Zwijnaardsesteenweg 69000 Gent – T 09 222 91 67 – F 09 221 03 56 – boekhandel@walry.be

Walry 50 Bladwijzer

Boekhandel Walry viert in 2019 zijn vijftigjarig bestaan. Jenny Walry begon in 1969 haar boekhandel op de Zwijnaardsesteenweg, tien jaar later, in 1979 nam Paul Luyten haar winkel over.

Dat we reeds onze vijftigste verjaardag vieren, verbaast ons zelf heel erg, zo snel ging het. Omkijkend zijn we trots op het afgelegde parcours, ook dankbaar. Boekhandel Walry is al vijftig jaar een onafhankelijke, bezielde ‘echtemensenboekhandel’ met een uitgekiende selectie en toegewijde, enthousiaste medewerkers.

Dit gouden jubileum kunnen we niet geruisloos laten passeren. Ter ere van de eerste halve eeuw Walry, organiseert de boekhandel in mei, juni en juli, op negen geliefde plekken, een aantal bijzondere lezingen, boekvoorstellingen en optredens.

Op 17 mei komt Ian Buruma naar de MIRY-Concertzaal, op 6 juni treedt Hans Dorrestijn op in de Minard, op 21 juni wordt in de Sint-Baafsabdij het verjaardagsgeschenk gepresenteerd: Vier brieven aan Jenny, vier gerenommeerde auteurs schrijven een brief aan Jenny Walry.
En er komt een genereus slotfeest op 13 juli.

Maar er is nog veel meer, een kleurrijke stoet van auteurs komt binnenkort naar Gent: onder andere Griet Vandermassen, Jan Vantoortelboom, Luk Van Haute, Karl-Heinz Ott, Jan Smets, Pjeroo Roobjee, Alain Platel en Kirmen Uribe.

U gaat dus van ons de eerste maanden veel uitnodigingen ontvangen. We hopen dat u wat tijd kunt vrijmaken voor onze literaire evenementen. Vier met ons mee, laat ons de tweede 50 samen, vrolijk en welgezind aanvangen.


Hartelijke groet, het Walry-team

terug naar boven ^

Boekhandel Walry • Uitgeverij Querido • De Buren Van De Abdij

Pjeroo Roobjee
© Lena Zwanepoel

Pjeroo Roobjee (1945) is beeldend kunstenaar en schrijver. Zijn hilarische en overdadig versierde universum is een hellekermis, vol woede, pijn, pech en jolijt. Hij is een taalvirtuoos, hij schrijft een onvergelijkelijk Nederlands. Op 5 juni a.s. ontvangt hij de eerste Luc Bucquoye-prijs van de VUB. Volgens de jury getuigt zijn literaire oeuvre van ‘redelijke eigenzinnigheid’. Tezelfdertijd verschijnt zijn nieuwe roman:

Pjeroo Roobjee - Composteer Me

PJEROO ROOBJEE

COMPOSTEER MIJ

In deze roman stapelen de onverwachte wendingen zich in volle vaart op. Revolverheld Joe Beyls en zijn pijprokende vrouw Bernadette Pichegru weten niet wat hen overkomt. De ene dode valt na de andere, en soms is het de vraag wie wie heeft vermoord. Wat wel kan worden vermoed is dat de weinig succesrijke revolverheld Joe en zijn echtelijke pijprookster als enigen op een happy end mogen hopen.

Opnieuw een inventieve roman van deze tintelende taaltovenaar.

Het nieuwe boek wordt voorgesteld door acteur
Wim Opbrouck (mét accordeon).

Pjeroo Roobjee gaat in gesprek met auteur
Christophe Vekeman.

We hopen u te mogen verwelkomen op
donderdag 13 juni 2019 om 20uur in
HERBERG MACHARIUS
Coyendanspark 1, 9000 Gent

De toegang is gratis maar het is handig als u ons vooraf een seintje geeft.
Bel of mail naar T 09 222 91 67 of E paul.luyten@walry.be

terug naar boven ^

BOEKHANDEL WALRY • UITGEVERIJ VAN HALEWYCK

Jan Smets
© Stephan Vanfleteren

45 jaar lang werkte gouverneur Jan Smets (1951) bij de Nationale Bank, enkele zijsprongen naar kabinetten in de jaren 90 niet te na gesproken. Op 2 januari 2019 ging hij met pensioen. Jan Smets is een geboren en getogen Gentenaar. Dat is ook af te leiden uit zijn eerste thriller:

Smets - Theater

THEATER

JAN SMETS

Op een koude maandagochtend wordt het dode lichaam van Albert Leblanc aangetroffen in zijn villa in Sint-Martens-Latem. Vermoord. In geen tijd staat de Gentse beau monde in rep en roer. Leblanc was een befaamd advocaat en een graag geziene gast op culturele evenementen. Wie wilde hem uit de weg ruimen en waarom? Hoofdinspecteur Steve Stern zoekt het uit en ontdekt al gauw dat dit de gevaarlijkste zaak uit zijn carrière wordt.

