Zwijnaardsesteenweg 69000 Gent – T 09 222 91 67 – F 09 221 03 56 – boekhandel@walry.be

Boekhandel Walry • Uitgeverij Ludion • S.M.A.K.

Wij hebben het grote genoegen u uit te nodigen voor de boekvoorstelling van

Borremans

Michaël Borremans Schilderen over geheimen

Paul de Moor

Michaël Borremans is een van de meest bekende schilders van ons land. Zijn werk is vaak erg mysterieus en intrigeert mensen over de hele wereld. In dit jeugdboek werpt auteur Paul de Moor licht op het leven en het oeuvre van deze fascinerende kunstenaar. In 21 hoofdstukken probeert hij het dubieuze, het vervreemdende in Borremans’ oeuvre te vatten. Hoe schildert de schilder? Wat schildert de schilder? Waarom schildert de schilder? En wat maakt de schilder zo populair en zijn werk zo kostbaar? Een juweel van een boek dat zowel young adults als volwassenen zal bekoren.

Demoor

Paul de Moor (1957) schrijft onder meer reisreportages en jeugdromans (Toen de wereld nog werelt was, 2015). Hij is ook de auteur van Buitengewone ontdekkingsreizigers. Van Columbus tot Armstrong (2018). Bij Ludion verschenen de young adult-boeken over kunstenaars: Schilderen op ijs (over Luc Tuymans, 2011), De schilder schilderde (over Raoul De Keyser, 2012), Schilder van luchtspiegelingen (over Francis Alÿs, 2013) en Mijn huis dat was (met foto’s van Karin Borghouts, 2015).

Welkomstwoord door Philippe Van Cauteren, Artistiek directeur van het S.M.A.K.

Het nieuwe boek wordt voorgesteld door Johan Braeckman, Filosoof en hoogleraar wijsbegeerte aan de Universiteit Gent

Muzikaal wordt de voorstelling opgeluisterd door Sitting Duck. Met een beperkte bezetting brengen zij akoestisch parels uit 100 jaar popmuziekgeschiedenis.

We hopen u te mogen verwelkomen op
zondag 21 oktober 2018 om 11uur
in het auditorium van het
S.M.A.K.
Jan Hoetplein 1, 9000 Gent

De toegang is gratis, maar we horen graag vooraf of u komt. Mail of bel naar paul.luyten@walry.be of 09 222 91 67

Wie naast het bijwonen van de boekvoorstelling, ook de tentoonstelling Raoul De Keyser l oeuvre wil bezoeken, kan dat doen aan reductietarief, zij of hij betaalt € 9 p.p. (ipv € 12). Gentenaars mogen op zondag tussen 10u en 13u gratis binnen. Jongeren tot en met 18 jaar hoeven nooit te betalen, jongeren van 19 t.e.m. 25 jaar betalen slechts € 2 p.p.

terug naar boven ^

Boekhandel Walry • Uitgeverij Van Gennep • Pelckmans Distributie

Met genoegen nodigen wij u uit op de boekvoorstelling van

PIET DE MOOR

GUNZENHAUSEN
Het parallelle leven van J.D.Salinger door
hemzelf verteld

Gunzenhausen

Na de slag van Hürtgenwald en de Duitse capitulatie in mei 1945 wordt J.D.Salinger als inlichtingenofficier gestationeerd in het Beierse provinciestadje Gunzenhausen. Daar verhoort Salinger oud-nazi’s. Hij trouwt er met Sylvia Welter, een Duitse arts die haar man voor een verscheurende keuze plaatst: de liefde of het schrijverschap.

De auteur maakt in Gunzenhausen gebruik van een personage dat soms een loopje met de feiten neemt. Salinger fingeert bewust een aantal gebeurtenissen om zijn biografen, die hij verafschuwt, op een dwaalspoor te brengen. Het boek is een oorlogsverklaring aan het adres van alle biografen. Gunzenhausen is een virtuoze mystificatie, een koorddans op de grens van werkelijkheid en verbeelding.

Piet de Moor (1950) is de schrijver van onder meer Berlijn. Leven in een gespleten stad (2016) en Hotel Europa (2018, de nieuwe, herziene editie van Schemerland (2005)). De auteur woont en werkt in Berlijn.

Piet De Moor 2018
foto© Guy van Kerkhove

Inleiding door Chris Ten Kate, Directeur Uitgeverij Van Gennep.

Interview met de auteur door Els Snick, docente Duits aan de UGent, literair vertaalster en publiciste. Ze wijdde diverse publicaties en vertalingen aan de Oostenrijkse schrijver Joseph Roth en is voorzitter van het Joseph Roth Genootschap.

