Zwijnaardsesteenweg 69000 Gent – T 09 222 91 67 – F 09 221 03 56 – boekhandel@walry.be

BOEKHANDEL WALRY • DE BEZIGE BIJ • OIKOS • KUNSTENCENTRUM VOORUIT

Blom Philipp

Philipp Blom (1970) is historicus, romanschrijver, journalist en vertaler. Bij De Bezige Bij verschenen eerder De duizelingwekkende jaren. Europa 1900-1914 (2009), Het verdorven genootschap. De vergeten radicalen van de Verlichting (2010) en Alleen de wolken. Cultuur en crisis in het Westen 1918-1938 (2014). Blom is zonder twijfel een van de beste non-fictieauteurs van dit moment. Hij is ook een meesterlijke verteller. Zopas verscheen een nieuw wervelend verhaal, zijn langverwachte boek over de Kleine IJstijd, een vergeten maar cruciale periode.

PHILIPP BLOM

DE OPSTAND VAN DE NATUUR
Een geschiedenis van de Kleine IJstijd (1570-1700) en het ontstaan van het moderne Europa.

Blom Opstand

Aan het einde van de zestiende eeuw werd Europa getroffen door een ‘kleine ijstijd’, die duurde tot het begin van de achttiende eeuw. De gemiddelde temperatuur daalde enkele graden, de winters werden koud en lang, rivieren en meren bevroren en de zomers waren onstuimig, met extreme stormen en onweer. Overal mislukten oogsten en leden mensen honger en kou. Niet alleen boeren maar ook landeigenaren raakten verarmd. Het agrarische, feodale fundament van Europa brokkelde af. Met de opkomst van de stedelijke, industriële samenleving kwam ook een nieuwe vorm van denken op: de Verlichting was geboren.

Philipp Blom verweeft kunstig de verhalen van gewone mensen met de grote historische omwentelingen. Hij schetst ook de analogie met onze tijd, trekt lessen uit de ‘kleine ijstijd’.

Blom komt naar Gent, Vooruit, om zijn nieuwe boek voor te stellen.

Paul Verhaeghe (Universiteit Gent) leidt de uitgave kort in. Philipp Blom (auteur) houdt een lezing over De opstand van de natuur. Dirk Holemans (Oikos) praat met de auteur over zijn werk.

De voertaal is Nederlands.

We hopen u te mogen verwelkomen op
woensdag 10 mei 2017 om 20uur in de
Theaterzaal van Kunstencentrum Vooruit
Sint-Pietersnieuwstraat 23, 9000 Gent

Een ticket kost € 5. Reserveren kan uitsluitend via Vooruit: www.vooruit.be of http://vooruit.be/nl/show/detail/12021/Philipp_Blom

terug naar boven ^

Boekhandel Walry • Confituur • Vos Coffee & Tea

April staat in het teken van de filosofie. Door heel België en Nederland worden filosofische programma’s, lezingen, debatten en festivals georganiseerd.

Braeckman Johan
foto © Gwenny Cooman

Johan Braeckman studeerde wijsbegeerte en menselijke ecologie aan de universiteiten van Gent, Brussel en Californië. Hij publiceerde boeken en hoorcolleges over Darwin, kritisch denken, bio-ethiek en de geschiedenis van de biologie en van de wijsbegeerte. Momenteel is hij hoogleraar wijsbegeerte aan de Universiteit Gent.

Speciaal voor De Maand van de Filosofie 2017 en in opdracht van de Confituurboekhandels schreef hij het eerste Confituuressay. De Confituurboekhandels willen jaarlijks, naast een literair boekhandelsgeschenk in december, ook een filosofisch essay uitgeven in april. Het eerste essay verschijnt eerstdaags.

JOHAN BRAECKMAN

ER WAS EENS
Over de mens als vertellende aap

Braeckman Er Was Eens

Verhalen, betoogt Johan Braeckman, zijn onlosmakelijk verbonden met de mens. Over de hele wereld vertellen mensen elkaar verhalen. Het is een van onze meest karakteristieke eigenschappen. We kunnen ons de mensheid niet voorstellen zonder haar verhalend vermogen. De mens heeft een onweerstaanbare drang om verhalen te aanhoren, te bedenken, te consumeren en te verspreiden. Wat mag daarvan de reden zijn? Waar gaan die verhalen over? Zoeken we troost en ontspanning in verhalen, of is er meer aan de hand?

