Zwijnaardsesteenweg 69000 Gent – T 09 222 91 67 – F 09 221 03 56 – boekhandel@walry.be

nieuw(s)

handboeken

het Europees Referentiekader (ER)

extra studiemateriaal


Zoek in de boekenlijst

Genoteerd

Noticias

Rafael Chirbes – Aan de oever

28/10/2014

Boekhandel Walry - Rafael Chirbes – Aan de oever Boekhandel Walry - Rafael Chirbes – Aan de oever Boekhandel Walry - Rafael Chirbes – Aan de oever

Esteban had zich als jonge man een ander leven voorgesteld, maar is uiteindelijk toch in de meubelmakerij van zijn vader blijven hangen. Een klein familiebedrijf, zoals er vele zijn. Te laat investeert Esteban het verdiende geld in een bouwonderneming om zo een beetje te profiteren van de immense onroerendgoedhausse die al jaren aan de gang is. Maar de onderneming gaat failliet en daarmee ook de meubelmakerij. Het personeel komt op straat te staan. De verpleegster kan hij niet meer betalen, dus hij verzorgt zijn stokoude, dementerende vader zelf. Hoewel Esteban nog een vitale man is, is hij ook realistisch: hij is zeventig en heeft alles verloren wat in decennia was opgebouwd. Wat voor toekomst heeft hij nog?

Zoals steeds in de romans van Chirbes (Tavernes de la Valldigna, 1949) houdt ook hier het innerlijke leven van de personages, wat zij denken en voelen over zichzelf en over de wereld waarin ze leven, verband met een welbepaald uiterlijk landschap, in dit geval het stuwmeer van Olba in Aragón. Het boek begint met de vondst van een lijk in het stuwmeer, en eindigt ook op die plek.

Met wisselende vertelperspectieven en een directe stijl, schetst Chirbes een rauw, realistisch portret van een samenleving.

Aan de oever werd door de krant El País uitgeroepen tot beste roman van 2013.

  • En la orilla, Rafael Chirbes
  • Anagrama, €24
  • Aan de oever, Rafael Chirbes
  • Vertaald door Eugenie Schoolderman en Arie Van der Wal
  • Meridiaan, €27.50

Tags:

terug naar boven ^