Zwijnaardsesteenweg 69000 Gent – T 09 222 91 67 – F 09 221 03 56 – boekhandel@walry.be

nieuw(s)

handboeken

het Europees Referentiekader (ER)

extra studiemateriaal


Zoek in de boekenlijst

Genoteerd

Noticias

Juan Goytisolo krijgt de Premio Cervantes 2014

29/11/2014

De belangrijkste Spaanse literaire onderscheiding, de Premio Cervantes, werd dit jaar toegekend aan de Spaanse schrijver Juan Goytisolo (Barcelona, 1931). De officiële uitreiking zal gewoontegetrouw pas plaatsvinden op 23 april, de sterfdatum van Miguel de Cervantes.

Juan Goytisolo - Cervantes 2014

De jury prees hem “por su capacidad indagatoria en el lenguaje y propuestas estilísticas complejas, desarrolladas en diversos géneros literarios; por su voluntad de integrar a las dos orillas, a la tradición heterodoxa española y por su apuesta permanente por el diálogo intercultural.

Volgens juryvoorzitter José Manuel Caballero Bonald, die zelf twee jaar geleden de Premio Cervantes won, is Goytisolo een van de belangrijkste naoorlogse Spaanse schrijvers, die evolueerde van een sociaal-realistische stijl naar een grote aandacht voor taalgebruik en taalexperiment.

Goytisolo, afkomstig uit een familie met Baskisch-Mexicaanse roots, is auteur van meer dan vijftig boeken. Hij schreef zowel essays als romans, reportages, reisliteratuur, memoires en poëzie.

Na de verschijning van zijn twee eerste romans in de jaren vijftig, Juegos de manos (1954) en Duelo en el paraíso (1955), vluchtte Goytisolo voor het regime van Franco naar Parijs, waar hij werkte voor uitgeverij Gallimard. Van 1969 tot 1975 woonde hij in de Verenigde Staten en gaf er literatuur aan de universiteiten van Californië, Boston en New York. In 1997 vestigde Goytisolo zich definitief in Marrakech.

Bekende romantitels van Goytisolo zijn La resaca (1958), La isla (1961), Fin de fiesta (1962), Señas de identidad (1966), Reivindicación del conde Julián (1970), Juan sin tierra (1975) en Makbara (1980).

De experimentele roman Señas de identidad markeerde een keerpunt in Goytisolo’s oeuvre, met een bittere, ontwrichtende kijk op het Franquistische Spanje door de ogen van Álvaro Mendiola, Goytisolo’s alter ego, dat terugkeerde in Reivindicación del conde Julián en Juan sin tierra. Ook de romans die nadien verschenen worden gekenmerkt door een experimentele collagestijl, waarbij diverse stemmen, registers en tijdvakken door en naast elkaar voorkomen.

In 2008 verscheen zijn laatste roman, El exiliado de aquí y allá.

Tags: literaire prijzen, Spaanstalige literatuur

terug naar boven ^