Over de nieuwe uitgave praat de auteur met Ronald Soetaert, Professor emeritus, was tot vorig jaar verbonden aan de vakgroep Onderwijskunde en de onderzoeksgroep Cultuur & Educatie aan de Universiteit Gent.

We hopen u te mogen verwelkomen op
donderdag 6 april 2017 om 20uur in
VOS Coffee & Tea
Zwijnaardsesteenweg 6
9000 Gent

De toegang is gratis.

Vanwege de te verwachten belangstelling en de beperkte ruimte verzoeken wij u ons van uw komst op de hoogte te brengen: stuur een mailtje naar paul.luyten@walry.be of bel Boekhandel Walry 09 222 91 67.

Er was eens. Over de mens als vertellende aap is een uitgave van Confituur en uitsluitend verkrijgbaar in de Confituurboekhandels (www.confituurboekhandels.be), het boekje telt 48 pagina’s, softcover en kost slechts 4,95 euro.

terug naar boven ^

Museum Voor Schone Kunsten Gent • Boekhandel Walry • Uitgeverij Polis

Kurt Vaneeghem 355 Koenbroos
foto© Koen Broos

Kurt Van Eeghem (1952) is een enthousiaste gids in de wereld van de schoonheid. Of het nu over beeldende kunst, theater, muziek of literatuur gaat, zijn enthousiasme laat niemand onberoerd. Hij is ook een duizendpoot. Zijn rijkgevulde carrière op het scherm en in theaterzalen leverde vele onvergetelijke momenten op. Hij is ook de auteur van een aantal succesvolle boeken. Daar komt er nu eentje bij. Zopas verscheen bij uitgeverij Polis, in samenwerking met Klara, zijn nieuwe boek:

SCHONE KUNSTEN

Kurt Van Eeghem

Kurt Schone Kunsten

Een persoonlijke reis langs mensen, musea, muziek, meesterwerken en alle dingen die ons leven kleur geven. Kurt Van Eeghems talent voor bewondering is legendarisch. In Schone Kunsten leidt de auteur ons rond in een wondere wereld. Hij kijkt naar gebouwen en landschappen, naar kunstwerken en theater en hoe die elkaar beïnvloeden.

De afgelopen jaren was Van Eeghem bij radio Klara een reiziger in kunst. Uit de honderden verhalen die hij op zondagmiddagen heeft verteld, maakte hij een selectie die de lezer kan volgen als een hoogstpersoonlijk parcours door de wereld van de schoonheid. Het nieuwe boek is een welluidende uitnodiging om mee op reis te gaan door het land van de Schone Kunsten.

Wim De Temmerman Decaan School of Arts (Kask – Koninklijk Conservatorium) leidt het boek in en interviewt de auteur.

Na afloop wordt er een receptie aangeboden door De Vrienden van het MSK.

MSKGENT LOGO 01

We hopen u te mogen verwelkomen
op zondag 2 april 2017 om 11u in het
MUSEUM VOOR SCHONE KUNSTEN (MSK)
Scribedreef 1, 9000 Gent

De toegang is gratis, maar we horen graag vooraf of u komt.

Gelieve voor maandag 27 maart in te schrijven via Lieven Van Den Abeele (MSK), Lieven.Van.Den.Abeele@stad.gent

terug naar boven ^

BOEKHANDEL WALRY • UITGEVERIJ HANNIBAL

Michiel Hendryckx Zelfportret 2009

Michiel Hendryckx (1951) bracht zijn jeugd door op de grens tussen België en Frankrijk en woont sinds 1969 in Gent. Hij was jarenlang actief als persfotograaf voor onder meer De Gentenaar en De Standaard. Vandaag is hij columnist bij De Standaard Weekblad. In 2014 verscheen de bundeling van de tot dan gepubliceerde columns, Altijd ergens.

