Zwijnaardsesteenweg 69000 Gent – T 09 222 91 67 – F 09 221 03 56 – boekhandel@walry.be

nieuw(s)

handboeken

het Europees Referentiekader (ER)

extra studiemateriaal


Zoek in de boekenlijst

Genoteerd

Noticias

Javier Moro – A flor de piel

23/06/2015

Moro A Flor De PielDe Madrileense schrijver Javier Moro behandelt in zijn nieuwste roman, A flor de piel, een vrij onbekende passage uit de Spaanse geschiedenis, met name de “Expedición Balmis” uit 1803: een maritieme en humanitaire expeditie die het vaccin voor het pokkenvirus tot bij de overzeese Spaanse kolonies in Amerika en de Filipijnen moest brengen.

In Moro’s verhaal wordt voor het eerst echt aandacht besteed aan het personage van Isabel Zendal, een alleenstaande moeder die tijdens de expeditie instond voor de verzorging van de 22 weeskinderen die als vehikel van het vaccin werden gebruikt. Begin 1803 vertrok zij uit de haven van La Coruña aan boord van de Maria Pita, samen met de arts Francisco Xavier Balmis, leider van de onderneming, en zijn helper Josep Salvany. Het gezelschap doorstaat stormen en schipbreuken, en moet de tegenstand van de clerus, de corruptie van de lokale functionarissen en de hebzucht van enkele malafide opportunisten trotseren.

De lezer reist mee naar de belangrijkste Spaanse gebieden in Amerika (Veracruz, Mexico, Caracas, Bogotá…), maakt kennis met het bruisende dagelijkse leven van de inwoners, de drukke culturele en commerciële contacten, de sociale ongelijkheden, de institutionele corruptie en de strijd tussen wetenschap en religie.

Javier MoroJavier Moro ontving in 2011 nog de Premio Planeta voor zijn historische roman El imperio eres tú.

Tags: Spaanstalige literatuur

terug naar boven ^