Zwijnaardsesteenweg 69000 Gent – T 09 222 91 67 – F 09 221 03 56 – boekhandel@walry.be

Walry 50 Bladwijzer

Boekhandel Walry viert in 2019 zijn vijftigjarig bestaan. Jenny Walry begon in 1969 haar boekhandel op de Zwijnaardsesteenweg, tien jaar later, in 1979 nam Paul Luyten haar winkel over.

Dat we reeds onze vijftigste verjaardag vieren, verbaast ons zelf heel erg, zo snel ging het. Omkijkend zijn we trots op het afgelegde parcours, ook dankbaar. Boekhandel Walry is al vijftig jaar een onafhankelijke, bezielde ‘echtemensenboekhandel’ met een uitgekiende selectie en toegewijde, enthousiaste medewerkers.

Dit gouden jubileum kunnen we niet geruisloos laten passeren. Ter ere van de eerste halve eeuw Walry, organiseert de boekhandel in mei, juni en juli, op negen geliefde plekken, een aantal bijzondere lezingen, boekvoorstellingen en optredens.

Op 17 mei komt Ian Buruma naar de MIRY-Concertzaal, op 6 juni treedt Hans Dorrestijn op in de Minard, op 21 juni wordt in de Sint-Baafsabdij het verjaardagsgeschenk gepresenteerd: Vier brieven aan Jenny, vier gerenommeerde auteurs schrijven een brief aan Jenny Walry.
En er komt een genereus slotfeest op 13 juli.

Maar er is nog veel meer, een kleurrijke stoet van auteurs komt binnenkort naar Gent: onder andere Griet Vandermassen, Jan Vantoortelboom, Luk Van Haute, Karl-Heinz Ott, Jan Smets, Pjeroo Roobjee, Alain Platel en Kirmen Uribe.

U gaat dus van ons de eerste maanden veel uitnodigingen ontvangen. We hopen dat u wat tijd kunt vrijmaken voor onze literaire evenementen. Vier met ons mee, laat ons de tweede 50 samen, vrolijk en welgezind aanvangen.


Hartelijke groet, het Walry-team

terug naar boven ^

Uitgeverij Houtekiet i.s.m. Universiteit Gent

en vele andere partners (waaronder Boekhandel Walry) nodigen u van harte uit op de boekvoorstelling van

ETIENNE VERMEERSCH

102 NAGELATEN GESCHRIFTEN

Nagelaten Geschriften

In januari 2019 overleed Etienne Vermeersch. Vlaanderens bekendste professor filosofie en meest invloedrijke intellectueel van de voorbije decennia. Hij had een gefundeerde mening over een groot aantal uiteenlopende onderwerpen, van religie tot wetenschap, van politiek tot kunst. Bovendien had hij het vermogen om zijn opinies in heldere taal te formuleren. Tijdens zijn leven publiceerde hij meerdere boeken, vele artikelen en opiniestukken, en gaf hij talloze interviews. Tot zijn bekendste werken behoren De ogen van de Panda (eerste uitgave 1988), De Rivier van Herakleitos (met Johan Braeckman, 2008) en het interviewboek In gesprek met dat hij met Dirk Verhofstadt uitbracht (2011).

Onder de titel Nagelaten geschriften publiceert Uitgeverij Houtekiet nu een selectie van zijn artikelen en opiniestukken die hij in de loop van meer dan vijftig jaar geschreven heeft. Het boek biedt een overzicht van de onderwerpen die Etienne Vermeersch zijn hele leven hebben gepassioneerd, zoals identiteit, geloof, euthanasie, overbevolking, milieu en vele andere kwesties. Sommige teksten verschijnen voor het eerst in het Nederlands. Het boek geeft de tijdgeest weer van de voorbije decennia en maakt duidelijk hoezeer Etienne Vermeersch zijn stempel drukte op de mentaliteitswijzigingen die tijdens zijn leven plaatsvonden.

Het boek is samengesteld door Johan Braeckman en Dirk Verhofstadt. Zij waren medewerkers, collega’s en bovenal intieme vrienden van Etienne Vermeersch. Met dit boek brengen ze een eerbetoon aan de intellectuele erfenis van een van Vlaanderens belangrijkste filosofen.

PROGRAMMA

Toespraken van prof. Gita Deneckere (decaan van de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte), prof. Mieke Van Herreweghe (vicerector Universiteit Gent) en Els Wouters (uitgever Houtekiet).

