Zwijnaardsesteenweg 69000 Gent – T 09 222 91 67 – F 09 221 03 56 – boekhandel@walry.be

UITGEVERIJ PROMETHEUS • PELCKMANS UITGEVERS • BOEKHANDEL WALRY

Zijn eerste roman, De verjaardag (2013) werd genomineerd voor de debuutprijs, zijn volgende, Witte warmte (2016) stond wekenlang in de top-tien. Naast zijn literaire werk maakte hij vijf tv-series voor de VRT. Nu verschijnt zijn derde roman:

Casteleyn
foto© Stephan Vanfleteren

DIMITRI CASTELEYN
Het feest

Maurits Matthys organiseert een feest voor zijn vijftigste verjaardag, in het kasteel waar hij woont. Een exclusief feest, met een select gezelschap van vijf mensen uit zijn schooltijd. Het meesterplan van Maurits wordt pagina na pagina ontvouwd, hij analyseert de zwakke plekken van zijn oud-schoolgenoten, rakelt oude trauma’s op en confronteert zijn gasten met hun verleden. Het feest is een tumultueuze roman over wraak en vergiffenis, status en macht, schuld en succes.

Feest

Welkomstwoord en interview door Lisbeth Imbo (VRT, Bankispoon).

Laudatio door Marnix Verplancke (Knack, De Morgen, Trouw).

Muziek door Tijs Delbeke (Nightman, dEUS, Saint-Amour, Balthazar)

Overhandiging van het eerste exemplaar door Job Lisman, hoofdredacteur Uitgeverij Prometheus.

Auteur Dimitri Casteleyn leest voor uit het nieuwe boek..

Na afloop heffen we samen het glas op de nieuwe uitgave en signeert de auteur bij onze boekenstand.

We hopen u te mogen verwelkomen
op maandag 14 januari 2019 om 20u30 in de
MINARDSCHOUWBURG
Romain Deconinckplein 2, 9000 Gent

De Minard is ook met de wagen makkelijk bereikbaar. Er liggen twee grote parkings op loopafstand: parking Gent Zuid (200m) en parking Kouter (200m).

De toegang is gratis maar reserveren is verplicht. Gelieve uw komst te bevestigen vóór 30/12/18 via boeken@pelckmansdistributie.be

We hopen heel erg dat u er die dag bij kunt zijn. Lukt dat niet en wil u toch graag een gesigneerd exemplaar van Het feest, bel of mail Boekhandel Walry: 09 222 91 67 of boekhandel@walry.be. U kunt nu reeds een exemplaar laten opzij leggen.

De boekvoorstelling wordt georganiseerd in samenwerking met Behoud de Begeerte, de Minardschouwburg en de stad Gent.

terug naar boven ^

Uitgelezen Vooruit
dinsdag 18 december

De laatste Uitgelezen van 2018 wordt weer erg spannend, inspirerend en vermakelijk. U kent de formule van dit bijzonder succesvolle boekenprogramma; een gerenommeerd panel met Anna Luyten (journaliste en docente) en Jos Geysels (minister van staat), vist de parels uit het enorme aanbod van nieuwe boeken. Samen met enkele boeiende gasten leveren ze commentaar op de literaire actua, presenteren ze de avontuurlijkste leestips en hebben het uitgebreid over de Boeken op Tafel. Presentatrice Fien Sabbe leidt alles in goede banen.

Op 18 december wordt het panel uitgebreid met Joris Hessels (acteur, tv-maker, Radio Gaga, De Weekenden (nieuw op Canvas)) en Hannelore Bedert, singer-songwriter die in 2017 de muziek even aan de kant schoof en een sterk, overtuigend debuut schreef: Lam.
Na afloop signeert zij haar boek bij de boekenstand van Walry.

Boeken op tafel

Paolo Giordano

De hemel verslinden

Hemel 150

De Bezige Bij, vertaald uit het Italiaans door Mieke Geuzebroek en Pietha de Voogd.

Teresa brengt elke zomervakantie door in de villa van haar grootmoeder op het Italiaanse platteland. Het zijn saaie, bloedhete vakanties, totdat ze vriendschap sluit met de kinderen van de naburige boerderij: Nicola, Tommaso en de zonderlinge maar charismatische Bern. Ze zullen Teresa’s leven voor altijd tekenen. De hemel verslinden is een verslavende, complexe roman, doordrongen van een ongeneeslijke heimwee naar een verloren paradijs en de eeuwige zoektocht naar zingeving.