We hopen u te mogen verwelkomen op
dinsdag 9 oktober 2018 om 20uur in het
GEUZENHUIS (ZUILENZAAL)
Kantienberg 9, 9000 Gent

De toegang is gratis maar het is handig als u ons vooraf een seintje geeft. U kunt ons bellen of mailen: 09 222 91 67 of paul.luyten@walry.be.

terug naar boven ^

Boekhandel Walry

Met genoegen nodigen de auteur en Boekhandel Walry u uit op de boekpresentatie van

Arm Der Wet

DE GEBROKEN ARM DER WET
De gerechtelijke politie bij het parket
van Gent 1937 – 1947

MARC VERSCHOORIS

In oorlogstijd is de gerechtelijke politie meer dan enkel de brigade bij de parketten. Er is de Veiligheid van de Staat, de bijzondere brigade bij het parket-generaal, de gerechtelijke politie bij het krijgsauditoraat en de bijzondere dienst der kust. De gebroken arm der wet is het resultaat van een diepgaand onderzoek in de archieven van het parket-generaal en de gerechtelijke politie en in de persoonlijke archieven van vele direct betrokkenen. Het is een gefundeerd relaas van een turbulente tijd binnen het ambtsgebied van de procureur-generaal van Gent, namelijk Oost en West-Vlaanderen.

Verschooris Marc

Marc Verschooris heeft zijn lesopdracht aan de Hogeschool Gent afgerond. Hij is de auteur van o.a Hoe zwart in het donker gedijt. De Sicherheitsdienst en de Sicherheitspolizei Gent-Leeuwarden 1940 - 1945 (2015). Elk nieuw werk van Verschooris wordt gekenmerkt door dezelfde ambitie: de lezer zo grondig en objectief mogelijk informeren. Momenteel is hij geassocieerd onderzoeker bij het Cegesoma. Hij maakt tevens deel uit van het wetenschappelijk comité dat de tentoonstelling Museum van de Misdaad (STAM Gent, van 26.10.2018 t/m 30.04.2019) heeft begeleid.

Op de avond van de presentatie wordt u welkom geheten door Eddy Dhont, eerste hoofdcommissaris van politie, coördinator beleidscel FGP Oost-Vlaanderen

Het nieuwe boek wordt voorgesteld door Francis Desterbeck eerste advocaat-generaal bij het hof van beroep van Gent.

Daarna licht de auteur de nieuwe uitgave kort toe.

Na afloop heffen we samen het glas op het nieuwe boek. De boekpresentatie loopt af om 22u30.

We hopen u te mogen verwelkomen op
donderdag 18 oktober 2018 om 19u30
Podiumzaal, gebouwen van de federale gerechtelijke politie, Groendreef,
ingang en onthaal: Lijsterstraat, Gent

De toegang is gratis, maar reserveren is noodzakelijk. Een federaal overheidsgebouw bezoeken gaat gepaard met strengere veiligheidsregels. Om de boekpresentatie te kunnen bijwonen dient u vóór 10 oktober 2018 uw naam, adres en geboortedatum door te sturen naar boekhandel@walry.be . Er is ruime parkeermogelijkheid binnen de site (binnenrijden via de Lijsterstraat en tot het einde doorrijden).

terug naar boven ^

Boekhandel Walry • Uitgeverij Angèle

Met genoegen nodigen wij u uit op de feestelijk boekvoorstelling van

Bedert Lam

LAM

HANNELORE BEDERT

De eenzaamheid thuis en op school, het verlangen naar een moederfiguur en de onmacht van haar vader drijven Lucia als jonge vrouw haar dorp uit. Meer dan tien jaar later leidt Lucia een chaotisch leven in de stad, het verleden lijkt begraven en vergeten. Tot ze telefoon krijgt. Het lijk van haar vader is gevonden. Tegen haar zin keert Lucia terug naar het dorp dat ze ooit bewust de rug toekeerde, terug naar het ouderlijk huis, waar ze terechtkomt in haar vaders best bewaarde geheim.

Bedert
foto © Selina De Maeyer

Hannelore Bedert (1984) is een Vlaamse singer-songwriter met vier gelauwerde albums op haar naam. Haar liefde voor taal leidde ertoe dat zij begin 2017 de muziek even aan de kant schoof en een sterk, overtuigend debuut schreef.

Welkomstwoord door Joris Hessels.

Nadien interviewt Joris Hessels de auteur en enkele intimi.

Live illustraties van Sassafras De Bruyn.

Annelies Moons leest enkele sprekende passages uit het boek voor.

Na afloop signeert Hannelore Bedert en biedt Uitgeverij Angèle u een drankje aan.