Wie Gent goed kent, geniet net nog iets meer van deze rasechte whodunit.

PROGRAMMA

Lise Van Dessel (Uitgeverij Van Halewyck), heet u welkom.

Jan Briers, gewezen gouverneur van Oost-Vlaanderen, leidt het nieuwe boek in.

Kurt Van Eeghem, radio- en televisie-icoon, gaat in gesprek met Jan Smets.

Na afloop heffen we samen het glas op de nieuwe uitgave.

>We hopen u te mogen verwelkomen op
dinsdag 11 juni 2019 om 20u in de
MINARDSCHOUWBURG
Romain Deconinckplein 2, 9000 Gent

De toegang is gratis maar we horen graag vooraf of u komt. Mail of bel naar Boekhandel Walry
paul.luyten@walry.be of 09 222 91 67.

terug naar boven ^

Boekhandel Walry • Uitgeverij Epo

Platel
© Mirjam Devriendt

hebben het genoegen u uit te nodigen op de feestelijke presentatie van

REQUIEM POUR L

ALAIN PLATEL

Platel Requiem

Choreograaf Alain Platel maakte samen met componist Fabrizio Cassol de spraakmakende en bejubelde voorstelling Requiem pour L. In deze aangrijpende reconstructie van het Requiem van Mozart volg je als toeschouwer de laatste levensuren van een vrouw (L.). De voorstelling neemt je mee langs alle emoties van het leven, waar de dood onvermijdelijk bij hoort.

Bij uitgeverij Epo verschijnt nu het boek Requiem pour L. Daarin probeert Alain Platel zijn meest intense voorstelling ooit van zich af te schrijven. In deze uitgave blikt Alain Platel ook terug op de beginjaren en de ontwikkeling van Les ballets C de la B, dat evolueerde van huiskamerexperiment tot wereldwijd geprezen gezelschap dat gedurfde keuzes blijft maken. Platel is medeoprichter en regisseur van Les ballets C de la B.

Uitgever Thomas Blommaert (EPO) heet u welkom.

Anna Luyten praat met Alain Platel en de kinderen van L., Elke en Dafne.

Muzikaal wordt de avond opgeluisterd door Russell Tshiebua (auteur, zanger, performer én showman).

Na afloop heffen we het glas op het nieuwe boek en signeert Alain Platel bij de boekenstand.

We hopen u te mogen verwelkomen op
dinsdag 19 juni 2019 om 19u30 in de
PARNASSUSKERK
Oude Houtlei 122, 9000 Gent

De toegang is gratis maar inschrijven is verplicht. Dat kan uitsluitend via Uitgeverij EPO.

terug naar boven ^

Boekhandel Walry • Uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts

Naar aanleiding van de viering van het vijftigjarig jubileum van Boekhandel Walry nodigen wij u met groot genoegen uit op een bijzondere literaire ontmoeting en boekpresentatie.

Ott Web
© Hassiepen 2015 Gross

Karl-Heinz Ott is een Duitse schrijver die in zijn thuisland talrijke literaire prijzen won. Naast romancier is hij vertaler, essayist, toneelschrijver en radiomaker. Bij Borgerhoff & Lamberigts verschijnt de vertaling van zijn recentste werk:

KARL-HEINZ OTT

ELKE OCHTEND DE ZEE

Ott Zee Web

Dertig jaar lang was Sonja manager van een hotel aan de Bodensee. Lange tijd liepen de zaken goed, haar man Bruno kreeg zelfs een ster als kok. Maar dan sterft Bruno. Dreef de faillietverklaring hem tot zelfmoord? Bruno’s broer Arno is bereid om alles over te nemen, inclusief de berg schulden, op voorwaarde dat Sonja verdwijnt. En dat doet ze. Nu staat ze aan de rand van de kliffen bij Abydyr, een afgelegen Welsh dorp.

Elke ochtend de zee vertelt het verhaal van een vrouw die niet aan het ongeluk lijkt te kunnen ontsnappen. Maar zelfs in ongeluk schuilt loutering.

Uitgever Sam De Graeve heet u welkom en leidt het boek in.

