Zwijnaardsesteenweg 69000 Gent – T 09 222 91 67 – F 09 221 03 56 – boekhandel@walry.be

nieuw(s)

handboeken

het Europees Referentiekader (ER)

extra studiemateriaal


Zoek in de boekenlijst

Genoteerd

Noticias

Ana María Matute – Demonios familiares

01/10/2014

Demonios FamiliaresDemonios Familiares is de laatste roman die Ana María Matute (Barcelona, 1925-2014) schreef, net voor ze dit jaar op 89-jarige leeftijd overleed. Matutes laatste boek is een verhaal over liefde en schuld, dat zich in juli 1936 afspeelt in een kleine stad in centraal Spanje. Het hoofdpersonage Eva keert terug naar het ouderlijke huis nadat het klooster waar ze als novice verbleef is afgebrand. Haar autoritaire en conservatieve vader, “el Coronel”, heeft zijn dochter steeds met de nodige afstandelijkheid behandeld. Door een verlamming bestiert hij zijn hacienda vanuit zijn rolstoel, geassisteerd door Yago, een donkere man met een verleden vol geheimen.

In het aan het huis grenzende bos vindt Eva het zwaar gewonde lichaam van een parachutist. Met de hulp van Yago brengt ze de gewonde man, Berni, naar de zolder. De aanwezigheid van deze Berni moet absoluut geheim blijven, vooral wanneer de stad is ingenomen door het kamp van de nationalisten. Toegewijd aan de zorg voor Berni, ontwikkelt Eva gevoelens waarvan ze weet dat die ongeoorloofd zijn…

Ana Maria MatuteAna María Matute oogstte tijdens haar leven meerdere onderscheidingen voor haar literaire oeuvre , zoals de Premio Nadal voor Los Abel (1947), de Premio Café Gijón voor Fiesta al Noroeste (1952), de Premio Planeta voor Pequeño teatro (1954), de Premio Nacional de las Letras in 2007 en in 2010 nog de Premio Cervantes voor haar gehele oeuvre. Matute was lid van de Real Academia Española en van de Hispanic Society of America. Ze overleed op 25 juni 2014 in Barcelona.

Tags: Spaanstalige literatuur

terug naar boven ^