Bart Moeyaert

Tegenwoordig heet iedereen Sorry

Sorry 150

Tegenwoordig heet iedereen Sorry vertelt een dag uit het leven van Bianca. Bianca is een meisje met een gebruiksaanwijzing, vindt haar moeder. Bianca is onhandelbaar, zegt haar vader. Hij heeft zijn dochter liever niet elk weekend op bezoek. Bianca is merkwaardig, zegt Billie King, Bianca’s favoriete actrice.

Tegenwoordig heet iedereen Sorry is een indringende, zeer geloofwaardige (jeugd)roman. Het valt op hoezeer alle elementen in het verhaal met elkaar verbonden zijn en hoe knap de balans is die Bart Moeyaert gevonden heeft tussen spanning en ontlading, woede en voorzichtige vreugde, vertellen en verzwijgen.

Jaap Robben

Zomervacht

Zomervacht 150

Met Zomervacht heeft Jaap Robben (bekend geworden met het veelvuldig bekroonde Birk) opnieuw een aangrijpend boek geschreven. De dertienjarige Brian woont bij zijn vader op een afgelegen terrein in een caravan. Brians verstandelijke en fysiek beperkte broer Lucien brengt zijn dagen door in een instelling. Een renovatie tijdens de zomer maakt het noodzakelijk dat Lucien elders wordt opgevangen. De vader haalt Lucien naar de caravan en stelt de jonge Brian verantwoordelijk voor de verzorging van zijn broer. Maar hoe praat je met iemand die niet spreekt? Hoe zorg je voor iemand van wie je niet weet wat hij nodig heeft? Hoe maak je de juiste keuzes als je zelf nog zo veel moet ontdekken? Een beklemmend, wrang en grappig boek over een gezin met een kras.

Boekhandelsgeschenk

Op 12 december is het elk jaar feest in onze boekhandel, dan vieren wij De dag van de onafhankelijke boekhandel en verschijnt het nieuwe Confituur-boekhandelsgeschenk. De editie van 2018, Niet met de wattman spreken, is geschreven door Joke van Leeuwen.

Ook op Uitgelezen (18/12) kunt u van het aanbod genieten. Wie dinsdag op onze boekenstand een boek koopt, ontvangt Niet met de wattman spreken geheel gratis.

Walry’s favorieten voor de feestdagen

Elk jaar verschijnen er stapels nieuwe boeken. Elk jaar selecteert Walry, met de eindejaarsdagen in het verschiet, 15 weergaloze titels, 15 verrukkelijke geschenken, voor volwassenen en kinderen. Die ‘favorieten’ bieden we u aan, een maand lang, met een feestdagenkorting van 10%.

Klik hier voor Walry's favorieten

We hopen u te mogen verwelkomen op
dinsdag 18 december 2018 om 20u in de
Theaterzaal van Kunstencentrum Vooruit
Sint-Pietersnieuwstraat 23, 9000 Gent

Tickets: € 8

Reserveren kan uitsluitend via Vooruit: www.vooruit.be

T. 09 267 28 20 info@vooruit.be

terug naar boven ^

Confituur is het kleurrijke verbond van onafhankelijke boekhandels. 12 december is altijd een hoogdag voor Confituur, dan vieren wij normaal De dag van de onafhankelijke boekhandel. Dit jaar echter verhuizen we de festiviteiten naar zaterdag 8 december. Op diezelfde dag verschijnt bij Borgerhoff & Lamberigts een nieuw en indrukwekkend kunstboek van Ingrid Godon.

Ingrid Godon

INGRID GODON
signeert in Boekhandel Walry
de nieuwe kunstuitgave
DANTESKEN
op zaterdag 8 december 2018
van 11u tot 13u

Dantesken

Illustratrice en tekenaar Ingrid Godon hoort bij de Europese top. Ze heeft talloze nominaties en bekroningen in binnen- en buitenland op haar naam staan. Haar werk is van een grote poëtische schooonheid. Boek na boek blijft ze verrassen. Ze illustreert al meer dan dertig jaar kinderboeken. In 2011 sloeg Godon een nieuwe weg in met Ik wou, een reeks kinderportretten met teksten van de Nederlandse schrijver Toon Tellegen. Na deze succesvolle samenwerking volgden Ik denk (2014) en Ik moet (2016). Paul Verrept is een andere compagnon de route. Samen maakten zij o.a. De bank (2014), Porselein (2015) en De wereld (2016), drie verpletterend mooie en ontroerende boeken.