Els Snick vertaalde deze briljante roman. Ze praat er over met de auteur. Het gesprek wordt in het Duits gevoerd. Geregeld worden delen van het interview samengevat en vertaald.

We hopen u te mogen verwelkomen op
dinsdag 4 juni 2019 om 20u in
GEN ‘EAT’
(Dat zijn onze nieuwe buren, VOS Coffee & Tea heet nu Gen ‘eat’). Zwijnaardsesteenweg 6, 9000 Gent

De toegang is gratis maar we horen graag vooraf of u komt.

Mail of bel naar Boekhandel Walry: paul.luyten@walry.be of 09 222 91 67.

terug naar boven ^

Boekhandel Walry ● Uitgeverij Pluim • Het Geuzenhuis

Verhulst Web
© Stephan Vanfleteren

Dimitri Verhulst (1972) schreef romans, korte verhalen, gedichten, essays en toneelstukken en is een van de meest geprezen auteurs van de Lage Landen. Hij ontving zo’n beetje iedere eer die een auteur in deze contreien ten deel kan vallen: zo won hij onder meer de Libris Literatuur Prijs en De Gouden Uil Publieksprijs. In 2018 verhuisde Dimitri Verhulst van Atlas Contact naar Uitgeverij Pluim. Daar verschijnt nu zijn nieuwe roman:

Pruimenpluk Web

DE PRUIMENPLUK

DIMITRI VERHULST

Iedereen is ergens goed in, en in het geval van Mattis is dat: eenzaamheid! Moe van de mens, kampioen van de solitude, woont hij afgelegen aan een meer, waar hij zijn potentie naar beneden drinkt, rookt als een crematorium, en diepvriesmaaltijden eet omdat de maag nu eenmaal eten vraagt. Een donker denker met een tanend geloof in alles, zelfs in jazz en schaak. Als het lawaai van de beschaving al te lang is gaan liggen, twijfelt hij evenwel aan zijn kwaliteiten als eenzaat en misantroop, en overweegt hij een leven tussen de parkeermeters, in een stad vol makkelijke leegte. Misschien is niet iedereen ergens goed in. Maar net dan komt er onvoorzien een vrouw in beeld. Gestoken door de liefde verlegt hij zijn ambities.

Jelle van Riet stelt het nieuwe boek voor en praat er over met de auteur.

We hopen u te mogen verwelkomen op
vrijdag 7 juni 2019 om 20uur in het
GEUZENHUIS (ZUILENZAAL)
Kantienberg 9, 9000 Gent

De toegang is gratis maar de plaatsen zijn beperkt dus gelieve wel even in te schrijven via http://www.geuzenhuis.be/20190607-pruimenpluk.

terug naar boven ^

Boekhandel Walry • Uitgeverij Vrijdag • Stad Deinze

Alleene

Carlos Alleene (1951) is journalist, literair criticus en auteur. Hij publiceerde o.a. verschillende boeken over kunstschilder Roger Raveel. Bij Uitgeverij Vrijdag verschijnt een bonte verzameling herinneringen aan boeiende figuren die hij ooit interviewde.

Alleene Vergeet

Voor ik het vergeet
Een ego-document

Carlos Alleene

Het nieuwe boek is de weerslag van een leven als journalist en criticus. Veel verhalen en anekdoten in deze nieuwe uitgave gaan onder meer over Christophe Vekeman, Jef Geeraerts, Herman Brusselmans, Hugo Claus, Harry Mulisch en Louis Paul Boon. Behalve talloze notities en beschouwingen uit de culturele en artistieke sector, bevat dit boek ook tal van belevenissen uit de mediawereld en het eindigt met een aantal korte bedenkingen en gedichten. Voor ik het vergeet is een unieke schatkamer van een literaire veelvraat.

Burgemeester Jan Vermeulen verwelkomt, uitgever Rudy Vanschoonbeek overhandigt de eerst exemplaren.

Radio- en televisie-icoon Kurt Van Eeghem gaat in gesprek met Carlos Alleene.

Na afloop heffen we samen het glas op de nieuwe uitgave en signeert de auteur.

We hopen u te mogen verwelkomen op
dinsdag 28 mei 2019 om 20uur in het
DC LEIESPIEGEL - STADHUIS DEINZE
Brielstraat 2, 9800 Deinze

De toegang is gratis maar we horen graag vooraf of u komt.

Stuur een mailtje naar aanmeldingen@uitgeverijvrijdag.be.

