT SINT-RAFAËL
Maagdestraat 56, Gent

Wij hopen u te mogen verwelkomen op beide plechtigheden.

Wie graag een gesigneerd exemplaar wenst van de nieuwe uitgave, maar niet aanwezig kan zijn op de boekpresentatie, kan altijd een gesigneerd exemplaar bekomen in de boekhandel (Zwijnaardsesteenweg 6,9000 Gent T 09 222 91 67).

terug naar boven ^

Boekhandel Walry • Uitgeverij Polis

Smets
© Stephan Vanfleteren

Jan Smets (1951) werkte vrijwel zijn hele loopbaan voor de Nationale Bank, waarvan hij in 2015 gouverneur werd. Hij leidde lange tijd de studiedienst van de Nationale Bank en was ook economisch adviseur van de eerste ministers Wilfried Martens en Jean-Luc Dehaene. Smets was daarnaast internationaal actief, als lid van de Raad van Bestuur van de Europese Centrale Bank, bestuurder van de Bank voor Internationale Betalingen en gouverneur van het Internationaal Monetair Fonds. In juni verscheen zijn misdaadroman Theater. Nu verschijnt een heel ander boek, een heldere uiteenzetting over de uitdagingen en de evolutie van de Belgische en de internationale economie.

JAN SMETS

ECONOMIE EN HET GOEDE LEVEN
WAT IK ERVAN GELEERD HEB

Smets Economie

De plaats van de mens in de economie is voor Jan Smets belangrijk: ‘We moeten ervoor zorgen dat welvaart gelukkig maakt.

‘Economie en het goede leven’ is een uitnodiging om de harde en zachte kant van de economie te verzoenen.’ Geert Noels

PROGRAMMA

Uitgever Harold Polis verwelkomt.

Prof. dr. Gert Peersman leidt in.

Steven Rombaut (VRT Nieuwsdienst) praat met Jan Smets over zijn leven, loopbaan en boek.

Na afloop heffen we samen het glas op de nieuwe uitgave.

We hopen u te mogen verwelkomen op
dinsdag 1 oktober 2019 om 19u30 in het
Auditorium Quetelet van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde
van de Universiteit Gent
Tweekerkenstraat 2, 9000 Gent

De toegang is gratis maar we horen graag vooraf of u komt. Stuur vóór 28 september een mail naar boeken@polis.be

Logos Walry Polis

terug naar boven ^

Boekhandel Walry • Uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts

DE (ON)GERIJMDE WERKELIJKHEID

WIM BRUYNOOGHE & JOHNNY BEKAERT
met een voorwoord van Prof. Jean Paul Van Bendegem

Ongerijmd

Een vernuftig vrolijk boekje voor iedereen die probeert om onze directe omgeving en hedendaagse maatschappij te vatten.

Deze bundel combineert illustraties met verzen op rijm. Die gaan van vrolijk naar bizar tot melancholisch, van pertinent gek tot verbeten zelfkritisch.

Dit kleinood behandelt relaties, de teloorgang van de natuur, het verouderingsproces, de ratrace, sociale ongelijkheid… om het even welk onderwerp waarover de moderne mens weleens durft na te denken.

Alle gedachten worden wijs en ludiek gevat in slechts vier regels. Dat bespaart de piekeraars onder ons heel wat tijd.

Wim Bruynooghe, Johnny Bekaert, Boekhandel Walry en Uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts willen graag samen met u het glas heffen op de nieuwe bundel vol lichtvoetige levenswijsheden. De beide auteurs én de auteur van het voorwoord, Prof. Jean Paul Van Bendegem zullen aanwezig zijn en welwillend hun nieuwe boek signeren.

We hopen u te mogen verwelkomen op
donderdag 26 september 2019 van 18u tot 20u in
BOEKHANDEL WALRY (Zwijnaardsesteenweg 6 in Gent)
en GEN ‘EAT’ (het koffiehuis naast de boekhandel)

Logos Walry Geneat

terug naar boven ^

Het Geuzenhuis • Het Humanistisch Verbond • De Maakbare Mens • Kunstencentrum Vooruit • Willemsfonds • Upv Wetenschapspopularisering • ’T Zal Wel Gaan • Boekhandel Walry

FILOSOFIEFESTIVAL ZATERDAG 9/11 VOORUIT

Vrijdenker 2019

Gooien we het roer van ons economisch systeem om of niet? Hoe bezweren we de ecologische crisis? Hoe kunnen we helder blijven denken over polarisatie, racisme en dekolonisatie? Kan filosofie een wapen zijn in de strijd tegen populisme? Wat kunnen 21e-eeuwse mensen leren van het existentialisme, Marcus Aurelius en Niccolò Machiavelli? Deze en andere vragen liggen op tafel tijdens de Nacht van de Vrijdenker, vragen die ertoe doen. Een avond lang nemen toonaangevende denkers uit binnen- en buitenland bezit van alle podia van de Gentse Vooruit. Ze zorgen voor een avond hersenkrakend plezier. De Nacht brengt een ware wervelwind aan inzichten en ideeën. Met ondermeer:

Susan Neiman, Tomás Sedláček, Sarah Bakewell, Donald Robertson, Diana Fleischman, Philippe Van Parijs, Tinneke Beeckman, Alicja Gescinska, Ludo Abicht, Francesca Minerva, Griet Vandermassen, Simon Gusman, Arjen Kleinherenbrinck, Maarten Boudry, Naima Charkaoui, Pieter-Paul Verhaeghe, Christophe Busch, Koert Debeuf, Jan Dumolyn, Heidi Mertes, Guido de Wert, Dirk Holemans, Gerard Govers, Marco Visscher, An Van Damme, Hidde Boersma, Farah Focquaert, Jesse Meijers, Liza Cornet, Hans Claus, Peter Venmans, Jaffe Vink, Jeroen Hopster, Joost de Vries, Sebastien Valkenberg.

