Zwijnaardsesteenweg 69000 Gent – T 09 222 91 67 – F 09 221 03 56 – boekhandel@walry.be

nieuw(s)

handboeken

het Europees Referentiekader (ER)

extra studiemateriaal


Zoek in de boekenlijst

Genoteerd

Noticias

Belén Gopegui – El comité de la noche

30/10/2014

Boekhandel Walry - Belén Gopegui – El comité de la noche Boekhandel Walry - Belén Gopegui – El comité de la noche

Begin oktober verscheen na 3 jaar stilte een nieuwe roman van de Madrileense schrijfster Belén Gopeguí (Madrid, 1963): El comité de la noche.

Twee vrouwen spelen de hoofdrol in het verhaal: Alex en Carla. Alex is een alleenstaande moeder van middelbare leeftijd die haar baan verliest en noodgedwongen terug bij haar ouders intrekt. Ze is echter vastberaden om niet bij de pakken te blijven zitten en neemt ’s avonds deel aan de bijeenkomsten van een clandestiene actiegroep. In deze context leert ze Carla kennen, een vrouw die naar Slowakije moest emigreren voor jaar job als technisch laborante bij een bedrijf dat van bloed afgeleide geneesmiddelen maakt. Carla komt voor een wreed dilemma te staan: wanneer haar baas haar voorstelt om deel te nemen aan een project om de verkoop van bloedplasma te privatiseren, wordt ze voor de keuze gesteld tussen haar eigen veiligheid of haar persoonlijke overtuigingen en idealen. Dit dilemma vormt het centrale plot van de roman, die thrillerelementen combineert met sociale en politieke reflectie.

Ook hier schetst Gopegui met haar mooie, lyrische stijl personages die ons vertrouwd voorkomen, met een bijzonder oog voor wat aan onze aandacht dreigt te ontsnappen en voor wat we vergeten.

In 1993 debuteerde Gopegui succesvol bij uitgeverij Anagrama met La escala de los mapas, dat dubbel werd bekroond. Nadien publiceerde ze nog een aantal romans die grote bijval genoten, zoals Tocarnos la cara (1995), El lado frío de la almohada (2004) en Deseo de ser punk (2009).

  • El comité de la noche, Belén Gopeguí
  • Random House, €21

Tags: Spaanstalige literatuur

terug naar boven ^