fictie

Faldbakken foto© Matias Ivar Kvaal
Faldbakken Hills

Matias Faldbakken

De Hills

Meulenhoff, vertaald uit het Noors door Lucy Pijttersen

gebonden,
nu € 17,99 i.p.v. € 19,99

Restaurant De Hills is het prachtige decor voor dit verhaal over obers en vaste clientèle, huispianisten en garderobemedewerkers. De lezer wordt rondgeleid in dit vervallen etablissement door de ober die sinds jaar en dag werkzaam is in het restaurant. Met strikte discretie en precieze kennis van alles wat in zijn domein gebeurt, vormt hij de ogen en oren van deze meeslepende roman en registreert en becommentarieert hij de eigenaardigheden van de restaurantbezoekers. Matias Faldbakken is een groot stilist en scherp observator.

Gardam
Gardam Crusoe

Jane Gardam

De dochter van Crusoe

Cossee, vertaald uit het Engels door Gerda Baardman en Kitty Pouwels

gebonden,
nu € 20,69 i.p.v. € 22,99

Aan het begin van de vorige eeuw wordt de zesjarige Polly Flint achtergelaten bij haar twee vrome tantes, een norse weduwe en een onberekenbare dienstmeid. De angst en onzekerheid van de dappere Polly is tussen alle regels voelbaar. Ze klampt zich vast aan haar lievelingsboek Robinson Crusoe. Meer dan acht decennia leven we met Polly mee. We zien hoe de overzichtelijke Victoriaanse tijd geleidelijk plaatsmaakt voor de chaos en de onzekerheden van de twintigste eeuw. Polly, excentriek, eenzaam, dapper en zwak tegelijkertijd, is een onvergetelijke vrouw en romanpersonage.

Giordano foto© Daniel Mordzisnk
Giordano Hemel

Paolo Giordano

De hemel verslinden

De Bezige Bij, vertaald uit het Italiaans door Mieke Geuzebroek en Pietha de Voogd

paperback,
nu € 22,49 i.p.v. € 24,99

Teresa brengt elke zomervakantie door in de villa van haar grootmoeder op het Italiaanse platteland. Het zijn saaie, bloedhete vakanties, totdat ze vriendschap sluit met de kinderen van de naburige boerderij: Nicola, Tommaso en de zonderlinge maar charismatische Bern. Ze zullen Teresa’s leven voor altijd tekenen. De hemel verslinden is een verslavende, complexe roman, doordrongen van een ongeneeslijke heimwee naar een verloren paradijs en de eeuwige zoektocht naar zingeving. Met dit meesterlijke boek heeft Giordano een waardige opvolger geschreven voor zijn bejubelde debuut De eenzaamheid van de priemgetallen.

De originele Italiaanse editie Divorare il cielo is eveneens in de boekhandel te verkrijgen. Ook op die uitgave krijgt u 10% korting.

Marias
Marias Isla

Javier Marías

Berta Isla

Meulenhoff, vertaald uit het Spaans door Aline Glastra van Loon

gebonden,
nu € 22,49 i.p.v. € 24,99

Madrid, eind jaren zestig. Berta Isla en Tomas Nevinson, jong en verliefd, besluiten gauw te trouwen. Tomas, half-Spaans en half-Engels, vertrekt naar Oxford om er te studeren. Vrij snel gaat hij werken voor de Britse geheime dienst. Het leven dat Berta en Tomas voor zich zagen is daarmee voorgoed verloren. Jarenlang hoort Berta niets van haar man. Na twaalf jaar duikt hij onverwacht weer op. Hij is een vreemde geworden. Maar was hij dat al niet voor hij vertrok? In deze meesterlijke roman onderzoekt Marías met onfeilbare kennis van de menselijke geest een relatie die gedoemd is tot heimelijkheid, schijn, wrok en hopeloze loyaliteit.

De originele Spaanse editie Berta Isla is eveneens in de boekhandel te verkrijgen. Ook op die uitgave krijgt u 10% korting.

