Zwijnaardsesteenweg 69000 Gent – T 09 222 91 67 – F 09 221 03 56 – boekhandel@walry.be

nieuw(s)

handboeken

het Europees Referentiekader (ER)

extra studiemateriaal


Zoek in de boekenlijst

Genoteerd

Noticias

Juan Eslava Galán wint de Premio Primavera de Novela 2015

15/03/2015

Misterioso Asesinato En Casa De CervantesDe 19de editie van de Premio Primavera de Novela, een initiatief van uitgeverij Espasa en de culturele cel van El Corte Inglés, werd dit jaar uitgereikt aan de Spaanse schrijver Juan Eslava Galán voor zijn roman Misterioso asesinato en casa de Cervantes. De prijs is goed voor maar liefst 100.000 euro.

De jury prees de roman als “una intriga muy bien construida, escrita con una riqueza del lenguaje extraordinario y por un autor que conoce a la perfección el mundo de Cervantes”.

Miguel de Cervantes wordt in dit verhaal samen met zijn zussen, bekend als “las Cervantas”, gevangen gezet wegens hun vermeende betrokkenheid bij de moord op Gaspar de Ezpeleta, die dood wordt aangetroffen voor het huis van de schrijver. De barones van Osuna, een groot bewonderaarster van Cervantes, doet een beroep op de speurtalenten van de jonge Dorotea de Osuna om de schrijver te hulp te komen. Aan de hand van deze intrige wordt een fascinerend beeld geschetst van het Spanje van de 17de eeuw (de Siglo de Oro), geteisterd door vele oorlogen, lam gelegd door de improductieve clerus en adel, en gebukt gaande onder vele vooroordelen. De lezer aanschouwt een samenleving vol van bedelaars, invalide oorlogsveteranen, schelmen, hoeren en onderkruipers, waarbij de vrouwelijke personages rebelleren tegen de tweederangsrol die hen wordt toebedeeld.

Eslava Galan

Juan Eslava Galán (Jaén, 1948) is doctor in de Letteren, en sedert jaar en dag een grote fan van Cervantes. Tot zijn recentere werk behoren de geschiedkundige titels Historia del mundo contada para escépticos (2012), La primera guerra mundial contada para escépticos (2014) en La segunda guerra mundial contada para escépticos (2015). Hij schreef onder meer de romans En busca del unicornio (Premio Planeta 1987), El comedido hidalgo (Premio Ateneo de Sevilla 1991), Señorita (Premio de Novela Fernando Lara 1998), La mula (2003), Rey lobo (2009) y Últimas pasiones del caballero Almafiera (2011).

Tags: literaire prijzen, Spaanstalige literatuur

terug naar boven ^