“Ingrid Godon heeft haar gelijke niet in het uitbeelden van emoties. (…) Het vatten van menselijke broosheid is de grote sterkte van Godon.” (Mappalibri)

Ingrid Godon maakt vandaag steeds meer vrij werk, weg van het in opdracht illustreren, weg van geschreven verhalen. Nu brengt ze voor het eerst een uitgave zonder tekst met beelden die voor zich spreken: Dantesken.

DANTESKEN

Dit lijvige kunstboek is een verbluffende verzameling nieuw werk van Ingrid Godon, een magnifieke staalkaart van haar kunnen, een overtuigend bewijs van haar vernuft, haar durf. In Dantesken geniet ze met volle teugen van haar vrijheid, van het beelden maken zonder restricties. Haar tekeningen, vaak op vergeeld papier, zijn breekbaar, fragiel, maar bezitten een fenomenale zeggingskracht. Met minimale middelen bereikt zij een groots effect, grijpt ze de toeschouwer beet. Wie zijn de wezens die haar tekeningen bevolken? Wie of wat herkennen we? Haar beelden laten veel ruimte voor de verbeelding van de kijker.

“Soms schetst ze haar figuren in een paar lijnen, simpel. Op andere momenten gaat ze zeer gedetailleerd te werk. Haar figuren kijken ons aan, stellen ons vragen. Ze kijken onschuldig, vredig, melancholisch, kwetsbaar, zelfzeker. Vaak tonen ze een gezicht vol geheimen en raadsels.” (vrij naar Ju Godinho en Eduardo Filipe, de curatoren van Ilustrarte, Castelo Branco, Portugal.)

Dantesken
Vormgeving en samenstelling door Luc Derycke
Een uitgave van Borgerhoff & Lamberigts, softcover met flappen, 640 pagina’s, € 59,99

GRATIS SCHETSSCHRIFTJE

Schetsschriftje

Volgend jaar wordt Walry 50 (1969-2019). Ter gelegenheid van dit jubileum geven wij 5 heel bijzondere schriftjes uit. Het exclusieve Godon-schetsschriftje is het eerste in de rij. Wie een exemplaar van Dantesken koopt, krijgt deze kleine uitgave gratis bij het boek.

OP 8 DECEMBER SIGNEERT INGRID GODON IN BOEKHANDEL WALRY

Dantesken verschijnt op zaterdag 8 december 2018. Diezelfde dag komt Ingrid Godon naar onze boekhandel. Ze zal er Dantesken en haar andere boeken signeren tussen 11u en 13u.
We hopen heel erg dat u er die dag bij kunt zijn. Lukt dat niet en wilt u toch een gesigneerd exemplaar van Dantesken (+ een gratis schriftje), bel of mail ons. Denk ook aan de naderende cadeauperiode. Wat is er mooier dan een gesigneerd boek van Ingrid Godon?

terug naar boven ^

Confituur is het kleurrijke verbond van onafhankelijke boekhandels. 12 december is altijd een hoogdag voor Confituur, dan vieren wij normaal De dag van de onafhankelijke boekhandel. Dit jaar echter verhuizen we de festiviteiten naar zaterdag 8 december. Dan verschijnt ook het nieuwe boekhandelsgeschenk. De editie van 2018 is geschreven door een bijzonder vaak gelauwerde schrijfster van poëzie en romans voor volwassenen en kinderen.

Joke Van Leeuwen

JOKE VAN LEEUWEN
signeert in Boekhandel Walry
het nieuwe boekhandelsgeschenk
NIET MET DE WATTMAN SPREKEN
op zaterdag 8 december 2018
van 12u tot 13u30

Van Leeuwen Wattman

Joke van Leeuwen (Den Haag, 1952) is opmerkelijk veelzijdig, ze is een duizendpoot: ze schrijft proza voor kinderen en volwassenen, ze is illustrator, dichter, maakt theaterprogramma’s en treedt op als performer. Ze debuteerde in 1978 met De appelmoesstraat is anders. Haar werk werd talloze keren bekroond, ze ontving o.a. de Theo Thijssenprijs (2000), de Gouden Ganzenveer (2010) en de Constantijn Huygensprijs (2012). Joke van Leeuwen is een taalacrobaat, zowel in haar geschreven taal als in haar beeldende taal. Haar roman Feest van het begin werd bekroond met de AKO Literatuurprijs, Alles nieuw stond op de shortlist van die prijs, en De onervarenen op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs. Recent verscheen van haar hand de roman Hier, de dichtbundel Het moet nog ergens liggen en de kinderboeken Toen ik (Zilveren Griffel 2018) en Nu is later vroeger. In 2018 is ze 40 jaar schrijver. Dat wordt o.a. gevierd met een grote overzichtstentoonstelling in Genk (van 7/10/2018 tot 15/12/2018).