Naast fotograaf en schrijver is hij ook programmamaker. Zo maakte hij o.m. De bende van Wim, Het Bourgondische complot en De vroolijke tocht. Nu ligt zijn langverwachte boek over Frankrijk in de boekhandel:

MICHIEL HENDRYCKX

HET VERLANGEN NAAR FRANKRIJK

Michiel Hendryckx - HET VERLANGEN NAAR FRANKRIJK

Het verlangen is er altijd geweest. Michiel Hendryckx’ fascinatie voor Frankrijk is niet nieuw. Hij werd op amper een kilometer van de Franse grens geboren. Vanaf zijn achttiende reist hij jaarlijks door het land. Eerst al liftend, later met de auto, de brommer, te voet en zelfs per boot. Altijd gaat het fototoestel mee. Het boek en de tentoonstelling Het verlangen naar Frankrijk zijn de bezegeling van deze jarenlange intieme band. (De tentoonstelling loopt van 21 maart tot 11 juni 2017 in de Gentse Sint-Baafsabdij.) Eigenzinnig en openhartig toont de fotograaf en schrijver zijn vertrouwde Frankrijk. Hij duikt in de geschiedenis. Hij neemt ons mee naar zijn huis in de Argonne, naar al zijn lievelingsplekken, van Picardië tot de Pyreneeën. Het boek is ‘een schaamteloze liefdesverklaring’ aan wat voor hem het mooiste land ter wereld is.

Het verlangen naar Frankrijk ligt vanaf 21 maart in de boekhandel. Op maandag 27 maart is Michiel Hendryckx te gast in onze boekhandel. Hij komt er vertellen hoe het boek tot stand kwam, hoe hij gefascineerd raakte door Frankrijk, hoe hij er jaren vol verwondering heeft rondgezworven, hoe hij op intrigerende mensen botste en verrassende plekken ontdekte, hoe Frankrijk zijn tweede thuis werd.

We hopen u te mogen verwelkomen op
27 maart 2017 om 20uur in
VOS Coffee & Tea
Zwijnaardsesteenweg 6
9000 Gent

De toegang is gratis.

Vanwege de te verwachten belangstelling en de beperkte ruimte verzoeken wij u ons van uw komst op de hoogte te brengen: stuur een mailtje naar paul.luyten@walry.be of bel Boekhandel Walry 09 222 91 67.

Wie graag een gesigneerd exemplaar wil hebben, maar niet aanwezig kan zijn op 27/03, kan vooraf intekenen. Geef ons een seintje en wij zorgen voor een gesigneerd exemplaar. Hardcover, formaat 35,9 x 27cm, 240 pagina’s, 39,50 euro

Het Verlangen Naar Frankrijk 112 Het Verlangen Naar Frankrijk 114 Het Verlangen Naar Frankrijk 115 Het Verlangen Naar Frankrijk 118 Het Verlangen Naar Frankrijk 119 Het Verlangen Naar Frankrijk 120

terug naar boven ^

Boekhandel Walry • Uitgeverij Cossee • Vos Coffee & Tea

HANS FALLADA

Hans Fallada

Rechterszoon Rudolf Ditzen, geboren in 1893 in het Duitse Greifswald, vond langs vele omwegen zijn bestemming in het schrijverschap. In 1932 boekte hij onder het pseudoniem Hans Fallada zijn eerste grote succes met Wat nu, kleine man? Deze roman, die algauw in meer dan twintig talen werd vertaald, over gewone mensen die vermalen dreigen te worden door de financiële crisis maakte hem in één klap wereldberoemd.

Zijn spraakmakende roman Alleen in Berlijn uit 1947 leidde vanaf 2008 tot de internationale herontdekking van de schrijver, en is in 2016 opnieuw verfilmd. Alleen in Berlijn is Fallada’s monument voor het verzet van gewone mensen tegen het naziregime en de eerste roman over dit onderwerp in het naoorlogse Duitsland. Fallada verwoordt als geen ander de gevoelens en gedachten van ‘de kleine man’. Hij schrijft in een schijnbaar simpele verteltrant, die vaak een bijna filmisch effect heeft.

In 1944 belandde Fallada in de gevangenis, waar hij genadeloos eerlijk rekenschap aflegde als auteur die verkoos in nazi-Duitsland te blijven in plaats van het land te ontvluchten: In mijn vreemde land, Berichten uit de gevangenis,1944. Ook schreef hij daar De drinker (1950). Er is op basis van deze aangrijpende roman en Fallada’s leven recent een verbluffend mooie graphic novel gemaakt, getekend en verteld door Jakob Hinrichs, in 2015 prijswinnaar van het stripfestival van Angoulême.