Daarna gaat filosofe Tinneke Beeckman in gesprek met Dirk Verhofstadt en Johan Braeckman over Etienne Vermeersch en het boek.

Het einde is voorzien omstreeks 21u30.

We hopen u te mogen verwelkomen op
maandag 7 oktober 2019 om 20uur in
Auditorium Leon De Meyer, UFO
Sint-Pietersnieuwstraat 33, 9000 Gent

De toegang is gratis maar de plaatsen zijn beperkt. Graag vooraf aanmelden via verhofstadt.dirk@telenet.be met vermelding van naam en aantal personen.

terug naar boven ^

Boekhandel Walry • Uitgeverij Lannoo

Ceulaer

Joël De Ceulaer is senior writer bij De Morgen en een vooraanstaand opiniemaker. Eerder schreef hij zowel voor De Standaard als voor Knack en werkte hij mee aan VRT-programma's als Spraakmakers (Canvas) en De nieuwe wereld (Radio 1). In zijn nieuwe boek ontrafelt hij ons democratisch systeem. “Ik kom niet om de democratie te begraven, maar om haar te prijzen. Ik doe dat door haar gebreken open en bloot op straat te gooien en ter discussie te stellen.

HOERA! DE DEMOCRATIE IS NIET PERFECT
Verdediging van een onvolmaakt systeem

JOËL DE CEULAER

Ceulaer Hoera

Het wordt zo vaak herhaald dat bijna iedereen het gelooft: onze democratie bevindt zich in een diepe crisis, ze is chronisch vermoeid, werkt veel te traag. Joël De Ceulaer begon zich de afgelopen jaren steeds harder te ergeren aan dat ‘crisisgevoel’. De echte crisis, schrijft hij in zijn boek, is misschien dat zoveel intellectuelen er niet meer in geloven. Misschien moeten we eens leren dat de democratie nu eenmaal niet perfect is, maar fundamentele gebreken vertoont. Wie daarvan doordrongen is, zal niet voortdurend moord en brand schreeuwen, maar kan weer hoopvol naar de toekomst kijken.

SAVE THE DATE

De echte uitnodiging met het volledige programma van de boekvoorstelling ontvangt u later. Noteer alvast de datum en de plaats:
dinsdag 24 september 2019 om 20u in de
MINARDSCHOUWBURG
Romain Deconinckplein 2, 9000 Gent

De toegang is gratis, maar u dient uw aanwezigheid te bevestigen via Eventbrite.

terug naar boven ^

Boekhandel Walry • Uitgeverij Prometheus

Brusselmans 79
© Koen Broos

Naar aanleiding van het verschijnen van zijn 79ste boek nodigen wij u met groot genoegen uit op een literaire ontmoeting met een van de belangrijkste schrijvers van ons taalgebied.

Herman Brusselmans

De tafel

Brusselmans Tafel

Agent Mustapha Boussafa besluit dat HB niet geheel in orde is en rijp is voor een confrontatie met minstens twee psychiaters. De dokters besluiten: die Brusselmans spoort niet helemaal, er is iets niet pluis in zijn hoofd. HB wordt veroordeeld tot drie maanden verblijf in Bossa Nova, een kliniek in de bossen van Lembeke.

De tafel is een van de meest ontregelende romans van deze tijd. Alle muurtjes en hokjes in de literatuur worden in dit boek door Brusselmans met veel bravoure neergehaald. Hij trekt alle registers open. Een auteur, zo demonstreert hij ten overvloede, mag de werkelijkheid niet aan een te korte ketting houden. De tafel is allesbehalve een vrijblijvende roman, het is geschreven met veel sympathie voor allen die ontregeld zijn en dat willen blijven. Het is een nieuw hoogtepunt in het omvangrijke oeuvre van Brusselmans.

Herman Brusselmans signeert zijn nieuwe roman in Boekhandel Walry op vrijdag 6 september 2019 van 19u tot 21u.

De signeersessie wordt opgeluisterd door The Boat Band. Een groep muzikaal getalenteerde asielzoekers, met een repertoire dat deels bestaat uit eigen werk en eigenzinnige bewerkingen uit de diverse thuislanden van de muzikanten.

Ter gelegenheid van deze feestelijke première biedt Uitgeverij Prometheus u graag een drankje aan in Gen’eat’, Walry’s (horeca)buren. We verwachten u.

terug naar boven ^