Mcgregor foto© Jo Wheeler
Reservoir

Jon McGregor

Reservoir 13

Nieuw Amsterdam, vertaald uit het Engels door Marijke Versluys

paperback,
nu € 20,69 i.p.v. € 22,99

Deze beklemmende roman begint als een standaard thriller met de verdwijning van een dertienjarig meisje, de dochter van vakantiegasten, in de grillige natuur van Noord-Engeland, maar wordt al snel het verhaal van het leven in een dorp op het platteland. Er wordt een grootscheepse zoektocht opgezet, er zijn persconferenties, politieverhoren en verdachten. Al blijft de vraag bestaan wat ‘Becky’ overkwam, meer en meer (her)neemt het dorpsleven zijn ‘gewone’ loop en vervaagt het drama. Het met de Costa Award bekroonde Reservoir 13 is een verpletterende en betoverende roman over tijd, verlies en de cadans van het bestaan.

De originele Engelse editie Reservoir 13 is eveneens in de boekhandel te verkrijgen. Ook op die uitgave krijgt u 10% korting.

Powers
Powers Hemel

Richard Powers

Tot in de hemel

Atlas Contact, vertaald uit het Engels door Jelle Noorman

paperback,
nu € 26,99 i.p.v. € 29,99

Het is het verhaal van negen totaal verschillende mensen die de wereld van de bomen leren zien en horen. Zij zullen alle negen op verschillende manieren betrokken raken bij een laatste, heftige verzetsdaad om de resterende paar hectare oerwoud van het Noord-Amerikaanse continent van de ondergang te redden. Tot in de hemel is Powers ten voeten uit: een verrassende fusie van natuurwetenschap en literatuur, een monumentale, meeslepende roman over bomen en mensen.

De nieuwe roman van deze Amerikaanse schrijver is een machtig en gedurfd werk, dat uitblinkt in eruditie en stilistische brille. Dankzij die eigenschappen kijk je ineens anders naar de natuurlijke wereld.
Jan Donkers in NRC Handelsblad.

De originele Engelse editie The Overstory is eveneens in de boekhandel te verkrijgen. Ook op die uitgave krijgt u 10% korting.

Russo foto© Elena Seibert
Geluksvogel

Richard Russo

De geluksvogel

Signatuur, vertaald uit het Engels door Kees Mollema

paperback,
nu € 22,49 i.p.v. € 24,99

De geluksvogel, het vierde boek van de Pulitzer Prijswinnaar Richard Russo, is na twintig jaar eindelijk vertaald. Hoewel het boek een buitenbeentje is in het oeuvre van deze grootmeester van de Amerikaanse small-town blues, wordt het door velen gezien als een van zijn beste romans. We volgen een week in het leven van de bijna 50-jarige Hank Devereaux, voorzitter van de faculteit Engels van een universiteit in geldnood, echtgenoot van een vrouw die hem waarschijnlijk bedriegt en vader van een dochter die hij niet begrijpt. Russo laat je genieten van midlifecrisisleed, faculteitsstrubbelingen en andere teleurstellingen, gevat in een barrage aan slapstickkolder en Groucho Marx-achtige oneliners.

De originele Engelse editie Straight Man is eveneens in de boekhandel te verkrijgen. Ook op die uitgave krijgt u 10% korting.

Soren foto© Les Kaner
Oktober

Søren Sveistrup

Oktober

Angèle, vertaald uit het Deens door Corry van Bree

paperback,
nu € 17,99 i.p.v. € 19,99

Met zijn spannende debuutroman Oktober trekt het brein achter de wereldwijd bekroonde Deense thrillerserie The Killing de beerput van de mensheid volledig open. In korte tijd worden verschillende vrouwen vermoord. Bij hun mismaakte lichamen worden kastanjepoppetjes gevonden met daarop de vingerafdrukken van Kristine Hartung, dochter van de minister van Sociale zaken. Zij is een jaar geleden vermoord, maar haar lichaam is nooit gevonden. Sveistrup heeft van dit alles een adembenemend verhaal gemaakt, telkens als de zaak op het punt staat te worden opgelost, blijkt alles nog ingewikkelder te zijn dan het al leek.

