Zwijnaardsesteenweg 69000 Gent – T 09 222 91 67 – F 09 221 03 56 – boekhandel@walry.be

nieuw(s)

handboeken

het Europees Referentiekader (ER)

extra studiemateriaal


Zoek in de boekenlijst

Genoteerd

Noticias

De nieuwste van Luis Landero en Javier Cercas

31/12/2014

Twee recent verschenen romans verdienen hier nog even wat aandacht, alvorens het nieuwe literaire jaar wordt ingeluid. Beide romans worden bovendien genoemd in de door de literatuurrecensenten van El País samengestelde top 10 van de beste literaire titels uit 2014.

Balcon En Invierno"Yo tenía dieciséis años, y mi madre cuarenta y siete. Mi padre, con cincuenta, había muerto en mayo, y ahora se abría ante nosotros un futuro incierto pero también prometedor". Vanuit dit concrete moment uit de adolescentie van Luis Landero vertrekt het verhaal van El balcón en invierno. De verteller heeft te weinig fut om aan zijn nieuwe roman te beginnen schrijven en stelt zich de vraag waarom hij schrijft en vanaf welk moment in het verleden hij ermee is begonnen. Vanop zijn balkon gaat zijn aandacht heen en weer tussen het bruisende leven op straat beneden en de roman die hij net begonnen is maar die hem geen bevrediging schenkt. Daarbij laat hij zich meevoeren door zijn ontroerende herinneringen, terug tot zijn kindertijd in een gezin van landbouwers uit Alburquerque (Extremadura) en zijn adolescentie in de Madrileense wijk Prosperidad. Aan de hand van dit verhaal wil Landero vooral uitklaren hoe een jongen uit een bescheiden, provicinaal milieu, opgegroeid in een huis waar nauwelijks boeken te vinden waren, uiteindelijk toch schrijver geworden is. De lezer volgt Landero’s professionele wederwaardigheden langs verschillende winkels, werkplaatsen en kantoren, ondertussen avondcursussen volgend en ijverend om een “hombre de provecho” te zijn, zoals zijn vader van hem verwachtte – maar uiteindelijk wacht hem toch de onweerstaanbare lokroep van de literatuur en het schrijverschap.

Cercas ImpostorEl impostor is Javier Cercas’ recentste docuroman, een genre waarin hij reeds meerdere mailen zijn grote verdienstelijkheid bewees. Waar hij in Soldados de Salamina een passage uit de Spaanse Burgeroorlog liet onderzoeken, en in Anatomía de un instante de militaire coup in het Spaanse parlement door kolonel Tejero in 1982, staat in El impostor Enric Marco centraal, een man van meer dan 90 jaar oud die zich bijna drie decennia kon voordoen als overlevende van de nazi-concentratiekampen. Marco werd ontmaskerd in mei 2005, nadat hij drie jaar lang de Spaanse vereniging van de holocaustoverlevenden had voorgezeten, honderden voordrachten had gehouden en meerdere officiële onderscheidingen in ontvangst had genomen. Bijna tien jaar na deze ontmaskering onderzoekt Cercas in deze hypnotische thriller, die elementen van de klassieke roman, de kroniek, de historische (auto)biografie en het essay in zich verenigt, het raadsel van deze persoonlijkheid, de waarheid en de leugens, waarbij nagenoeg een volledige eeuw Spaanse geschiedenis doorlopen wordt.

  • El balcón en invierno, Luis Landero
  • Tusquets, €20.50
  • El impostor, Javier Cercas
  • Mondadori, €25.95

Tags: Spaanstalige literatuur

terug naar boven ^