Fallada Books

De sleutelroman Een waanzinnig begin (1947), over de nadagen van WO II, sluit inhoudelijk aan op het gevangenisdagboek uit 1944. Duitsland ligt in puin en de mensen proberen op te krabbelen – maar kunnen en willen ze het allemaal nog wel? Een geheel nieuwe publicatie is de Nederlandse verhalenbundel Zakelijk bericht over het geluk een morfinist te zijn. Het titelverhaal behoort tot Fallada’s indrukwekkendste en openhartigste autobiografische teksten over verslaving en verlies van waardigheid, terwijl Drie jaar geen mens beschrijft hoe hij juist in de gevangenis op zoek gaat naar vrijheid. Geen auteur heeft zijn afgronden en zijn verslaving zo radicaal beschreven als Hans Fallada. Fallada ging in 1947 te gronde aan alcohol en morfine.

Over zijn turbulente leven en zijn imposante oeuvre spreekt binnenkort in Boekhandel Walry

ANNE FOLKERTSMA

Anne Folkertsma

Anne Folkertsma publiceerde de indrukwekkende biografie Hans Fallada. Alles in mijn leven komt terecht in een boek (2015). Daarin staan ook drie autobiografische teksten van Fallada. Anne Folkertsma vertaalde van Fallada In mijn vreemde land. Berichten uit de gevangenis, 1944 (2013), Een waanzinnig begin (2014) en in 2017 Zakelijk bericht over het geluk een morfinist te zijn. Ook vertaalde ze Hans Fallada. De drinker van Jakob Hinrichs (2016). Ze herzag tevens de vertalingen van Fallada’s klassieke romans Wat nu, kleine man? (2011), De drinker (2012) en Alleen in Berlijn (2011). Voor haar vertaalwerk ontving zij in 2015 van de Kunststiftung Nordrhein-Westfalen de Straelener Förderpreis.

Folkertsma Fallada

We hopen u te mogen verwelkomen op
donderdag 23 maart 2017 om 20uur in
VOS Coffee & tea
Zwijnaardsesteenweg 6
9000 Gent

De toegang is gratis.

Vanwege de te verwachten belangstelling en de beperkte ruimte verzoeken wij u ons van uw komst op de hoogte te brengen: stuur een mailtje naar paul.luyten@walry.be of bel Boekhandel Walry 09 222 91 67.

Breng voor of na de lezing een bezoek aan de boekhandel. Anne Folkertsma zal er na de lezing haar biografie signeren.

terug naar boven ^

Markant • Boekhandel Walry •
Vos Coffee & Tea

Kris Van Steenberge (1963) schreef met Woesten een indrukwekkende debuutroman, spannend en tegelijkertijd zeer ontroerend. Het boek werd overladen met lovende recensies, bekroond met De Bronzen Uil en de Debuutprijs 2014 en genoot internationale belangstelling. Een verfilming is in de maak.

Blindelings Cover

In september 2016 verscheen zijn nieuwe roman Blindelings. Opnieuw schreef Van Steenberge een knap gestructureerde, indringende roman. In Blindelings raken Abigaïl, dochter van een hotelier, en Karel, zoon van een kroegbazin, verstrikt in elkaars netten. Ze krijgen een zoon, Jonas, een hopeloos gevoelige jongen die dreigt ten onder te gaan aan de ziekmakende relatie tussen Abigaïl en Karel. Dan ontmoet Jonas een meisje, Anouk. Ook zij lijkt voor het ongeluk geboren. Kunnen deze twee jonge mensen hun lot een andere wending geven?

“Blindelings is een fijnzinnige roman over de eeuwige strijd tussen mensen die van elkaar zouden moeten houden, maar daar niet in slagen.” Het Nieuwsblad

Binnenkort praat de auteur over zijn literair werk in Walry/Vos.

KRIS VAN STEENBERGE

Kris Van Steenberge

Deze literaire ontmoeting heeft plaats op
donderdag 30 maart 2017 om 20uur (onthaal 19u45) in
VOS Coffee & Tea
Zwijnaardsesteenweg 6
9000 Gent

Toegangsprijs : € 5 (betalen aan de kassa, de avond van de lezing).

Het aantal plaatsen is beperkt, vooraf inschrijven is noodzakelijk. Gelieve vóór 15 maart een mail te sturen of te bellen naar Sabine de Sagher (markant): E sabine.desagher@gmail.com, T 09 223 13 13

Boekhandel Walry blijft op 30/03 later open. Breng voor of na de auteurslezing een bezoek aan deze zelfstandige kwaliteitsboekhandel. Kris Van Steenberge zal er na zijn lezing signeren.

terug naar boven ^