Rey
Odes

David Van Reybrouck

Odes

De Bezige Bij

gebonden,
nu € 22,49 i.p.v. € 24,99

In Odes zingt non-fictieboegbeeld en theaterauteur Van Reybrouck in afwisselend tedere, weemoedige en frivole essays de lof van de meest uiteenlopende emoties, mensen, voorwerpen en verschijnselen. Zo lezen we odes aan de ex, de poetsvrouw, orgaandonatie, David Bowie, Leonard Cohen of het tapijt van Bayeux. Van Reybrouck prijst het offline zijn, de concentratie en de mislukking. Het fraai geïllustreerde Odes, gebaseerd op stukken uit ‘De Correspondent’, laat een speelse maar tegelijk melancholische indruk na. Het boek bulkt van levenslust, maar evengoed stuit je op stil verdriet. David Van Reybrouck omschrijft zijn Odes zelf als ‘het intiemste wat ik ooit heb geschreven’.

Non-fictie

Sylvia
Opera

Sylvia Broeckaert

Iedereen Opera
Opera voor alle emoties (inclusief cd-box met 5cd’s)

Borgerhoff & Lamberigts

paperback,
nu € 44,99 i.p.v. € 49,99

Sylvia Broeckaert kennen we als Klara presentatrice van Scala en Klara Serveert. Ze belicht in haar boek alle periodes van de opera, van het prille begin tot nu. Opera is wanhoop, liefde, verlangen, verdriet, extase én humor, met een intensiteit waar het echte leven een puntje aan kan zuigen. Broeckaert heeft het niet alleen over de highlights, elk deel van de opera komt aan bod: aria’s, ouvertures, koren, recitatieven… Het geheel vormt het perfecte instapboek met 5 cd’s vol muziek! Voor elke emotie wat wils.

Ook twee andere uitgaven van Klara zijn in de boekhandel te verkrijgen: Iedereen klassiek 1. Een gebruiksaanwijzing voor beginners en liefhebbers en Iedereen klassiek 2. Klassiek voor alle emoties (Boek + cd-box met 10 cd’s). Ook op deze twee uitgaven krijgt u 10% korting.

Sophie
Petit

Sophie De Schaepdrijver

Gabrielle Petit
Dood en leven van een Belgische spionne tijdens de Eerste Wereldoorlog

Horizon

gebonden,
nu € 26,99 i.p.v. € 29,99

De Schaepdrijver, experte inzake de Eerste Wereldoorlog en bekend van de klassieker De Groote Oorlog, vertelt in Gabrielle Petit het boeiende levensverhaal van de jonge patriottische vrouw die tijdens de Eerste Wereldoorlog in België spioneerde voor het Britse leger, tot ze in 1916 door de Duitsers werd ontmaskerd en in Schaarbeek geëxecuteerd. Ze was toen 23. Sophie De Schaepdrijver probeert in haar boek waarheid en mythe te scheiden. Maar wat haar nog meer interesseert is hoe realiteit en mythe samen een historische uitwerking hadden. Gabrielle Petit is met een brede blik en een groot stilistisch vermogen geschreven. Het is een intelligente en beklijvende biografie.

Eilenberger foto© Anette Hauschild
Tijdperk

Wolfram Eilenberger

Het tijdperk van de tovenaars Het grote decennium van de filosofie, 1919-1929

De Bezige Bij, vertaald uit het Duits door W. Hansen

gebonden,
nu € 26,99 i.p.v. € 29,99

In Het tijdperk van de tovenaars wekt Eilenberger de jaren twintig van de vorige eeuw tot leven; het decennium tussen levenslust en economische crisis, vlak na de Eerste Wereldoorlog en aan de vooravond van het Europese fascisme. Aan de hand van de denkers Martin Heidegger, Walter Benjamin, Ludwig Wittgenstein en Ernst Cassirer beschrijft hij de opmerkelijke explosie van geestelijke creativiteit die deze jaren kenmerkte. Al vanaf de eerste pagina weet je als lezer dat je bij Eilenberger in goede handen bent. Met een zeldzaam oog voor detail combineert hij filosofie en biografie en brengt alles op smaak met treffende anekdotiek, relevante brieffragmenten en subtiele humor.