“In al mijn werk probeer ik zwaarte en lichtheid in evenwicht te brengen, het soort humor te bezigen dat wortelt in ernst, en het soort verbeelding dat wortelt in werkelijkheid.” Joke van Leeuwen in Ons Erfdeel 4/2018.

NIET MET DE WATTMAN SPREKEN

In de zomer van 1966, op haar dertiende, verhuist Joke van Leeuwen naar Brussel. Niet met de wattman spreken, het nieuwe boekhandelsgeschenk, is een innemend autobiografisch verhaal over haar aankomst in de hoofdstad en de grote verschillen met haar Nederlands dorp. Het was wennen, heel wat Nederlandse gewoonten bleken moeilijk te handhaven. Zo was fietsen in Brussel aanzienlijk gevaarlijker. Op de tram leerde ze haar eerste onbekende woorden: Niet met de wattman spreken, ne pas parler au wattman. Haar nieuwe school is strenger en in de geschiedenislessen hoort ze verbazende verhalen over de Hollanders. Ze bloost heftig en blijft dat nog weken doen als het woord Hollander valt.

GRATIS BOEKHANDELSGESCHENK

U ontvangt Niet met de wattman spreken geheel gratis bij een aankoop van min. € 17,50. Mis het unieke cadeau niet, laat het signeren op 8/12, dan komt Joke van Leeuwen naar Walry om het geschenk en al haar andere boeken te signeren, van 12u tot 13u30.

Een boek van Joke van Leeuwen is altijd een mooi cadeau. Een gesigneerd boek is dat net nog iets meer.

terug naar boven ^

Boekhandel Walry ●

De Buren Van De Abdij

Nieuwe historische uitgave over Gent

De vrienden-historici van de Buren van de Abdij hebben een nieuw project afgerond. Na De Buren van de Abdij en De Buren van de Abdij - 800 jaar arm en rijk in de Machariuswijk en Het slachthuis verteld/t verschijnt nu een vierde boek over de Machariuswijk. Met deze nieuwe uitgave willen de Buren van de Abdij de bijna vergeten geschiedenis van Het Spaans Kasteel of Spanjaardenkasteel in Gent weer onder de aandacht brengen.

HET SPAANS KASTEEL GENT
VAN DWANGBURCHT TOT WOONWIJK

Spaans Kasteel Cover

Het Spaans Kasteel is onlosmakelijk verbonden met de Gentse geschiedenis. Deze reusachtige vesting werd in 1540 in opdracht van Keizer Karel gebouwd op de plaats van de vroegere Sint-Baafsabdij, in de eerste plaats om de opstandige Gentenaars in bedwang te houden. De gebastioneerde versterking is in zijn bestaan zowel door Spaanse, Oostenrijkse, Brits-Hollandse als Frans legers gebruikt. In 1781 besliste Jozef II om Gent niet langer als versterkte stad te erkennen en werd er begonnen met de ontmanteling van het Spaans Kasteel. Het duurde meer dan honderd jaar vooraleer de laatste restanten ervan verdwenen waren.

Om het Spaans Kasteel toch zichtbaar te maken heeft Dirk Van Wittenberghe gewerkt aan een 3D-model. Zo kan de lezer zich een beeld vormen van hoe het Spaans Kasteel er vroeger moet hebben uitgezien en ook nu nog enigszins te herkennen is in de structuur en het stratenplan van de Machariuswijk.

In de nieuwe uitgave wordt ook aandacht besteed aan de meer subtiele sporen die nog verwijzen naar de tijd van het Kasteel. Ook de stroppendragers en zij die keizer Karel V herdenken kunnen niet voorbij aan zijn dwangburcht.

Met bijdragen van onder andere Griet Maréchal, Marie Christine Laleman, Gunter Stoops, Maarten Berkers, Luc Devriese, Bart D’hondt en John Vandaele. Redacteur-samensteller Fabien Audooren noemt dit boek het meest uitdagende project van de Buren van de Abdij. Het leverde een indrukwekkend, veelzijdig boek op, met veel eruditie geschreven en prachtig vormgegeven door Johnny Bekaert.

Het Spaans Kasteel
gebonden, 19,5 x 27,5 cm, 270 bladzijden
ISBN 978 90 814 1463 0
€ 25 (Te koop in Boekhandel Walry)

Stroppendragers

Musket

24c

30c

terug naar boven ^