Zwijnaardsesteenweg 69000 Gent – T 09 222 91 67 – F 09 221 03 56 – boekhandel@walry.be

nieuw(s)

handboeken

het Europees Referentiekader (ER)

extra studiemateriaal


Zoek in de boekenlijst

Genoteerd

Noticias

Jorge Zepeda Patterson, Premio Planeta 2014

30/10/2014

Boekhandel Walry - Jorge Zepeda Patterson, Premio Planeta 2014 Boekhandel Walry - Jorge Zepeda Patterson, Premio Planeta 2014 Boekhandel Walry - Jorge Zepeda Patterson, Premio Planeta 2014 Boekhandel Walry - Jorge Zepeda Patterson, Premio Planeta 2014

De Mexicaanse journalist en schrijver Jorge Zepeda Patterson (Mazatlán, 1952) heeft de 63ste Premio Planeta (goed voor maar liefst 601.000 euro!) gewonnen met een politiek geëngageerde thriller rond prostitutie- en maffianetwerken in Marbella en Mexico: Milena o el fémur más bello del mundo.

Zepeda betreurt het feit dat de hedendaagse journalistiek nog maar bitter weinig tegen de gevestigde macht durft in te gaan. In Mexico werden sedert 2003 meer dan 80 journalisten vermoord en zijn er 17 spoorloos verdwenen. Corruptie is er bovendien een vast gegeven, ingebakken in de politieke cultuur, en alomtegenwoordig in de hoge echelons van de samenleving. Zepeda gebruikt het medium van de roman om de verrotte mechanismen van de macht bloot te leggen, waarmee hij zichzelf naar eigen zeggen in de traditie plaatst van schrijvers als Roa Bastos, García Márquez en Asturias.

In zijn succesvolle literaire debuut, Los corruptores (2005), gingen witwasoperaties, steekpenningen voor openbare werken, controle van de kritische pers en belangenverkeer hand in hand met de straffeloosheid van de witteboordcrimineel en de medeplichtigheid van de officiële instellingen.

De Premio Planeta 2014, Milena o el fémur más bello del mundo, is eigenlijk een verderzetting van Los corruptores, waarbij opnieuw “los Azules”, een groepje van vier oude klasgenoten die nu hoge posten in de samenleving bekleden, de actie in gang zetten en Milena, een bloedmooie, jonge vrouw uit Kroatië, uit de handen van de Oekraïense maffia zullen redden. Milena werd gekidnapt uit haar geboorteland, naar Spanje gebracht en vervolgens naar Mexico, waar ze in contact zal komen met “los Azules”.

Zepeda maakt dankbaar van dit Mexicaanse decor gebruik om zijn geliefkoosde thema, het blootleggen van de inwendige mechanismen van de macht, uit te werken.

De uit Barcelona afkomstige journaliste Pilar Eyre werd finaliste van de Premio Planeta 2014 met Mi color favorito es verte. In deze autobiografisch geïnspireerde roman met detective-elementen wordt een vrouw van middelbare leeftijd wanhopig verliefd op een Franse reporter, die verdwijnt zonder een spoor achter te laten.

Tags: literaire prijzen, Spaanstalige literatuur

terug naar boven ^