Verhaeghe foto© Michiel Hendryckx
Initimiteit

Paul Verhaeghe

Intimiteit

De Bezige Bij

paperback,
nu € 21,59 i.p.v. € 23,99

Paul Verhaeghe brak in 1998 door met Liefde in tijden van eenzaamheid. Ook Het einde van de psychotherapie (2009), Identiteit (2012) en Autoriteit (2015) werden door een groot internationaal lezerspubliek gesmaakt. In zijn nieuwste boek biedt de doctor in de klinische psychologie en hoogleraar aan de Universiteit Gent een originele analyse van het hedendaagse denken over intimiteit. Hij schrijft niet over liefde en seks tussen twee mensen, maar wel over onder meer de verhouding tot het eigen lichaam. Paul Verhaeghe verwoordt het zelf als volgt: “De stelling die ik uitwerk is dat de soms mooie, maar vaak moeilijke verhouding die wij hebben met anderen te maken heeft met de soms mooie, maar vaak moeilijke verhouding met onszelf.

Kinderboeken

Moeyaert foto© Filip Naudts
Sorry

Bart Moeyaert

Tegenwoordig heet iedereen Sorry

Em. Querido’s Uitgeverij

gebonden,
nu € 16,19 i.p.v. € 17,99

Tegenwoordig heet iedereen Sorry vertelt een dag uit het leven van Bianca. Bianca is een meisje met een gebruiksaanwijzing, vindt haar moeder. Bianca is onhandelbaar, zegt haar vader. Hij heeft zijn dochter liever niet elk weekend op bezoek. Bianca is merkwaardig, zegt Billie King, Bianca’s favoriete actrice. Tegenwoordig heet iedereen Sorry is een indringende, zeer geloofwaardige (jeugd)roman. Het valt op hoezeer alle elementen in het verhaal met elkaar verbonden zijn en hoe knap de balans is die Bart Moeyaert gevonden heeft tussen spanning en ontlading, woede en voorzichtige vreugde, vertellen en verzwijgen. Vanaf 10 jaar.

Schamp
Kleuren

Tom Schamp

Het mooiste boek van alle kleuren

Lannoo

gebonden,
nu € 16,19 i.p.v. € 17,99

Elk boek van deze vaak bekroonde en bejubelde illustrator is een plezierreis, een nooit eindigende ontdekkingstocht. Je komt steeds ogen te kort om alles te bekijken. Zijn beelden zitten vol ongerijmdheden en knipogen. In dit nieuwe, even weelderig als altijd, kijk- en weetboek dompelt hij de lezer onder in de wereld van de kleuren: van gele kanaries tot roze kerselaars, van rode brandweerwagens tot blauwe jeans. Samen met Otto en Kalme Leon leren we o.a. dat de zwarte doos van een vliegtuig oranje is, dat een blauwe balpen een Franse uitvinding is en dat mannetjeseenden een groene kop hebben. Schamps’ boeken en beelden – hoeft het gezegd? - vallen in de smaak bij kinderen én volwassenen.

Feestelijk verpakte boekenbonnen

Boeken zijn een subliem geschenk, haast onovertrefbaar. Maar af en toe is het lastig kiezen, weet u niet precies waar hij of zij in geïnteresseerd is, wat hij of zij al heeft gelezen. Dan is een boekenbon een excellente keuze. U bepaalt het bedrag en wij zorgen voor een feestelijke verpakking. Zo wordt ook een boekenbon een schitterend geschenk.