Zwijnaardsesteenweg 69000 Gent – T 09 222 91 67 – F 09 221 03 56 – boekhandel@walry.be

nieuw(s)

handboeken

het Europees Referentiekader (ER)

extra studiemateriaal


Zoek in de boekenlijst

Genoteerd

Noticias

Juan Gabriel Vásquez – De reputaties

15/10/2014

VasquezDe Colombiaanse auteur Juan Gabriel Vásquez (Bogotá, 1973) wordt wel eens de opvolger van Gabriel García Márquez genoemd, al hebben zijn werken niets te maken met het magisch realisme van zijn beroemde voorganger. Wat zijn relevantie voor de Colombiaanse literatuur betreft, gaat de vergelijking wel zeker op. Vásquez werd geboren in Colombia, maar verhuisde op 23-jarige leeftijd naar Parijs, waar hij studeerde aan de Sorbonne. Daarna woonde hij nog in Barcelona, maar inmiddels keerde hij terug naar Colombia. Las reputaciones, nu naar het Nederlands vertaald als De reputaties, is zijn eerste op Colombiaanse bodem geschreven roman, maar tegelijk het minst Colombiaanse boek van zijn oeuvre. In tegenstelling tot zijn vorige romans, Los informantes (2004) en El ruido de las cosas al caer (2013), graaft Las reputaciones namelijk niet in het verleden van Colombia, maar in dat van één enkele Colombiaan.

Juan Gabriel Vásquez – De reputatiesJavier Mallarino is een levende legende. Hij is de meest invloedrijke spotprenttekenaar van het land, “een man die ervoor kon zorgen dat wetten werden herroepen, rechters hun vonnis herzagen, burgemeesters moesten aftreden en ministeries ernstig aan het wankelen werden gebracht, en dit alles slechts met behulp van papier en Oost-Indische inkt.” Politici vrezen hem, de regering brengt hem een eerbetoon. Na een glanzende carrière van veertig jaar kan hij op zijn vijfenzestigste zeggen dat het land aan zijn voeten ligt.
Dit alles verandert echter wanneer hij onverwacht bezoek krijgt. Hij wordt gedwongen terug te denken aan een lang vervlogen nacht en wat er daarna gebeurde. Had hij schuld aan het drama dat zich ontvouwde? Reikte zijn invloed echt zo ver? Mallarino zal zijn hele leven in een nieuw daglicht moeten plaatsen en zijn positie in deze wereld in twijfel moeten trekken.

  • De reputaties, Juan Gabriel Vásquez
  • Vertaald door Brigitte Coopmans
  • Bruna, €18,95

Tags: Spaanstalige literatuur

terug naar boven ^