We hopen u te mogen verwelkomen
op donderdag 11 oktober 2018 om 20u in de
MINARDSCHOUWBURG
Romain Deconinckplein 2, 9000 Gent

TICKETS € 5

Reserveren kan uitsluitend via de Minard

De Minard is ook met de wagen makkelijk bereikbaar. Er liggen twee grote parkings op loopafstand: parking Gent Zuid (200m) en parking Kouter (200m).

terug naar boven ^

Het Humanistisch Verbond • Geuzenhuis • De Bijloke & Kask • Boekhandel Walry • Knack

Een filosofisch festival dat jaarlijks toonaangevende denkers uit binnen- en buitenland samenbrengt rond vragen die ertoe doen. Een avond vol hersenkrakend plezier.

NACHT VAN DE VRIJDENKER

NVDVpromobeeld

Gerenommeerde filosofen, wetenschappers en opiniemakers gaan in op de belangrijkste persoonlijke, maatschappelijke, filosofische en wetenschappelijke uitdagingen van onze tijd. Onze sprekers laten hun heldere denkkracht op u los in lezingen, panelgesprekken en discussies.

De Nacht brengt een wervelwind aan inzichten en ideeën die je geest stimuleren, nieuwe perspectieven openen en verdieping bieden op het scherpst van de snee. Ontregelend en ontwarrend. 

 

STEVEN PINKER

Pinker Steven
foto© Max S Gerber

Absolute headliner dit jaar is de Canadees-Amerikaanse taalkundige en psycholoog Steven Pinker (Montréal, 1954). Hij hoort zonder twijfel bij de meest invloedrijke intellectuelen van deze tijd. Pinker is hoogleraar psychologie aan de universiteit van Harvard en de auteur van een reeks populaire wetenschappelijke boeken, voornamelijk over taal, cognitie en het menselijk brein, zoals The Language Instinct (1994, Het taalinstinct. Het taalscheppend vermogen van de mens.), How the Mind Works (1997, Hoe de menselijke geest werkt.), The Stuff of Thought: Language as a Window into Human Nature (2007, De stof van het denken. Taal als venster op de menselijke natuur.), The better Angels of our Nature: Why Violence Has Declined (2011, Ons betere ik. Waarom de mens steeds minder geweld gebruikt.) en Enlightenment Now. The Case for Reason, Science, Humanism and Progress (2018, Verlichting nu. Een pleidooi voor rede, wetenschap, humanisme en vooruitgang.). In dit nieuwe boek pleit Pinker voor een herwaardering van wat de Verlichting ons heeft gebracht.

Verlichting Nu

Aan de hand van harde cijfers en statistieken toont Pinker aan dat doemdenkers ongelijk hebben. De wereld is vrijer, schoner en vreedzamer dan ooit tevoren. En dat is niet alleen zo in het rijke Westen, maar overal ter wereld. De oorzaak? Het vertrouwen in wetenschap en redelijk denken dat sinds de Verlichting steeds wijder is verspreid. Die Verlichting staat echter onder druk. Er is scepsis jegens de wetenschap, en demagogen proberen het vertrouwen in redelijk denken te ondermijnen. Pinker verdedigt de Verlichting met verve. Zijn pleidooi is meeslepend en overtuigend. Op de Nacht van de Vrijdenker presenteert Steven Pinker de belangrijkste inzichten uit z’n boek en gaat daarna in gesprek met filosoof Johan Braeckman.

PHILIPP BLOM

Phillip Blom
foto© Peter Hassiepen

De historicus, filosoof en auteur Philipp Blom werd bekend met zijn boek Het verdorven genootschap, een geweldig werk over het ontstaan van het moderne denken dankzij de ideeën van Hume, Diderot en Rousseau. Volgens Blom zijn die prachtige ideeën uit de zeventiende eeuw echter omgeslagen in egocentrisme en opportunisme, met als gevolg dat we nu in een situatie verzeild zijn geraakt waar alles op het spel staat. In zijn boek Wat op het spel staat vraagt Blom zich luidop af of we ons nog zullen kunnen redden, of we blind op een muur zullen knallen. Philipp Blom gaat hierover in debat met vooruitgangsoptimist Maarten Boudry. Behalve non-fictieauteur is Philipp Blom ook romancier. Recent verscheen zijn eerste roman, Bij storm aan zee, een intiem portret van een familie die worstelt met eenzaamheid en verdriet.

EN VERDER

In totaal staan er meer dan 30 toonaangevende denkers uit binnen- en buitenland op het programma, met onder meer: Alicja Gescinska, Julian Baggini, Susan Blackmore, Paul Cliteur, Ignaas Devisch, Peter-Paul Verbeek, René Ten Bos, Katleen Gabriels, Jean Paul Van Bendegem, Floris van den Berg, Raymond Tallis, Montasser AlDe’emeh en vele anderen.