De Nacht van de Vrijdenker 2019 staat garant voor een bomvol en uiterst boeiend programma. Een resem topsprekers gaat in op de belangrijkste uitdagingen van onze tijd in lezingen, panelgesprekken en discussies. Boekhandel Walry bouwt op de Nacht een grote boekenstand waar de diverse sprekers hun boeken signeren. Bestel tijdig uw tickets.

Van harte welkom op
zaterdag 9 november 2019 vanaf 17uur in
Kunstencentrum Vooruit
Sint-Pietersnieuwstraat 23, 9000 Gent

INFO & TICKETS

www.nachtvandevrijdenker.be
Facebook: www.facebook.com/nachtvandevrijdenkerVooruit Logo

terug naar boven ^

AMSAB - ISG • Uitgeverij Vrijdag • Vermeylenfonds • Sampol • Boekhandel Walry

We hebben het genoegen u uit te nodigen op de presentatie van de biografie

Vader Anseele

VADER ANSEELE
Edward Anseele (1856-1938), politicus, ondernemer, mythe

ERIC BAUWENS

Edward Anseele Sr. is een van de grootste figuren die de Belgische politiek heeft gekend. Hij was oprichter van de socialistische Belgische Werkliedenpartij (de voorloper van de sp.a) en van de coöperatieve maatschappij Vooruit. In deze biografie leren we Anseele kennen als de gedreven en bijwijlen dictatoriale politicus die de versplinterde socialisten samenbrengt en er een performante politieke partij van maakt, als de visionaire ondernemer die een industrieel imperium uitbouwt en als de organisator die Gent tijdens de oorlogsjaren redt van honger en kou.

Eric Bauwens

Eric Bauwens (1960, Gent) studeerde Sociologie. Hij werkte lange tijd bij Defensie en publiceerde eerder boeken over de Gentse diva en operadirectrice Vina Bovy en over het Gentse volkstoneel.

PROGRAMMA

Dr. Vincent Scheltiens (UAntwerpen) leidt in.

Niels Morsink (SamPol) gaat in gesprek met auteur Eric Bauwens.

Panelgesprek met Eric Bauwens, Vincent Scheltiens en John Crombez (sp.a) over verleden, heden en toekomst van de sociaaldemocratie.

Slotwoord door uitgever Karl Drabbe.

Na afloop heffen we samen het glas op de nieuwe uitgave.

We hopen u te mogen verwelkomen op
Dinsdag 17 september 2019 om 19u30 in
AMSAB - ISG
Bagattenstraat 174, 9000 Gent

De toegang is gratis, maar inschrijven is verplicht. Het aantal plaatsen in beperkt. Stuur een mailtje naar aanmeldingen@uitgeverijvrijdag.be

terug naar boven ^

Boekhandel Walry • Uitgeverij Lannoo

Ceulaer

Joël De Ceulaer is sinds 2016 senior writer bij De Morgen en een vooraanstaand opiniemaker. Eerder schreef hij zowel voor De Standaard als voor Knack en werkte hij mee aan VRT-programma's als Spraakmakers (Canvas) en De nieuwe wereld (Radio 1). Hij is ook de auteur van zes boeken, waaronder Gooi God niet weg en De ketter en de kerkvorst. In de nieuwe uitgave ontrafelt en verdedigt hij ons democratisch systeem.

HOERA! DE DEMOCRATIE IS NIET PERFECT
Verdediging van een onvolmaakt systeem

JOËL DE CEULAER

Ceulaer Hoera

Het wordt zo vaak herhaald dat bijna iedereen het gelooft: onze democratie bevindt zich in een diepe crisis, ze is chronisch vermoeid, werkt veel te traag.

Journalist Joël De Ceulaer ergert zich steeds meer aan dit crisisgevoel en probeert ons vertrouwen in de democratie te herstellen door de fundamentele gebreken ervan messcherp te analyseren. “De échte crisis van de democratie”, schrijft hij, “ is misschien wel dat zoveel intellectuelen er niet meer in geloven.” De Ceulaer verdiepte zich twee jaar in de historische wortels en politiek-filosofische eigenschappen van ons systeem.

PROGRAMMA

Verwelkoming door moderne rederijker Stijn De Paepe.

Overhandiging eerste exemplaar door Maarten Van Steenbergen directeur-uitgever Lannoo.

Het nieuwe boek wordt ingeleid door journalist Rik Van Cauwelaert.

Interview: Annelies Van Herck praat met Joël De Ceulaer. Annelies Van Herck is nieuwsanker bij de VRT.

We hopen u te mogen verwelkomen op
dinsdag 24 september 2019 om 20u in de
MINARDSCHOUWBURG
Romain Deconinckplein 2, 9000 Gent

De toegang is gratis, maar mogen wij u vriendelijk vragen uw aanwezigheid te bevestigen vóór 20 september via Eventbrite aub?

terug naar boven ^