Vrijdag Logo

Filliers Logo

terug naar boven ^

Boekhandel Walry ● Uitgeverij Lannoo ● De Buren Van De Abdij

De auteur is een van de grootste kenners van Japan in de Lage Landen. Hij woonde en werkte van 1986 tot 1992 in Japan. Sindsdien verbleef hij er vrijwel jaarlijks enkele weken. Hij is vertaler van het werk van o.a. Kawabata, Higashino, Natsume en Murakami. Hij is ook de vertaler én samensteller van de bekroonde bloemlezing Liefdesdood in Kamara en andere Japanse verhalen. Nu verschijnt van hem een persoonlijk en genuanceerd portret van de Japanse samenleving.

Haute
© Nippon Connection

Luk Van Haute
JAPAN
Schetsen uit het leven

Japan Haute

De belangstelling voor Japan en haar cultuur is groter dan ooit. Japan. Schetsen uit het leven is geen reisgids, evenmin een bundel losse anekdotes. Van Haute wil clichés ontkrachten of nuanceren. Het boek geeft aanzetten om te praten over bredere thema’s, voorzien van de historische duiding en sociale kadering. Van Haute’s concrete verhalen vormen een staalkaart van de Japanse samenleving.

Welkomstwoord door Maarten Van Steenbergen, Uitgeverij Lannoo.

Inleiding door Annelies Verbeke, auteur.

John Vandaele praat met Luk Van Haute. John Vandaele is journalist bij MO* en auteur.

Muzikale entr’acte door Aya Suzuki, percussioniste.

We hopen u te mogen verwelkomen op
donderdag 23 mei 2019 om 20uur in
HERBERG MACHARIUS
(Coyendanspark 1, 9000 Gent)

De toegang is gratis maar het is handig als u ons vooraf een seintje geeft. Bel of mail naar T 09 222 91 67 of E paul.luyten@walry.be

terug naar boven ^

Boekhandel Walry • L&M Books

Driekwart eeuw reeds voert Hans Dorrestijn (1940) een strijd op leven en dood tegen zijn demonen. Maar hij laat zich niet kisten. Hij gaat de ellende te lijf met bijtende humor. Dorrestijn behoort tot het ras van dwarse auteurs. Vanaf zijn zestigste trekt hij geregeld de natuur in om vogels te spotten, wat voor veel ‘schoonheid en troost’ zorgt.

Naar aanleiding van de viering van het vijftigjarig jubileum van Boekhandel Walry komt hij naar Gent voor een optreden in de Minard.

HANS DORRESTIJN

Dorrestijn
foto© Roy Beusker

Hij is de auteur van een onwaarschijnlijk groot oeuvre; er verschenen meer dan 40 boeken van hem en hij maakte ook meer dan twintig cabaretprogramma’s. Daarnaast heeft hij zich ontpopt als Nederlands meest bekende vogelaar. In 2007 verscheen Dorrestijns Vogelgids. Daarna volgde nog veel meer ornithologisch vertelplezier in Dorrestijns Natuurgids (2010), Dudeljo! (2012) en De Italiaanse chauffeuse (2014). Dorrestijns Volkomen Vogelgids (2016) is een omvangrijke bundeling van zijn meest geliefde vogelverhalen, het boek bevat ook een aantal verhalen die werden geschreven voor het tv-programma Baardmannetjes.

In Zelfs Christus aan het kruis had het beter dan ik thuis (2015) bundelde Dorrestijn zijn beste stukken over zijn leven en lijden. Een boek vol wijsheid, zelfspot en mededogen. Eind 2018 verscheen Het rimpelperspectief. Hoe overleef ik de oude dag?, een opmerkelijk blijmoedig boek. Er wordt wel wat in af gemopperd, maar het is altijd lichtvoetig. Het boek is vooral een zelfportret. Hoe kijkt een bijna tachtigjarige cabaretier met een baardje en een tikmachine aan tegen het leven?

PROGRAMMA

Sam De Graeve houdt een lofrede.

Hans Dorrestijn vertelt, leest voor, speelt piano en zingt.

Frieda Van Wijck interviewt Hans Dorrestijn.

We hopen u te mogen verwelkomen op
donderdag 6 juni 2019 om 20uur in de
MINARDSCHOUWBURG
Romain Deconinckplein 2, 9000 Gent

Tickets en reservaties

Wie een ticket in de boekhandel koopt, betaalt slechts € 10.

Een ticket telefonisch bestellen kan op 09 / 267 28 28 of online via www.minard.be Ticketlink: https://app.ticketmatic.be/a/minard/production/11113?l=nl Een kaartje kost dan € 12,50

.

De avond zelf, aan de kassa, kost een kaartje € 15.

terug naar boven ^