De Nacht van de Vrijdenker, dat zijn vier zalen met interessante sprekers. Bereid je voor op een bomvol programma dat niemand onberoerd zal laten. Bestel tijdig uw tickets.

Van harte welkom op
zaterdag 10 november 2018 om 19u.
DE BIJLOKE & KASK
GENT

PRAKTISCH

Alle info en tickets: www.nachtvandevrijdenker.be

Facebook: www.facebook.com/nachtvandevrijdenker

terug naar boven ^

Boekhandel Walry • Uitgeverij Houtekiet

Roel Richelieu van Londersele

Hij was de eerste Gentse stadsdichter. Behalve als dichter verdiende hij al zijn sporen als romanschrijver. Nu verschijnt bij Uitgeverij Houtekiet zijn nieuwe roman, een meeslepend verhaal over een zoon en zijn ouders en de overlevingsstrijd van een kleine sigarenfabrikant.

ROEL RICHELIEU VAN LONDERSELE

REIS NAAR MIJN VADER

Het nieuwe boek wordt voorgesteld door auteur Jan Vantoortelboom.

Londersele - Reis naar mijn Vader

Griet Pauwels interviewt de auteur.

Acteur en regisseur Bob De Moor leest voor uit de nieuwe roman.

Muzikaal wordt de boekpresentatie opgeluisterd door BASta! - Joris Vanvinckenroye (contrabassist en componist) en Jana Arns (fluitiste).

We hopen u te mogen verwelkomen
op woensdag 10 oktober 2018 om 20u in de
MINARDSCHOUWBURG
Romain Deconinckplein 2, 9000 Gent

De Minard is ook met de wagen makkelijk bereikbaar. Er liggen twee grote parkings op loopafstand: parking Gent Zuid (200m) en parking Kouter (200m).

De toegang is gratis maar we horen graag vooraf of u komt. Mail of bel naar Boekhandel Walry: paul.luyten@walry.be of 09 222 91 67.

terug naar boven ^

Boekhandel Walry ●

De Buren Van De Abdij

Nieuwe historische uitgave over Gent

De vrienden-historici van de Buren van de Abdij hebben een nieuw project afgerond. Na De Buren van de Abdij en De Buren van de Abdij - 800 jaar arm en rijk in de Machariuswijk en Het slachthuis verteld/t verschijnt nu een vierde boek over de Machariuswijk. Met deze nieuwe uitgave willen de Buren van de Abdij de bijna vergeten geschiedenis van Het Spaans Kasteel of Spanjaardenkasteel in Gent weer onder de aandacht brengen.

HET SPAANS KASTEEL GENT
VAN DWANGBURCHT TOT WOONWIJK

Spaans Kasteel Cover

Het Spaans Kasteel is onlosmakelijk verbonden met de Gentse geschiedenis. Deze reusachtige vesting werd in 1540 in opdracht van Keizer Karel gebouwd op de plaats van de vroegere Sint-Baafsabdij, in de eerste plaats om de opstandige Gentenaars in bedwang te houden. De gebastioneerde versterking is in zijn bestaan zowel door Spaanse, Oostenrijkse, Brits-Hollandse als Frans legers gebruikt. In 1781 besliste Jozef II om Gent niet langer als versterkte stad te erkennen en werd er begonnen met de ontmanteling van het Spaans Kasteel. Het duurde meer dan honderd jaar vooraleer de laatste restanten ervan verdwenen waren.

Om het Spaans Kasteel toch zichtbaar te maken heeft Dirk Van Wittenberghe gewerkt aan een 3D-model. Zo kan de lezer zich een beeld vormen van hoe het Spaans Kasteel er vroeger moet hebben uitgezien en ook nu nog enigszins te herkennen is in de structuur en het stratenplan van de Machariuswijk.

In de nieuwe uitgave wordt ook aandacht besteed aan de meer subtiele sporen die nog verwijzen naar de tijd van het Kasteel. Ook de stroppendragers en zij die keizer Karel V herdenken kunnen niet voorbij aan zijn dwangburcht.

Met bijdragen van onder andere Griet Maréchal, Marie Christine Laleman, Gunter Stoops, Maarten Berkers, Luc Devriese, Bart D’hondt en John Vandaele. Redacteur-samensteller Fabien Audooren noemt dit boek het meest uitdagende project van de Buren van de Abdij. Het leverde een indrukwekkend, veelzijdig boek op, met veel eruditie geschreven en prachtig vormgegeven door Johnny Bekaert.

Het Spaans Kasteel
gebonden, 19,5 x 27,5 cm, 270 bladzijden
ISBN 978 90 814 1463 0
€ 25 (Te koop in Boekhandel Walry)

Stroppendragers

Musket

24c

30c

terug naar boven ^